П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Круглий стіл
16/10/2014 14:44

«Примирення» – заради вільного життя

На початку жовтня в Національному Києво-Печер­сь­ко­му істо­рико-культурному заповіднику відбувся круглий стіл, на якому репрезентували проект відновного правосуддя «Примирення».

Організатори заходу – Синодальний відділ УПЦ у справах пастирської опіки пенітенціарної системи; Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник і громадська організація «Союз „Золотий Вік України”» – запросили журналістів, представників громадських організацій і органів державної влади, зокрема й Міністерства внутрішніх справ, щоб ще раз звернути увагу на гостру проблему – ресоціалізацію й соціальну адаптацію колишніх ув’язнених. Як свідчить статистика, багато хто з них невдовзі повертається за ґрати. Колишнім в’язням не вдається адаптуватись у соціумі й вони знову стають на кримінальну стежину. Щоб посприяти цій верстві населення в соціалізації, духівництво, працівники заповідника за підтримкою громадських організацій, благодійних фондів проводять заходи для позбавлених волі, а також для їхніх дітей. Останній інноваційний проект – «Примирення».

Ця програма розроблена Міжнародною асоціацією тюремного служіння (МАТС) і застосовується у 35 державах світу, починаючи з 1996 року. Тепер і наша країна переймає світовий досвід. Пілотний український проект стартував 13 жовтня в Курязькій виховній колонії ім. А. С. Макаренка, що на Харківщині. Він передбачає духовну й психологічну реабілітацію підлітків, які вчинили протиправні дії та відбувають покарання, їхніх рідних і жертв злочину. Упродовж тижня на базі колонії з ними працюватимуть священик і професійний психолог. Через діалог між цими трьома групами створюється безпечне сере­до­вище для прямого спілкування, усвідомлення наявних проблем, порозуміння й примирення сторін. За словами президента ГО «Союз „Золотий Вік України”» Яни Баранової, проект допоможе вберегти підлітків від продовження кримінальної кар’єри й віднайти своє місце в суспільстві.

«Спілкування з духівництвом може посприяти усвідомленню неправильності обраного шляху й на етапі попереднього затримання, – прокоментував заступник начальника управління організації служби, роботи конвойних підрозділів спеціальних установ і судової міліції Департаменту громадської безпеки МВС України Євген Дзюба. – Цей проект повинен дати позитивний результат, адже коли громадянин усвідомлює себе частиною суспільства й поняття духовність і покаяння для нього не просто слова, то ймовірність того, що він знову вчинить протиправні дії, значно зменшується».

 

Марина Гонтар, «ІЗ»

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті