Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Круглий стіл
25/11/2012 15:12

Василь Фаринник: «Українці повинні відчувати себе захищеними»

Начальник Головного слідчого управління Міністерства внутрішніх справ України Василь Фаринник узяв участь у круглому столі, який організувала газета ««Комсомольская правда» в Украине».

«Чи зможе новий КПК захистити права людини під час слідства й суду» – саме такою була тема зустрічі представників правоохоронних структур та журналістів. На початку заходу Василь Фаринник поінформував громадськість про зміни, на які чекає вся Україна з моменту набуття чинності новим Кримінальним процесуальним кодексом.

Упродовж години головний слідчий країни відповідав на запитання представників засобів масової інформації. Їх понад усе цікавили законодавчі новації щодо впровадження «домашнього арешту», суду присяжних, штатних змін у слідчих підрозділах, навчання особового складу.

На всі запитання журналістів начальник ГСУ МВС дав вичерпні відповіді та зауважив наостанок:

– Закріплені в КПК положення необхідно правильно «збалансувати» для узгодження механізму кримінальної юстиції із демократичними стандартами та міжнародними вимогами. Саме таким шляхом буде досягнуто позитивних, раціональних й обґрунтованих результатів, щоб громадяни нашої держави відчували себе захищеними чинним законодавством, у кожній нормі якого закріплено пріоритет прав та свобод людини, демократичні правові та моральні принципи сьогодення.

Зустріч у редакції стала черговою з багатьох, присвячених роз’ясненню положень нового кодексу. Так, напередодні цю тему аналізували детальніше, що й не дивно, зважаючи, у яких стінах усе відбувалося.

На базі Національної академії внутрішніх справ за дорученням міністра Віталія Захарченка начальник Головного слідчого управління МВС України Василь Фаринник зустрівся з молодими юристами. Власне, то була науково-практична конференція «Практичне застосування нового Кримінального процесуального кодексу України».

З вітальним словом до присутніх звернувся ректор НАВС Валентин Коваленко. Під час свого виступу керівник флагману відом­чої освіти акцентував увагу на тому, яку значну роботу провели щодо впровадження нового КПК та які зміни вже внесено в навчальний процес, наукову та практичну діяльність провідними фахівцями як НАВС, так і МВС України загалом.

Василь Фаринник на прикладах із власного життя розбирав із молодими фахівцями переваги й недоліки роботи нового КПК та чинного законодавства. Детальніше він зупинився на таких питаннях, як поява інституту «слідчого судді», повернення «домашнього арешту», відмова від інституту «порушення кримінальної справи», кримінальному провадженні щодо неповнолітніх, відсутності такої дії, як повернення справи на досудове розслідування, та негласних слідчих діях.

Лекція викликала активну цікавість та шквал запитань. Адже прочитати в книзі – це одне, а одержати інформацію від людини, за плечима якої 32 роки трудового стажу в цій царині, – зовсім інше.

– Обравши професію юриста, ви повинні чітко розуміти, що вам доведеться надавати допомогу людям у ситуаціях, де вони без вас розібратися не зможуть. Саме тому основна філософія нового Кримінального процесуального кодексу – зробити все, щоб захистити людину від порушення її прав і свобод, – зазначив Василь Фаринник.

Лариса ТИЩЕНКО, м. Київ. 

Фото Дмитра БАТИРЕНКА

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті