Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Епіцентр
24/09/2012 12:24

Можливо, навіть мізками...

«Нема сумніву, що нас битимуть після виборів», – такий вибуховий «месидж» виголосив у вітчизняному інформаційному просторі один із головних «доброзичливців» системи МВС – народний депутат України Геннадій Москаль. Щось давно не було його чутно й видно – за винятком хіба що не зовсім адекватних витівок на кшталт написання керівництву країни листів мовами національних меншин... Певно, набирався сил, знову ж таки – осінь, загострюються хронічні хвороби... Ось і вибухнув черговою «сенсацією».

На підставі чого, крім «надприродного чуття», нардеп робить такі широкі узагальнення й жахливі прогнози? (До речі, незрозуміло: «нас» – це, власне, кого саме? Безмежний простір для фантазії!) Виявляється, підґрунтям для такого «месиджа» стали звичайнісінькі, я сказав би, рутинні відомості про закупівлі, які здійснило Міністерство внутрішніх справ України за результатами тендерів. Так, «МВС України придбало спецавтомобілі, водомети, щити, а також автомобілі для перевезення затриманих на загальну суму 60,9 млн гривень. А ще – 4,8 тисячі протиударних щитів і стільки ж комплектів для захисту рук і ніг. Арсенал МВС поповнила й тисяча загороджувальних металевих турнікетів. Із цих турнікетів завдовжки 1,5 м і заввишки 1,3 м можна монтувати бар’єри для стримування натовпу». (Запам’ятайте останні найменування – це важливо, і ми до них ще повернемося.) І що, власне, з того?

Так, українська міліція зміцнює свою матеріально-технічну базу. А що – на думку нардепа, працівники органів внутрішніх справ повинні охороняти громадський порядок під час масових заходів (приміром, футбольних матчів), «озброївшись» виламаними нашвидку з найближчого паркана дошками, а як засіб індивідуального захисту використовувати ватники? І затриманих доставляти в райвідділи та ІТТ у трамваях? Ото б Геннадій Геннадійович потішився б...

А поки що нардеп і далі видає «чорнуху», нагнітаючи страху: «Влада почувається невпевнено... готують фальсифікацію виборів». І, певно, для досягнення кращого ефекту верзе казна-що – начебто придбаними спецзасобами оснащуватимуть... працівників служби по боротьбі з нелегальним обігом наркотиків, торгівлею людьми, а також працівників центрального апарату! І це все для того, щоб його, біднесенького, «після виборів бити»... Я вже писав, що в деяких «народних обранців», імовірно, манія величності поєднується з манією переслідування? Так? Що ж, тоді залишається тільки вкотре повторити сказане.

Будь-яка людина, яка хоч трішечки розуміється на тактиці дій правоохоронних органів, переглянувши наведений вище список, зрозуміє: закуплено винятково засоби оборони й стримування. А зовсім не – як зазначають деякі особливо «компетентні» колеги – «розгону демонстрацій». І це має тільки радувати – бо скільки ж можуть міліціонери платити власним здоро­в’ям, розбитими головами та зламаними ребрами за чиєсь право «демонструвати» і «протестувати»! З погляду пересічного правоохоронця – це ж чудово, що керівництво МВС виявляє турботу про безпеку своїх працівників. А з погляду громадян... Щити, захисна екіпіровка, турнікети – усе це свідчить про те, що вартові порядку й надалі не «битимуть», а навпаки – огороджуватимуть та стримуватимуть. Лишень із меншим ризиком для здоров’я й життя.

Однак у пана Москаля й на це є «геніальна» відповідь: кийки не закупили? Виявляється, не тому, що міліція не застосовуватиме силу проти співгромадян, а через їх надлишок! «Кийків на складах міліції стільки, що, мабуть, вистачить на кожного громадянина України», – натхненно виголошує Геннадій Геннадійович. Дочекалися: тепер хоча б достеменно відомо, чим опікувався цей «поважний муж», обіймаючи різноманітні посади в міліцейському відомстві. Безсумнівно – вояжував складами МВС і підраховував, скільки ж там зберігається кийків. Хоч якась користь...

Треба віддати належне: спроба «нагнати хвилю» публікацій із лячними заголовками на кшталт: «Міліцію готують до розгону протестів» узагалі-то успіхом не увінчалася. Певно, цьому немалим чином сприяє фахова робота вітчизняного міліцейського відомства під час Євро-2012 та інших масових заходів, яких чимало було нинішнього року. І порядок підтримували, і при цьому (на лихо для деяких політиків) нікого не «розганяли» та не били... Тож, може, годі вже робити з міліції опудало, використовуючи для цього притягнуті за вуха приводи?

А пану Москалю, з огляду на сказане вище, я порадив би: попри «надприродне чуття», хоч як це складно для нього, усе ж таки замислюватися над тим, що він говорить. Можливо, навіть мізками...

 

Олександр ІВАЩЕНКО,

 головний редактор «ІЗ»

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті