Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Проблема
02/08/2012 17:06

Де і чим «залізних коней» напувати?

На Кіровоградщині працівники Управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрили незаконну діяльність директора одного з товариств із обмеженою відповідальністю обласного центру.

Підприємця підозрюють в організації на території орендованої нафтобази роботи підпільного цеху з виготовлення фальсифікованого дизельного пального. Неякісний продукт чоловік реалізовував оптовими партіями як фізичним особам, так і підприємствам різних форм власності. Правоохоронці задокументували факт незаконного збуту керівником товариства 5 тис. літрів фальсифікату загальною вартістю 35 тис. гривень. А під час огляду території нафтобази оперативники вилучили 60 тис. літрів підробленого дизельного пального й 5 тис. літрів газового конденсату, що використовувався у виробництві «лівого товару». За висновками випробувань акредитованої лабораторії, рідина, вилучена під час огляду місця події, не відповідає вимогам Держстандарту.

«Із початку року в результаті проведених заходів із протидії правопорушенням у сфері виробництва й реалізації нафтопродуктів та інших видів палива за матеріалами, які зібрали працівники наших регіональних підрозділів, порушено понад два десятки кримінальних справ, – коментує начальник відділу Департаменту ДСБЕЗ МВС України Владислав Краснов. – Так у Ясинуватій Донецької області припинив незаконну діяльність міні-завод із переробки нафти. Щомісячно він видавав «на-гора» по 300 тонн неякісних нафтопродуктів. У Харківській області через мережу АЗС реалізовувався бензин, вміст бензолу в якому в декілька разів перевищував допустимі норми. А на Дніпропетровщині порушено справу за фактом незаконного збуту бензину марки А-95, який не відповідає стандарту…».

Упродовж року задокументовано чимало випадків, коли працівники міліції завадили реалізації неякісного бензину, який уже був готовий потрапити до бензобаків автолюбителів. У такому разі винуватці відповідають перед законом за протиправне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів. Приміром, днями в Києві проводилася перевірка одного з товариств, яке реалізує автомобільний бензин. Виявилося, що понад 50 тонн пального не мають ніяких документів, що красномовно підтверджує його низьку якість, точніше, те, що продукт є фальсифікатом. Відібрані зразки наразі досліджуються.

Під час розслідування діяльності недобросовісних підприємців, які організовують підпільні «виробництва», проводяться дослідження вилучених зразків продукції. І завжди основна «прикмета» вилученого товару – це дуже низькі характеристики саморобного пального.

Напевно, усіх водіїв турбує запитання: як не стати заручником неякісного пального? За словами Владислава Краснова, нині дедалі частіше спостерігається тактика дій фальсифікаторів, коли під час перевірок зловмисники намагаються убезпечити себе від вартових порядку: захищаючи свій товар, вони пред’яв­ляють на нього документи, які були оформлені на інші, реальні партії доброякісного пального. Тобто роблять таку собі «обгортку», маскуючи підпільне походження ПММ. У практиці несумлінних підприємців і низка інших методик уникнення відповідальності за порушення законодавства. Усі вони правоохоронцям відомі, тож шанс вийти сухим із води в «підпільників» загалом невеликий.

І все ж найперше фахівці рекомендують узяти до уваги такий факт: зазвичай, низькоякісне й фальсифіковане пальне реалізується на невеличких АЗС, які працюють лише в одному районі чи області. А тому можна порадити автолюбителям передусім заправляти свої машини в мережі загальновідомих автозаправок, які ретельно дбають про свою репутацію. Там ризик нарватися на підробку суттєво менший.

 

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті