Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Спорт
13/11/2012 19:43

Дві вісімки – символ безкінечності

Фізкультурно-спортивному товариству «Динамо» виповнилось 88 років

Історія найдавнішого вітчизняного спорттовариства бере свій початок у минулому столітті. 

31 жовтня 1924 року на установчій конференції у Харкові – тодішній столиці республіки – делегати від ГПУ, прикордонних і внутрішніх військ підписали наказ про створення товариства «Динамо» в Україні. З нагоди цієї дати у головному офісі Товариства відбулось урочисте засідання Президії під головуванням очільника ФСТ Віктора Коржа. 

У скарбниці добрих справ спортивної інституції тих років – створення фізкультурно-спортивних осередків, шефство над дитячими колоніями і комунами, школами, фабриками, заводами, агітаційно-пропагандистські заходи. Віроломний напад фашистської Німеччини на нашу землю 22 червня 1941 року зупинив хід звичного життя всієї країни. На захист Батьківщини разом з усім радянським народом стали й динамівці. У повоєнні роки, знявши військовий однострій, вони відбудовували народне господарство. Загалом за майже дев’ять десятиліть існування на долю флагмана вітчизняного спорту випало чимало випробувань. Та з кожного «бою» міцна динамівська родина виходила непереможеною. 

Імена багатьох вихованців спорттовариства відомі не лише в Україні, а й далеко за її межами. Це багаторазові переможці та призери чемпіонатів Європи, світу та Олімпійських ігор Валерій Борзов, Микола Авілов, Яків Железняк, Людмила Туріщева, Олексій Баркалов, брати Анатолій та Сергій Бєлоглазови та інші уславлені герої спорту. 

Традиції «Динамо», як і 88 років тому, незмінні – спорттовариство й донині лишається найславетнішою «кузнею» чемпіонів. За роки незалежності динамівці поповнили скарбницю здобутків Національної олімпійської збірної України 64 медалями. На останніх Літніх іграх XXX Олімпіади, що пройшли у Лондоні, із 20 завойованих збірною країни нагород 15 – заслуга динамівців. 

Однак не слід забувати, що ФСТ «Динамо» – це не лише спорт найвищих досягнень. Передусім, динамівське товариство підтримує розвиток дитячо-юнацького спорту, його професійно-прик­ладних видів та спеціальну фізичну підготовку працівників і військовослужбовців силових структур. Поряд із зірками вітчизняного спорту тренується молоде покоління – цілком можливо, що у майбутньому воно стане гідною зміною своїм кумирам. Під прапором «Динамо» у дитячо-юнацьких спортивних школах займається понад 8 тисяч талановитих дітей. Загалом основою товариства є 972 первинні осередки, що створені в усіх областях України й об’єд­ну­ють у своїх лавах майже 290 тисяч членів організації.

...Вітаючи усю велику динамівську родину зі святом, Віктор Корж зичив спортсменам, тренерам, юним динамівцям, ветеранам спорту міцного здоров’я, благополуччя, бойового настрою, невичерпної енергії та нових звершень. 

– Нехай ваші майбутні досягнення й надалі примножують славу динамівського та українського спорту, зміцнюють авторитет нашої держави в світі, – наголосив очільник ФСТ «Динамо».

Привітати спорттовариство-іменинника прийшло чимало поважних гостей, його добрих друзів: представники влади, право­охоронних органів, видатні спортсмени та ветерани спорту. 

З теплими словами до динамівців звернувся і президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка, який відзначив вагомий внесок тренерів, спортсменів, спеціалістів, керівництва Товариства в олімпійську історію. 

– Багатьма нашими успіхами ми маємо завдячувати постійній підтримці з боку держави, Міністерства внутрішніх справ. «Динамо» – це «кістяк» нашого спорту. Ми маємо примножити добрі традиції і зробити все можливе, аби наш спорт залишався на висоті, процвітав та прославляв нашу державу! – закликав президент НОК.

По закінченні урочистої частини гостям продемонстрували фільм, присвячений історії «Динамо». Чорно-білі кадри літопису нагадали, як зароджувалось легендарне спорттовариство, якими були його перші кроки на шляху до спортивних вершин. У кольорі закарбувалася наша сучасність: перемоги збірної незалежної України на Олімпійських іграх, масштабні динаміади, сповнені юних спортсменів зали ДЮСШ... Завершилось свято подарунками – Віктор Корж вручив пам’ятні кубки та грамоти переможцям Динаміади-2012.

Марія САЛЬНІК, «ІЗ».

Фото Дмитра БАТИРЕНКА

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті