Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Епіцентр
26/08/2012 14:19

Новий КПК – демократичний та сучасний

   Саме таку характеристику дав Кримінальному процесуальному кодексу, що набуває чинності 19 листопада цього року, начальник Головного слідчого управління МВС Василь Фаринник під час брифінгу, що днями відбувся в МВС.

    За словами керівника слідчого підрозділу міліцейського відомства, наша держава одержала сучасний Закон, в якому враховані загальновизнані стандарти прав людини і громадянина. Зокрема, новим КПК передбачені механізми швидкого, пов­ного та неупередженого вивчення обставин протиправних діянь, а також закріплені тенденції до змагального характеру кримінального провадження.

Василь Фаринник зазначив, що аналіз положень КПК дає підстави стверджувати, що в ньому знайшли відображення найпрогресивніші та найдемократичніші положення. Передусім, це стосується реального забезпечення прав громадян через закріплення принципу змагальності сторін у кримінальному провадженні, зокрема надання сторонам рівних можливостей щодо збирання та подання до суду клопотань, скарг, речей, документів, інших доказів.

Одним із важелів забезпечення змагальності у кримінальному провадженні стане запровадження інституту «слідчого судді». Також обов’язковим стає положення про безпосередність дослідження судом показань, речей та документів. Отже, на практиці буде реалізовано принцип розподілу судових повноважень, пов’язаних зі здійсненням правосуддя та забезпеченням судового контролю за додержанням прав людини під час кримінального провадження. 

До участі у кримінальному процесі допускатимуться виключно адвокати. Така вимога покликана сприяти ефективному забезпеченню права особи на захист. Так, статтею 45 нового КПК передбачено обов’язковість участі в судочинстві лише адвоката, який має право на здійснення адвокатської діяльності. Водночас особа, відомості про яку не внесені до Єдиного реєстру адвокатів України або стосовно якої у цьому реєстрі містяться відомості про зупинення або припинення права на зайняття адвокатською діяльністю, до участі у процесі не допускатиметься.

Таким чином, буде зведено до мінімуму можливість утиску права кримінально переслідуваної особи на якісний захист її прав під час судового провадження. Нині ж чинним КПК допускається участь у кримінальному процесі в якості захисників осіб, які мають свідоцтво про право на зай­няття адвокатською діяльністю в Україні, зокрема – близьких родичів обвинуваченої, підсудної, засудженої чи виправданої особи, її опікунів або піклувальників.

Важливим моментом нового КПК є відмова від інституту порушення кримінальної справи. Також передбачена можливість проведення допиту учасників процесу шляхом організації вебконференцій. Так заощаджуються ресурси й час, що витрачаються на досудове розслідування, усувається необхідність дублювання процесуальних дій. Зокрема, ліквідується стадія перевірки інформації про злочин, що передує порушенню кримінальної справи. За таких умов громадяни матимуть змогу реалізувати своє право на захист одразу після надходження заяви чи повідомлення про злочин.

Це новозаведення дасть змогу уникати конфліктів між працівниками правоохоронних органів та громадянами, оскільки кожну заяву, кожне повідомлення громадянина розглядатимуть. Відповідно, за кожною з них буде прийнято передбачене законодавством рішення. Як зазначив Василь Фаринник, усувається найістотніша бюрократична перепона у кримінальному провадженні, наявна в чинному КПК. Тим самим значною мірою заощаджуються ресурси й час, що витрачаються на досудове розслідування, не буде дублювання тієї ж самої процесуальної дії з тими ж самими людьми та об’єктами (опитування – допит, дослідження спеціаліста – експертне дослідження).

Фахівці повністю підтримують положення щодо оптимізації окремих форм досудового провадження за спрощеною процедурою, у формі дізнання за всіма кримінальними проступками. 

«Саме за такими скороченими формами – майбутнє кримінального судочинства», – наголосив Василь Фаринник.

Також спрощується процедура і надаються альтернативи у проведенні окремих процесуальних дій у межах кримінального провадження. Наприклад, стає необо­в’яз­ковим внесення даних допиту до протоколу в тих випадках, коли він фіксується з допомогою технічних засобів.

Новаторськими є положення нового КПК, що передбачають можливість проведення досудового розслідування дистанційно, з використанням сучасних телекомунікаційних можливостей, наприклад відеоконференції.

Революційним кроком нового КПК стало запровадження в кримінальне судочинство інституту «укладення угод» про примирення між потерпілим і підозрюваним чи обвинуваченим, а також про визнання винуватості – між підозрюваним, обвинуваченим і прокурором. За словами начальника ГСУ МВС, цей елемент відновного правосуддя дозволить більшою мірою враховувати інтереси потерпілої сторони.

Укладання ж угод між прокурором та обвинувачуваним про визнання винуватості дозволить істотно заощадити час і ресурси органів досудового розслідування й суду, а також сприятиме зменшенню кількості випадків застосування до громадян репресивних заходів кримінально-правового характеру.

Окрім того, новим КПК істотно розширено перелік злочинів, кримінальне провадження в яких здійснюється у формі приватного обвинувачення. Положення нового КПК підсилюють гарантії захисту прав та свобод окремих учасників і сторін кримінального провадження. Зокрема, запровадивши такий суб’єкт, як «заявник», автори Закону врахували випадки, коли ця особа не є потерпілим чи свідком у справі, і надали заявнику право на одержання інформації про закінчення досудового розслідування. Тим самим розробники КПК підвищили можливості громадського контролю за кримінальним провадженням. При цьому права жодної зі сторін не порушуватимуться за рахунок прозорості самої схеми «укладення угод».

У новому КПК передбачено скасування окремих процедур, наприклад повернення справи для додаткового розслідування. Таким чином, визначаються суб’єк­ти процесу, на яких покладається відповідальність щодо ухвалення рішень по кожній кримінальній справі.

Окрім того, Кодексом запроваджуються новації щодо тримання особи під домашнім арештом. Контроль за пересуванням підслідного забезпечуватиметься за допомогою технічних засобів.

Спеціально створена в ГСУ МВС група розробляє коментарі до положень КПК. Розроблено близько 120 бланків документів, які використовуватимуться слідчими МВС та працівниками прокуратури під час провадження у кримінальних справах.

«Лише так буде досягнуто позитивних, раціональних й обґрунтованих результатів у процесі реформування кримі­нально-проце­суального законодавства, учасниками якого ми є сьогодні», – наголосив Василь Фаринник.

Микола ГУЛЕВИЧ

м. Київ

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті