Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Епіцентр
10/02/2013 12:24

Система моніторингу прав дитини в дії

Ця діяльність є частиною національного превентивного механізму з недопущення випадків жорстокого поводження з дітьми, які утримуються в приймаль­ни­ках-розподільниках для дітей системи МВС.

Концепція моніторингу дотримання прав дітей у приймаль­никах-розподільниках для них розроблена на виконання Указу Президента України «Про Концепцію розвитку кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні».

«Виникла така нагальна проблема, оскільки за міжнародною класифікацією приймальники-роз­подільники належать до категорії місць несвободи», – зазначив начальник УКМСД МВС Олексій Лазаренко.

Над розробкою системи моніторингу працювали представники десяти громадських та міжнародних організацій в Україні, які входять до неформальної коаліції «Права дитини в Україні», а також представники УКМСД МВС України.

Відповідно до розробленої Концепції, у 1-му півріччі 2013 року здійснюватимуться раптові візити до приймальників-роз­подільників для дітей. Завданням моніторингу є з’ясу­ван­ня ступеня вільності доступу до дітей, вміщених туди, доступу самих дітей до інформації що­до їхніх прав, рівня їх поінформованості, умови утримання дітей тощо.

– Ми не впливатимемо на формування складу моніторингових груп. Однак через те, що в установах системи МВС має бути забезпечений пропускний режим, ми повинні бути поінформовані про їхній персональний склад, аби сприяти безперешкодному відвідуванню такими групами приймальників для дітей, – зазначив Олексій Лазаренко.

Після візитів до всіх прий­маль­­ників-розподільників для дітей звіт про результати моніторингу буде представлений на громадське обговорення. 

Микола ГУЛЕВИЧ, 

м. Київ.

Фото Олега СУПРУНА

друкувати
Додати коментар

Інші статті