Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Епіцентр
20/11/2012 21:23

Найнебезпечніший серед ГРВІ

Грип – гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів, обумовлене вірусами. Він має симптоми, подібні до проявів, що викликають інші респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ), але є набагато небезпечнішим, бо може призводити до таких тяжких ускладнень, як пневмонія, набряк легенів, отит, гайморит, перикардит та міокардит, арахноїдит тощо.

Обличчя вірусу

Хвороба легко передається повітряно-крапельним шляхом, тобто при кашлі, чханні, розмові. Захворіти ризикують усі, хто перебуває у зоні зараження, тобто знаходиться в радіусі двох метрів від інфікованого. Хвора людина залишається джерелом поширення інфекції (навіть за легкої форми захворювання) протягом усього періоду прояву симптомів, що в середньому становить сім днів. Цікаво, що на грип хворіють багато видів ссавців і птахів, тобто підхопити інфекцію людина може й від тварин.

Вірус грипу паразитує на слизових оболонках носоглотки та верхніх дихальних шляхів і є токсичним: він вражає кровоносні судини й капіляри. Саме тому загальний стан хворого на грип набагато гірший, ніж при інших гострих респіраторних захворюваннях, які проявляються найчастіше почервонінням горла, вираженим нежитем і незначним підвищенням температури. Характерні симптоми грипу – підвищення температури тіла відразу до 38,5-40,0 °С, почервоніння та сльозливість очей, загальна слабкість, біль у м’язах, озноб, головний біль, гіперемія та набряк обличчя, катаральні явища, ломота. За появи таких симптомів слід залишитись вдома, щоб не провокувати ускладнення захворювання й не наражати інших людей на небезпеку, і обов’яз­ково викликати лікаря.

Грип лікують винятково препаратами з доведеною активністю проти вірусу грипу: лише вони здатні припинити його розмноження в організмі. Важливо знати, що грип не лікується за допомогою антибіотиків, гомеопатичних препаратів, імуностимуляторів, тут безсиле розмаїття безрецептурних засобів «від застуди та грипу», які щедро виробляє фармацевтична промисловість і агресивно нав’язує реклама.

За інформацією Українського центру грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій, активність грипу в Європі та на території нашої країни нині відповідає міжепідемічному періоду. В епідемічному сезоні 2012-2013р.р. прогнозується сумісна циркуляція вірусів грипу А (Н3N2), а саме – нового штаму А/Вікто­рія/361/2011, який поки що не зреалізував в Україні свої епідемічні властивості, а також нового для нашої країни штаму вірусу грипу В/Вісконсін/1/2012. Окрім того, не виключена можливість циркуляції вірусу А/Н1N1/Каліфор­нія/2009, але його роль в епідемічному процесі буде другорядною.

Поява нових штамів вірусів дозволяє припустити цього року інтенсивніший перебіг епідемії з вираженими клінічними проявами. До групи ризику, за даними Міністерства охорони здоров’я України, належать діти перших років життя, літні люди віком за 65 років, а також вагітні жінки, люди з надлишковою вагою, ті, хто страждає на цукровий діабет, хронічні серцево-судинні, легеневі та інші тяжкі патології.

Нині найефективнішим засобом для захисту організму від усіх очікуваних штамів грипу, і на цьому вкотре наголошує Міністерство охорони здоров’я, є вакцинація. Найкращий час для щеплення – переддень епідсезону – жовтень-листопад. Мінімальний термін для формування імунітету – 10-12 днів після вакцинації.

Вакцини

Державну реєстрацію та дозвіл для застосування в Україні отримали такі вакцини:

1) Інфлувак®/influvас® – вакцина для профілактики грипу, поверхневий антиген, інактивована, суспензія для ін’єкцій по 0,5мл в одноразових шприцах № 1 або № 10, виробництва Abbott Biologicals В.V., Нідерланди, сертифікат про державну реєстрацію №121/11-300200000 від 21.07.2011р.;

2) Інтанза15/Інтанза9 (Intanza15/Intanza9) – спліт-вакцина для профілактики грипу, інактивована, рідка, суспензія для ін’єкцій по 0,1мл (1 доза) в одноразових шприцах з мікроінжектором № 10 та № 20, виробництва Санофі Пастер С.А., Франція, сертифікат про державну реєстрацію №851/11-300200000 від 08.08.2012 р.;

3) fluarix™/Флюарикс™ – інактивована спліт-вакцина для профілактики грипу, суспензія для ін’єкцій по 0,5мл в одноразовому шприцові № 1, № 10, № 20; по 0,5мл в ампулах скляних № 10, № 50 та № 100; по 5 мл у мультидозових флаконах № 10, № 20 та ­№ 50, виробництва GlaxoSmithKline Biologicals Branch of SmithKline Beecham Pharma GmbH&Co.KG, Німеччина, сертифікат про державну реєстрацію №122/08-300200000 

від 05.10.2011р.

Рекомендації
Щоб зміцнити імунітет, слід приймати вітаміни і загартовуватись. 
А під час епідемії – дотримуватися простих правил:
 уникати великих скупчень людей,
 ретельно й часто мити руки з милом або з дезінфектантами на спиртовій основі,
 користуватися тільки одноразовими паперовими серветками й рушниками,
 регулярно провітрювати приміщення й робити вологе прибирання,
 в оточенні хворих користуватись одноразовими масками,
 хвору людину ізолювати,
 перед виходом із дому обробляти носові ходи оксоліновою маззю. 

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті