Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Спорт
02/08/2012 17:16

Уперше в історії вітчизняного спорту

на другу сходинку п’єдесталу пошани чемпіонату Європи піднялася українська каратистка лейтенант міліції Аніта Серьогіна

У  травні на острові Тенеріфе (Іспанія) відбувся 47-й чемпіонат Європи з карате серед дорослих, в якому брали участь найкращі каратисти національних федерацій 45 європейських країн. Україну на цих змаганнях представляли 12 спортсменів національної збірної, серед них – 22-річна Аніта Серьогіна.
Ця молода, струнка, витончена дівчина – лейтенант міліції, старший інспектор сектору кадрового забезпечення Іллічівського міського відділу міліції ГУМВС України в Одеській області.
Із дитинства Аніта відвідувала різні спортивні секції, але жодна з них не приваблювала дівчинку всерйоз, поки в дитячому оздоровчому таборі вона не познайомилася із прихильниками карате – членами іллічівського спортивного клубу «Катана». Спостерігаючи за доброзичливою й згуртованою командою, 10-річна дівчинка захопилася цим начебто зовсім нежіночим видом спорту. Тренер Олександр Тонкошкур розгледів у молодій спортсменці справжній талант і почав його розвивати. Вже через кілька років юна Аніта почала брати участь на обласних чемпіонатах і завойовувати свої перші медалі й кубки.
У 2004 – 2007 роках вона щорічно ставала переможцем і призером чемпіонатів України з карате. 2006 року здобула звання кандидата в майстри спорту, 2007-го ввійшла до молодіжної збірної України з карате, з 2008-го – до дорослої збірної, 2010-го стала майстром спорту України. Тендітна на вигляд Аніта – багаторазова чемпіонка України, а також призер і переможець низки міжнародних турнірів. Вона двічі посідала сьомі залікові місця на європейських першостях: 2009 року в Загребі (Хорватія), і 2010-го – в Афінах (Греція).
Водночас дівчина продовжувала  навчання: після школи Аніта планувала вступити до Одеського економічного університету, але дідусь переконав її обрати професію міліціонера. 2007 році вона вступила до Одеського державного університету внутрішніх справ, а 2011-го, після випуску, її розподілили до Іллічівського міського відділу міліції. Протягом цілого року вона працювала в черговій частині, і, за словами спортсменки, поєднувати цю роботу із тренуваннями їй було дуже нелегко.
Але, попри труднощі, вона проводила в залі весь свій вільний час, наполегливо готуючись до чемпіонату Європи. «Підготовка до змагань була довга і дуже важка. Але, як мовитися, крізь терня до зірок», – наголошує Аніта Серьогіна. Роки старанної роботи не пройшли даремно, і Аніта здійснила свою давню мрію – стати однією з найкращих каратистів Старого світу.
На нинішньому чемпіонаті, виступаючи у ваговій категорії до 61 кг, Аніта спочатку виграла двобій із каратисткою з Шотландії, в другому колі – перемогла турецьку спортсменку, а в третьому – добилася переваги над представницею Австрії. У півфіналі суперницею Серьогіної стала італійка Лаура Паскуа, фіналістка торішнього чемпіонату Європи – двохвилинний бій, що завершився перемогою української спортсменки, був настільки запеклий, що Паскуа довелося надавати медичну допомогу.
У важкому фінальному бою Аніта поступилася чемпіонськими лаврами старшій на 6 років француженці Лоліті Дону – володарці срібних і бронзових нагород попередніх європейських турнірів. Проте друге місце, що його виборола Аніта Серьогіна, є справді почесним, адже піднятися на п’єдестал пошани за підсумками чемпіонатів Європи та світу серед дорослих представниці нашої держави вдалося вперше за всю історію українського карате!
У зв’язку з цією знаменною подією віце-чемпіонку Європи привітало керівництво міліції Одещини: начальник ГУМВС полковник міліції Сергій Резников в урочистій обстановці особисто вручив їй цінний подарунок – телевізор, побажавши терпіння та наснаги на шляху до нових спортивних перемог. А в рідному місті Аніту вшанував Іллічівський міський голова Валерій Хмельнюк, який подякував спортсменці за успіх, що приніс славу її рідному місту, і вручив дівчині грошову премію і букет білих троянд.
Тетяна САКАРА, 
Одеська область

друкувати

Коментарi

Інші статті