Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Ветеранська сторінка
22/04/2012 13:51

«Нам потрібно триматися разом!»

   Згідно з архівними даними, у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС брали участь 456 працівників органів внутрішніх справ Івано-Франківської області. 1993-го вони об’єдналися в обласну Асоціацію «Чорнобиль», керівником якої став тодішній заступник начальника слідчого відділу УВС Юрій Лісовий, котрий уже вранці 26 квітня 1986 року заступив на чергування з охорони громадського порядку в Прип’яті. 

    З першого дня в зоні радіаційного лиха несли службу 32 працівники органів внутрішніх справ Прикарпаття. Катастрофа застала їх у Києві – у службових відрядженнях чи на курсах. У ніч на 28 квітня слухач навчального центру УВС Київського міськвиконкому міліціонер патрульно-пос­тової служби Коломийського міськвідділу старшина міліції Микола Романчич затримав у Прип’яті раніше судимого чоловіка, який обкрадав спорожнілі квартири. На жаль, цього мужнього правоохоронця вже немає серед нас – пішов із життя в 42-річ­ному віці.
За час, що минув з 1986 року, померло 60 прикарпатських правоохоронців, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Переважно люди у віці від 40 до 50 років, коли тільки й жити!.. «Серед пріоритетних завдань нашої організації – допомога сім’ям померлих колег, підтримка тих, хто має серйозні проблеми зі здоров’ям, – розповідає нинішній голова Івано-Фран­ківської обласної Асоціації «Чорнобиль» полковник міліції у відставці Володимир Числов. – Тісно співпрацюємо в цьому напрямі з УМВС в області, зокрема, зі службою медичного забезпечення. Торік було оздоровлено 310 ліквідаторів, з них 39 – у санаторіях, медично-реабі­літаційних центрах.
   Минулого місяця відбулася зустріч голови Івано-Фран­ків­ської обласної державної адміністрації Михайла Вишиванюка з керівниками чорнобильських організацій краю. Є протокольне рішення про безкоштовне забезпечення хворих ліквідаторів необхідними медикаментами. Спільно з обласним комітетом профспілки атестованих працівників міліції стараємося забезпечити дітей чорнобильців путівками в оздоровчі заклади». 
Володимира Числова обрали керівником Асоціації в 2004 році. Крім нього, до складу Ради організації входять полковники міліції у відставці Роман Бадяк, Петро Баляк і Василь Гавриш, а також голова спілки інвалідів ОВС «Чорнобиль» Віталій Ходан. Асоціація займає активну позицію у вирішенні питань соціального захисту чорнобильців, відстоюванні їхніх прав та інтересів. Вона співпрацює із Головним управлінням Пенсійного фонду України в області, Асоціацією «Чорнобиль» органів та військ МВС України, обласною Всеукраїнською громадською організацією інвалідів «Союз Чорнобиль України», обласним благодійним фондом «Допомога дітям Чорнобиля», ветеранською організацією прикарпатської міліції. За словами Володимира Числова, торік розглянуто 36 заяв, які стосуються соціального захисту ліквідаторів, направлено до МВС 16 запитів щодо підтвердження участі в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Скажімо, зараз Асоціація допомагає вирішити житлове питання ліквідаторові Володимиру Курчію, який мешкає із сім’єю з шести осіб у робітничому гуртожитку. Її ініціативу підтримали керівництво та ветеранська організація Івано-Фран­ків­ського міського відділу міліції, де ветеран більше двох десятків років відпрацював у патрульно-постовій службі. Предметніше вирішувати проблеми своїх колег Володимиру Анатолійовичу допомагає його громадська робота заступником голови Координаційної ради обласної Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України», члена комісії обл­держ­адміністрації з підтвердження статусу учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.
   На сьогодні в органах внут­рішніх справ Івано-Фран­ків­щини працюють п’ятеро ліквідаторів. Один із них, полковник міліції Іван Мандзюк, очолює Богородчанський райвідділ. У 1986 році, інспектором ДАІ, з 12 травня по 22 червня він забезпечував безперебійний проїзд транспортних колон у 30-кілометровій зоні, здійснював супровід спеціальної техніки до атомної станції. Серед відставних ліквідаторів чимало хто займається активною громадською діяльністю. Зокрема, Олексій Гунчак очолює Рогатинську районну організацію «Спілка Чорнобиль». У липні 1987 року він, молоденький міліціонер, разом із своєю коханою Наталією подали заяву про одруження у відділ реєстрації актів громадянського стану. Весілля призначили на третє жовтня. Однак міліцейська служба внесла свої корективи, і наприкінці липня сержанта міліції Гунчака відправили у службове відрядження в 30-кілометрову зону відчуження. 
   І все ж весілля відбулося. Керівництво Поліського РВВС, до якого відрядили Олексія, відпустило його на тиждень додому. У день створення нової сім’ї колектив Рогатинського райвідділу внутрішніх справ бажав своєму колезі та його нареченій щастя, благополуччя та злагоди. А через кілька днів сержант Гунчак знову повернувся на місце небезпечної служби. Загалом він відпрацював там 92 доби.
   «Уже багато років минуло після аварії, і нині я усвідомлюю, що ми дійсно виконували свій обов’язок сумлінно, з честю», – каже сьогодні Олексій Гунчак.
   «Як у нас, у системі МВС, ставляться до чорнобильців, то такого ніде немає, – каже на завершення нашої розмови Володимир Числов. – Ми і зустрічаємося, і допомогу надаємо, про нас турбуються в міліцейських колективах. А ліквідатори з цивільних часто залишаються наодинці зі своїми проблемами, болячками. 
Днями минає 25 років відтоді, як завершилося моє відрядження до Чорнобиля. Звісно, часто згадую ті події, переосмислюю їх. У нас був вибір, і ми його зробили. А хто би поїхав, якщо не ми? Виконували в Чорнобилі свій обов’язок, на ділі доводили вір­ність Присязі. Ніхто не думав про нагороди, пільги. Були молоді, здорові. Зараз головне – триматися разом, щоб вирішувати наші повсякденні проблеми...».

Ігор ГОЛИНСЬКИЙ ,
Івано-Франківська обл.
 

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті