Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Епіцентр
13/11/2012 19:22

Слідчі готові до процесуальної революції

Невдовзі правоохоронна та судова системи й загалом юстиція держави почнуть роботу відповідно до положень нової редакції Кримінального процесуального кодексу. Звісно, що успіх практичної апробації будь-яких писаних норм потребує якісного фахового рівня тих, хто застосовуватиме їх у професійній діяльності. Нині міліцейське відомство вживає різноманітних заходів задля належної підготовки персоналу. Зокрема, нещодавно в НАВС стартувало перше із циклу триденних занять для працівників слідчих органів, на яких припаде чи не найбільше навантаження після 19 листопада, коли запрацює КПК України зразка 2012-го.

Тренінг у міліцейському виші проводили із начальниками відділів регіональних слідчих управлінь ОВС. Та спершу ці керівники відповіли на запитання вхідного тестування, що мало на меті з’ясувати їхній рівень фахової обізнаності. Зокрема, перевірили знання відомчих наказів, які ухвалюватимуть водночас із уведенням нового кримінального процесуального законодавства.

Звертаючись до колег перед початком занять, заступник начальника ГСУ МВС Олег Татаров зауважив, що часу «на розкачку» немає. Попереду – дуже відповідальний і нелегкий період. Він зазначив, що нині підготовлено майже всі необхідні для роботи в умовах оновленого КПК відомчі нормативно-правові акти. З-поміж них – інструкція про порядок проведення негласних слідчих дій, де чітко прописаний механізм взаємодії слідчого й оперативного працівника, порядок надання інформації та ознайомлення слідчого із результатами певних дій. Інший документ – наказ – затверджує інструкцію щодо єдиного обліку в ОВС заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення й інші події, оскільки кардинально зміниться порядок такої реєстрації. Кожне звернення чи сповіщення, незалежно від наявності ознак злочину, обов’язково зареєструють, а матеріали передадуть керівнику органу досудового розслідування. Він визначить слідчого, який або проведе це розслідування, або доручить його організацію оперативним підрозділам.

Поточний тренінг акцентуватиме увагу на особливостях розслідування злочинів у царині службової діяльності (упродовж року зазвичай їх розслідують близько 12 тис.), позаяк підслідність відповідних статей КК України переходить від прокуратури до міліції. Наступні заняття проведуть із керівниками відділів із розслідування злочинів у сфері економіки.

– Потрібно навчити фахівців якісно розслідувати такі злочини. Можуть виникнути проблеми, якщо проводити аналогії із тим періодом, коли нам передали провадження щодо посягань на життя та здоров’я, – зауважує Олег Татаров. – Робоча група в складі фахівців ГСУ МВС та НАВС розробила посібник, як розслідувати злочини у сфері службової і професійної діяльності, пов’язаної із наданням пуб­лічних послуг. Ми там наголосили на найважливіших проблемах, з якими можуть зіткнутися слідчі. Наша служба, у сенсі оперативного ознайомлення працівників із усіма нормативними новаціями, послуговується інтернеттехнологіями. У будь-якому найвіддаленішому райвідділі слідчий може зайти на сайт ГСУ та скористатися викладеною там базою документів і законів, що стосуються його роботи.

Геннадій КАРПЮК, «ІЗ».

Фото автора

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті