П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Круглий стіл
17/12/2012 20:37

Експерти обговорюють КПК

На базі Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ відбувся круглий стіл на тему: «Окремі питання застосування нового кримінального процесуального законодавства». Розмова торкалася забезпечення конституційного права громадянина на приватне життя та запобігання порушенням у цій сфері.

У  роботі круглого столу взяли участь керівники апеляційних судів, представники Адміністрації Президента України, Уряду, Генпрокуратури, МВС, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини. Під час робочої наради її учасники мали змогу поставити питання або взяти участь в обговоренні проблемних моментів, що виникли в практичній роботі правоохоронних органів із моменту набрання чинності новим КПК.

Учасники зібрання зосередилися на аналізі положень глави 21 Кримінального процесуального кодексу України, оскільки нею регламентоване проведення негласних слідчих дій. Їх проведення передбачає тимчасове обмеження конституційних прав і свобод громадян, зокрема – втручання в приватне спілкування.

За словами виконуючого обов’язки голови Вищого спеціалізованого суду України Станіслава Міщенка, у новому КПК законодавець передбачив виважену модель роботи повноважних державних органів, змінивши концепцію досудового розслідування кримінальних правопорушень та розширивши компетенцію його суб’єктів.

«Для закріплення процесуальних гарантій дотримання конституційних прав і свобод новим Кодексом запроваджено надійні механізми правового захисту та допомоги, передбачено проведення негласних слідчих розшукових дій і уповноважено органи судової влади на здійснення конт­рольних функції під час досудового розслідування кримінального провадження», – наголосив він.

Представники правоохоронних органів висловили свої зауваження щодо окремих проблемних моментів, які виникли в повсякденній діяльності та були пов’я­зані із застосуванням положень Кримінального процесуального кодексу.

Зокрема, начальник Головного слідчого управління МВС Василь Фаринник торкнувся аспектів взаємодії на місцевому рівні представників міліції, прокуратури та суду. Він ознайомив учасників наради з тією роботою, яку проводить Міністерство внутрішніх справ у цьому напрямку, а також акцентував їхню увагу на необхідності усунення виявлених невідповідностей вимогам законодавства.

«Щодня ми моніторимо ситуацію, щотижня розглядаємо її на нарадах керівного складу МВС. Вся наша робота спрямована на те, аби виявити проблемні моменти і усунути їх», – зазначив Василь Фаринник.

 

Микола ГУЛЕВИЧ,

 м. Київ. 

Фото Олега СУПРУНА

друкувати
Додати коментар

Інші статті