Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Епіцентр
02/08/2012 17:00

Василь Фаринник: «Висновки про ефективність міліції робитимуть громадяни»

   Нараду працівників слідчих органів та експертних підрозділів за підсумками першого півріччя цього року відкрив начальник Головного слідчого управління МВС України генерал-майор міліції Василь Фаринник. Свій виступ він розпочав із вельми приємних моментів у діяльності слідчих. 

Колегія виставляє орієнтири

Доповідач зазначив, що, крім виконання важливих завдань із розслідування злочинів різної категорії, фахівці служби успішно займаються науковою діяльністю. «На сьогодні в регіональних слідчих управліннях десять осіб захистили кандидатські дисертації, шість – мають науковий ступінь та ще дев’ять є здобувачами наукового ступеня, – зазначив очільник ГСУ. – Тішуся, що в житті цих людей є мета, і вони досягають її щоденною копіткою працею. А ще сподіваюся, що здобуті знання сприятимуть нашим працівникам у їхній нелегкій роботі».
Також Василь Фаринник нагадав, що шляхи вдосконалення роботи слідчого апарату й експертної служби стали предметом серйозного обговорення на останній колегії міністерства. «Міністр Віталій Захарченко поставив чіткі завдання, насамперед, щодо забезпечення належного реагування на заяви й повідомлення громадян про злочини, недопущення жодного факту їх приховування від обліку або безпідставної відмови в порушенні кримінальної справи, – відзначив доповідач. – А ще серед головних завдань слідчих – повне відшкодування завданих потерпілим збитків і неухильне додержання законності в притягненні винних осіб до відповідальності. За прояви неповаги, непрофесіоналізм і порушення законодавства винних суворо каратимуть. Усім потрібно пам’я­тати, що висновки про ефективність діяльності міліції повинні робити люди».
Під час наради особливо наголошувалось і на забезпеченні підготовки працівників міліції до роботи в умовах нового Кримінального процесуального кодексу України. Зокрема, керівник ГСУ нагадав вимоги міністра: «Потрібно зробити все, щоб у нових умовах система слідчого апарату працювала стабільно й ефективно».
Про роботу в умовах нового КПК
Перший заступник начальника ГСУ генерал-майор міліції Василь Топчій акцентував увагу підлеглих на конкретних напрямах роботи слідчих органів. Зокрема, він наголосив, що за нормами нового КПК після реєстрації заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, відомості про них протягом доби повинні вноситися до Єдиного реєстру, після чого слідчий має почати розслідування того або іншого злочину. При цьому інституту відмови в порушенні кримінальної справи взагалі не буде. У разі ж відсутності події чи складу злочину рішення про закриття кримінальних проваджень прийматиме слідчий за наслідками досудового розслідування. Іншими словами, слідчі вже сьогодні повинні кардинально змінювати свою роботу відповідно до вимог нового КПК і бути готовими працювати по-новому.
Окремо доповідач торкнувся не менш важливих проблем у діяльності слідчих органів: своєчасності порушення кримінальних справ, неправильній кваліфікації злочинів, прийнятті кінцевих рішень у встановлені строки й недоліків розслідування злочинів минулих років.
Іван Кулеха , м. Київ. 
Фото Олега Супруна

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті