Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Спорт
05/08/2012 19:58

Порядок і на суші, і на воді

 

   У минулі вихідні в акваторії Київського моря, на території аванпорту міста Вишгорода, відбувся етап Гран-прі чемпіонату світу з перегонів на моторних човнах у класі «Формула 1» (F1H2O).

    У   цих престижних змаганнях, які Київщина приймає вже другий рік поспіль, брали участь дев’ять команд, до складу яких входили спортсмени з тринадцяти країн світу (до речі, більшість із команд – багатонаціональні, наприклад, за китайську «Ctic Chaina» виступали пілоти з Франції й Росії).

На прес-конференції, що передувала старту змагань, президент організаційного комітету Ніколо ді Сан Жермано й голова Київської обласної державної адміністрації Анатолій Присяжнюк зазначали, що завдяки F1H2O Україна дістала шанс показати себе, який сміливо можна порівнювати з нещодавніми подіями Євро-2012. Адже за перебігом подій на українському етапі «Формули 1» на воді завдяки телетрансляціям мали змогу спостерігати сотні мільйонів глядачів у більш ніж 100 країнах світу. Окрім того, у Вишгороді очікували на значну кількість закордонних гостей, серед яких – журналісти та представники дипломатичних представництв іноземних держав в Україні.

Відвідавши 21 липня, на другий день змагань, трасу перегонів та утворений тимчасовими спорудами водний «стадіон», журналісти «ІЗ» мали змогу переконатися, що підготовка до чемпіонату була масштабною й ретельною (слід зазначити, що, за словами Анатолія Присяжнюка, захід проводився за рахунок коштів Міжнародної спілки водно-моторного спорту (UIM), а також спонсорів і меценатів). Уздовж двокілометрової набережної були встановлені трибуни, що вміщували 25 тисяч глядачів, до того ж на них були передбачені спеціальні місця для людей з обмеженими фізичними можливостями. Окрім того, створено фанзони, обладнані величезними екранами, та зони відпочинку із крамничками, закладами громадського харчування, дитячими майданчиками. Подбали й про наявність туалетів. Безпекою учасників змагань й уболівальників опікувалися медичні працівники, пожежники рятувальники, а також чималий загін правоохоронців.

За словами першого заступника начальника ГУМВС України в Київській області полковника міліції Юрія Спаського, того дня до охорони громадського порядку на території траси F1H2O залучили близько 600 міліціонерів і військовослужбовців внутрішніх військ: «Ми очікуємо на прибуття до 80 тисяч глядачів, і готові забезпечити надійний контроль за обстановкою під час проведення цього спортивного свята. Правоохоронці Київщини й воїни ВВ працюють чітко та злагоджено, у тісній взаємодії з організаторами змагань».

Начальник управління громадської безпеки ГУМВС підполковник міліції В’ячеслав Войцехівський зазначив, що в організації роботи правоохоронців враховано як досвід дій під час торішніх змагань F1H2O у Вишгороді, так і досвід, набутий під час проведення в Україні європейського футбольного турніру. Як і на Євро-2012, порядок на трибунах вишгородського водного «стадіону» забезпечували волонтери-стюарди й охоронці з приватної фірми, які постійно підтримували зв’язок із міліцією. Іншу територію, визначену для проведення змагань, розділили на сектори, закріплені за різними підрозділами: полку міліції особливого призначення «Беркут» і роти патрульної служби Білоцерківського міськвідділу обласного ГУМВС, бригади спеціального призначення «Барс» внутрішніх військ. До речі, про бійців ВВ В’ячеслав Володимирович відгукнувся з повагою: «Вони дуже добре працюють, сумлінно виконують усі завдання, хоча це переважно молоді хлопці-строковики, але відчувається, що в них хороші наставники. Ми постійно співпрацюємо з «Барсом», зокрема спільно діяли під час Євро-2012, окрім того, «барсів» залучають до оперативно-профілак­тичних заходів у районах Київщини».

Крім того, у готовності до дій перебували групи вибухотехнічної й конвойної служб, кінологи і навіть водолази з роти спецпризначення «Беркут». А ввечері мало прибути підкріплення з дружинників Київського обласного громадського формування з охорони громадського порядку та державного кордону. Вхід до аванпорту контролював катер водної міліції (до слова, ця пересторога виявилася немарною: за годину до нашої розмови цей катер зупинив човен, що наблизився з боку Київського водосховища – люди, які перебували на його борту, виявили банальну цікавість, і після перевірки й пояснення причини обмеження руху володар плавзасобу вирішив за краще піти геть).

За словами підполковника Войцехівського, надійно прикривали правоохоронці й маршрути, якими зі столиці прибували численні глядачі. Тут працювали наряди Вишгородського міськвідділу та працівники Державтоінспекції. До речі, останнім вдалося забезпечити дорожній рух в умовах значного напливу охочих дістатися місця проведення чемпіонату особистим автотранспортом. Не залишилися без уваги і дніпровські кручі, які чимало з місцевих жителів обирали, щоб поспостерігати за змаганнями: «На всіх таких місцях виставлені наряди, сама присутність яких допомагає підтримувати громадський порядок. Взагалі, під час інструктажів ми налаштовували особовий склад на те, що наше головне завдання – надавати допомогу громадянам, на ввічливе, культурне спілкування. Тому навіть якщо міліціонерам і доводиться робити якісь зауваження – люди реагують із розумінням, і атмосферу свята це не псує».

На дружелюбному став­ленні міліції до громадян акцентував нашу увагу й виконувач обов’яз­ків коман­дира полку «Бер­­кут» підполковник міліції Анатолій Ши­ян: «Як бачите, за кілька годин до початку змагань більшість наших працівників перебувають у резерві, оскільки ми прагнемо уникнути враження, що міліції тут занадто багато. Проте на таких масових заходах міліції не повинно бути замало, тому зі збільшенням кількості глядачів ми додамо людей із резерву. Утім, громадяни не створюють істотних проблем, бо бачать, що міліція контролює ситуацію…».

Командир білоцерківської роти патрульної служби підполковник міліції Михайло Андрусінник висловив вдячність організаторам заходу за забезпечення правоохоронців дворазовим гарячим харчуванням: «Ми навіть не очікували, що нас годуватимуть, встановлять намет для харчування та відпочинку в перервах між несенням служби. Погодьтеся, це дуже важливо: ситий міліціонер працює набагато сумлінніше, бо відчуває турботу про нього і ставиться до людей миролюбніше. Гадаю, ми зі свого боку зробимо все належне для того, щоб ця визначна спортивна подія відбулася на високому, справді європейському рівні…».

Утім, без проблем не обійшлося: того дня учасникам свята суттєво зашкодила погода – через зливу й сильний вітер, щоб не ризикувати життям і здоров’ям спортсменів, невдовзі після початку перегонів вирішили перенести змагання на наступний день. Скасували й концерт майстрів естради й феєрверк. На щастя, наступного дня спортивне свято тривало, переможцем українського етапу чемпіонату світу став фінський спортсмен Семи Селіо, лідер італійської команди «Mad Croc F1». Друге місце посів Ахмед Аль Хамелі з команди з Об’єднаних Арабських Еміратів «Abu Dhabi», третє – італієць Алекс Карелла, що виступає за команду «Qatar». Троє цих гонщиків разом зі своїми командами розділили призовий фонд змагань – 90 000 євро.

А міліція Київщини підбила свої підсумки: за інформацією відділу зв’язків із громадськістю обласного ГУМВС, жодного значного правопорушення на території проведення чемпіонату не зареєстровано. Єдине, на що протягом трьох днів довелося терміново реагувати правоохоронцям – зникнення в натовпі глядачів двох 5-річних дівчаток. Але в одному випадку після півгодини інтенсивних пошуків з’ясувалося, що маленька самостійно дісталася своєї оселі, а в іншому – через лічені хвилини після виявлення нарядом міліції дитини, що загубилася, і відповідного оголошення через гучномовці дівчинку передали рідним…

Сергій КОВАЛЕНКО

«Моменти».

Фото Олега ПЕРЕВЕРЗЄВА

 

друкувати

Коментарi

Інші статті