Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Епіцентр
26/08/2012 14:22

Зайвого клопоту більше не буде

З 1 серпня підрозділи Державної міграційної служби України розпочали роботу з видачі паспортів громадян України, реєстрації місця проживання фізичних осіб, а також виконання інших функцій, визначених законодавством України про громадянство та імміграцію (до цього часу ці функції виконували підрозділи МВС).

Одночасно із переданням зазначених функцій від МВС до ДМС України, у законодавство України внесено низку змін, спрямованих на суттєве спрощення процедур реєстрації місця проживання фізичних осіб та оформлення паспортів громадян України.

Зокрема, Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні» (набрав чинності 5.08.2012) передбачено низку важливих новозаведень. Віднині реєстрація та зняття з реєстрації здійснюються в одному місці та в день звернення особи до органу реєстрації. Отже, людині відтепер не потрібно їхати, наприклад, до Львова, для зняття з реєстрації, якщо вона має намір зареєструватись у Києві, – достатньо звернутись у територіальний підрозділ ДМС України за новим місцем проживання.

Ще одна новація – реєстрація місця проживання не прив’я­зана до взяття на облік війсь­ко­во­зобо­в’я­заних та призовників. Отже, зареєструватися за новим місцем проживання можна буде до взяття на облік у військкоматі. При цьому саме взяття на облік військово­зобо­в’я­заних та призовників залишається обо­в’яз­ковим.

Наступна зміна – значно розширено коло підстав для зняття з реєстрації. Якщо раніше це була заява або рішення суду, то нині зняття з реєстрації можливе також у разі припинення підстав на право користування житлом або законних підстав для перебування на території України іноземців та осіб без громадянства. Наприклад, у разі закінчення строку дії договору оренди дозволено зняття зареєстрованої особи за заявою власника житла.

Окрім того, наказом МВС України № 320 (набрав чинності 27.07.2012 р.) затверджено нові правила оформлення й видачі паспорта громадянина України. Зокрема, змінено процедуру видачі паспорта – відтепер документи для оформлення паспорта громадянина України подаються безпосередньо до територіальних підрозділів ДМС, а не до житлових контор, як це було раніше. Згадана норма має прискорити процес оформлення паспортів громадян України.

Також наказом унормовано питання  реалізації права особи на транскрибований запис імені відповідно до її національної традиції, чого не було раніше. Тобто в українському паспорті російське ім’я «Николай» може бути, за бажанням громадянина, відтворено українською мовою як «Ніколай».

Слід зазначити, що після прийняття зазначеного вище Закону України у ЗМІ з’явилося багато публікацій, в яких говорилося про нібито запровадження «тотального контролю» за громадянами України шляхом обов’яз­кової реєстрації місця перебування в разі перебування особи за межами місця проживання строком понад один місяць.

Державна міграційна служба України звертає увагу на те, що ці положення Закону є чинними з 2004 року і стосуються лише тих осіб, які мають невиконані майнові зобо­в’язання, призиваються на військову службу або беруть участь у судовому процесі. Усі інші громадяни реєструють місце свого проживання лише за власним бажанням.

Адреси та контактні телефони територіальних органів Державної міграційної служби України, де громадяни можуть одержати вичерпну інформацію щодо адрес, графіку роботи територіальних підрозділів та положень законодавства з питань громадянства та імміграції, розміщено за адресою:  http://dmsu.gov.ua/uk/pro-gmsu/teritorialni-organi-ta-pidrozdili.html .

ДМС України

друкувати

Коментарi

Інші статті