Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Регіон
24/09/2012 12:23

Набережна «посумнішала»

Влітку на вулиці та набережні багатьох кримських населених пунктів виходить чимало продавців. Гості й жителі автономії нерідко нарікають на те, що з кожним днем стихійна торгівля набуває дедалі більших масштабів. Саме тому за вказівкою начальника ГУМВС в АР Крим генерал-майора міліції Михайла Слєпаньова на півострові постійно проводять цільові оперативно-профілактичні відпрацювання, спрямовані на виявлення та припинення згаданих правопорушень. Така чергова операція за участю місцевих ЗМІ відбулася в Ялті та Сімеїзі.

Перед початком рейду заступник начальника ГУМВС Олександр Кузнєцов провів детальний інструктаж для працівників міліції.

– Головна мета сьогоднішньої операції – виявлення, документування, припинення та ліквідація стихійної торгівлі, а також фактів незаконного надання послуг населенню, – відзначив підполковник міліції Кузнєцов. – Діяти необхідно у суворій відповідності до букви закону, дотримуватися культури і ввічливо поводитися з громадянами.

Для проведення відпрацювання було організовано мобільні групи, до складу яких увій­шли представники податкової інспекції, пожежної охорони, територіальних ОВС – дільничні, безівці, працівники ветеринарної міліції. За вказівкою Голови Ради міністрів АР Крим Анатолія Могильова, з початку літнього курортного сезону керівники місцевої виконавчої влади надали приміщення для зберігання майна, вилученого правоохоронцями з об’єктів незаконної торгівлі.

Найжвавіше місце Ялти, звісно, – набережна. Саме тут зосереджено найбільшу кількість атракціонів і різноманітних розважальних комплексів, багато з яких працює без необхідних документів. Ось у рядок «вишикувалися» невеличкі дитячі машинки. Завідує ними худорлявий юнак. На запитання міліціонерів про наявність дозвільних паперів, він заперечно мотає головою:

 – Я лише гроші збираю, а документи напевне у господаря.

Під час бесіди з’ясовується, що хлопцеві лише 15 років. Його робочий день починається о 8.30, а закінчується пізнім вечором, не раніше 22 години.

Того дня ні самого господаря, ні жодних дозвільних документів правоохоронці так і не побачили, тому вирішили вилучити машинки. Після описування майна та складання відповідних актів, дитячі автівки повантажили та відвезли на спеціальний склад.

Не виявилося необхідного пакета документів і у невеличкому тирі: його власники «забули» отримати дозвіл міськради із зазначенням схеми розміщення орендованої земельної ділянки, а також сертифікат на використання обладнання. Вартові порядку вилучили усе «начиння» тиру – іграшки, пневматичну зброю та сувеніри. Невдовзі до них приєдналися сім «нічийних» електричних машинок та екскурсійний дизельний поїзд. За свідченнями відпочивальників, ще кілька годин тому паровозик курсував набережною, однак його «машиніст», побачивши міліціонерів, поспішно залишив робоче місце.

Загалом, за час відпрацювання правоохоронці склали 8 адміністративних протоколів за 

ст. 164 КУпАП (порушення порядку провадження господарської діяльності), три – за ст. 107 (порушення правил щодо карантину тварин та інших ветери­нарно-санітарних вимог), два – за ст. 156 (порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами). З початку ж літнього курортного сезону кримські міліціонери склали понад 2 800 адмінпротоколів, більшість з яких за ст. 164 та ст. 159 КУпАП.

Окрім того, під час проведення оперативно-профілактичних заходів члени мобільних груп виявили низку кримінально караних діянь. Так, місцева жителька організувала підпільний продаж міцного алкогольного напою – чачі. Тепер на жінку чекає покарання за ст. 204 ККУ (незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів). У неї вилучили 12 літрів спиртного. Один же з господарів атракціонів на набережній нелегально підключився до електромережі. Нині вирішується питання щодо порушення стосовно нього кримінальної справи за ст. 185 ККУ (крадіжка).

За час відпрацювання правоохоронці вилучили із незаконного обігу товарно-матеріальних цінностей на суму 447 570 гривень.

Олена ЯЦЕНКО, м. Ялта 

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті