Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Епіцентр
29/10/2012 20:17

Новий КПК: готовність номер один

Українська міліція готова до роботи в умовах нового КПК. Про це керівник Головного слідчого управління МВС України заявив під час засідання колегії МВС, присвяченої підбиттю підсумків роботи відомства упродовж трьох кварталів 2012 року. 

Василь Фаринник ознайомив учасників наради із тими першочерговими заходами, що покликані привести нормативне забезпечення органів внутрішніх справ у відповідність до вимог нового Кримінального процесуального кодексу.

Зокрема, керівник ГСУ зазначив, що в системі службової підготовки працівників органів внут­рішніх справ усіх рівнів організовано вивчення вимог нового КПК, а також здійснено розробку і узгодження з Генеральною Прокуратурою України бланків процесуальних документів та макетів справ досудового провадження. Ця документація розміщена у відомчій мережі МВС і доступна для кожного слідчого органів внутрішніх справ.

За словами Василя Фаринника, нині готується до виходу в світ науково-практичний коментар до нового КПК, у якому коментарі до 18-ї та 19-ї глав підготували безпосередньо представники МВС України.

– Ті результати та ресурси, які нині мають органи внутрішніх справ, дають нам підстави стверджувати, що міліція готова до роботи в умовах нового КПК, – наголосив Василь Фаринник.

У той же час керівник міліцейського слідства зупинився на окремих проблемних питаннях, які необхідно усунути до моменту запровадження нового Кримінального процесуального кодексу. Серед них – необхідність у повній мірі забезпечити слідчі підрозділи необхідною технікою та доступом до мережі Інтернет. 

– Без цього не можна вносити відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та починати слідство, – підкреслив Василь Фаринник.

Окрім того, очільник ГСУ зазначив, що з моменту набрання чинності новим Кодексом навантаження на органи внутрішніх справ зросте майже у 8 разів, адже згідно з його положеннями за кожним зверненням порушуватиметься кримінальна справа. Таким чином, кількість порушених справ зросте приблизно з 500 тисяч до 4 мільйонів. 

За словами Василя Фаринника, Міністерство внутрішніх справ найближчим часом виділить кошти для закупівлі необхідного обладнання, а до 5 листопада органами прокуратури кожному слідчому будуть вручені індивідуальний електронний «ключ» доступу до Єдиного реєстру досудових розслідувань та інструкція з його використання. Окрім того, до того ж терміну буде здійснене експериментальне випробування системи ЄРДР.

– До цього моменту ви повин­ні забезпечити в себе на місцях 100-відсоткову готовність мережі, – наголосив очільник ГСУ, звертаючись до керівників територіальних підрозділів МВС України. 

Микола ГУЛЕВИЧ, 

м. Київ. 

Фото Олега СУПРУНА

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті