работа на дому вебка модель
Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Епіцентр
26/02/2012 14:36

Дроти із вірусом смертельної любові

    Технічний прогрес несе людству безліч зручностей. Ще вчора, надіславши листа своєму знайомому, що живе за океаном, треба було чекати відповіді чи не два тижні, а сьогодні з ним можна поспілкуватися в будь-який момент. Те, що у недавньому минулому здавалося фантастикою, нині – наше звичне буття. Але позитиву без негативу не буває. Легкість спілкування, яку забезпечив Інтернет, водночас призвела до легковажного ставлення до цього спілкування. А це вже може обернутися небажаними проблемами.

   
   Конвеєр закоханих
   Навчившись листуватися за допомогою Інтернету, дехто від віртуального знайомства переходить до відносин у реальному житті. Розповіді про доленосні зустрічі у всесвітній павутині, що закінчилися РАЦСом, вже нікого не дивують. 
   Сайти знайомств та подібні їм інтернетсервіси пропонують безліч можливостей для підшукування собі пари – кому на все життя, а кому й на одну-дві ночі. Поняття моральності – приватна справа: змінюються часи, змінюються й звичаї. Прикро лише те, що люди часом занадто довіряють тим, з ким знайомі лише за листуванням. Літери на моніторі можуть скластися в уяві в будь-який образ – важко здогадатися, з ким насправді спілкуєшся. Але якщо онлайнспілкування можна припинити, просто вимкнувши комп’ютер, то в реальному житті убезпечити себе від неприємностей або й проблем, до яких може призвести інтернетзнайомство, не так легко. Часто, поспілкувавшись з хлопцем в якому-небудь чаті лише кілька годин, дівчина погоджується приїхати до нього в гості на каву. А хто дасть гарантію, що та кава не стане «гіркою»? Скажімо, на словах милий парубок може виявитися п’янючим лобурякою, та ще й із друзяками, яким закортіло відповідних розваг...
   Та бувають і більш витончені різновиди кібервідморозків. Вони не просто входять у довіру через Інтернет, а закохують у себе, а потім ненав’язливо змушують дівчат виконувати свої забаганки. Стриптиз чи відверті «танці» перед веб-камерою у багатьох юнок вважаються нормою, якщо це робиться для коханого. На жаль, віртуальні «кохані» часто виявляються звичайнісінькими шахраями: «розвівши» дівчину на відверті дії перед «вебкою», вони все записують, а потім продають порносайтам за чималі гроші. 
   За таким сценарієм можуть створюватися і ролики за участю неповнолітніх. Соціальні мережі, сайти знайомств, чати – справжня знахідка для педофілів. Удаючи із себе досвідчену подружку, ці особи через Мережу знаходять дівчат-підлітків і, «потоваришувавши» з ними, починають навчати «сексуальній грамоті». Корегують це навчання, знову ж таки, через веб-камеру...

    Наречені обходяться дорого
   До речі, Інтернет останнім часом – одне з найулюбленіших місць для знайомств у так званих «шлюбних» аферистів. Безліч анкет, розміщених на цих сайтах, – родючий грунт для афер шахраїв. Скориставшись цією інформацією, вони можуть не просто обрати жертву, а й скласти її психологічний портрет та, зрештою, підібрати ключик до серця дівчини. Причому, це їм вдається настільки вдало, що жінки віддають таким «ловеласам» великі гроші, аби «витягнути з біди», «допомогти вирішити проблеми» тощо. Кілька років тому в Хмельницькій області орудував такий «наречений». Своїх потенційних дружин він змусив викласти близько 18 тисяч доларів!
Бувають і простіші схеми. Наприклад, в якомусь чаті з’являється особа – це може бути як дівчина, так і хлопець, – яка швидко привертає увагу більшості користувачів сервісу. Вона весела, цікава, словом, «душа компанії». Ну як такій не довіряти? Звісно, такою особою починають цікавитися інші відвідувачі чату... А далі – спілку­вання – приязнь – закоханість... Зре­штою, шахрай чи шахрайка влаштовують тур від одного закоханого до іншого. Після такого візиту в хазяїв квартир зникають гроші й цінні речі.
   Та стаються випадки й значно страшніші за всі згадані вище, навіть трагічні. Буває, що нові знайомі стають і останніми співрозмовниками... Так, наприкінці минулого року до Орджонікідзевського районного відділу Запорізького МВ ГУМВС в області надійшло повідомлення про труп, виявлений в одному з парків міста. Жертвою виявився 25-річний дніпропетровець Олексій, якому б ще жити й жити, якби не «легкість спілкування», подарована Інтернетом.

    Де ця вулиця, де цей дім?
   Спочатку важко було встановити, що трапилося і хто так сильно не зрадів гостю із Дніпропетровська. Під час перевірки помешкання вбитого правоохоронці нарешті знайшли зачіпку. Ноутбук Олексія, а також мобільний телефон, якого хлопець здав у ремонт в один із салонів мобільного зв’язку незадовго до смерті, приховували в собі чимало сюрпризів. Про них під час слідства дізнавалося Управління боротьби з кіберзлочинністю та торгівлею людьми ГУМВС у Запорізькій області. 
    Працівники міліції підібрали логін та пароль до електронної пошти загиблого. З листів стало зрозуміло: Олексій не просто був постійним користувачем Інтернету – він довіряв цьому простору більше, ніж життєвому досвіду, який свідчить: довірою не розкидаються. 
   В електронній пошті Олексія знайшли листа, що засвідчував його реєстрацію на одному із сайтів знайомств. Вивчаючи історію відвідування хлопцем цього сайту, правоохоронці встановили користувача, який листувався з ним найактивніше. Оскільки відомим був лише нік (псевдонім, який використовують у спілкуванні в Інтернеті), потрібно було ще з’ясувати його особу. УБКТЛ у Запорізькій області спільно з УБКТЛ МВС вийшли на адміністратора сайту знайомств та отримали ІР-адресу (унікальний номер комп’ютера в мережі) відповідного користувача. Через одного із запорізьких провайдерів вартові порядку нарешті розшукали 24-річного Дмитра. З офісу на вулиці Червоногвардійській, де хлопець займався розробкою та обслуговуванням сайтів, він також активно листувався із постраждалим. 

   Кривавий фінал сексуальних фантазій
   Як згодом з’ясувалося, Дмитро зі своєю 24-річною співмешканкою Оленою розмістив на сайті знайомств оголошення щодо пошуку партнера для групових інтимних стосунків. Таким чином вони і познайомилися з Олексієм. На сайті між ними зав’язалося «гаряче» спілкування і, зрештою, молода та фривольна пара запропонувала дніпропетровцю інтим. Зустрітися, познайомитися та розпочати «обмін теплом і коханням» вирішили в запорізькому парку. Та під час спроби втілити бажання в реальність Дмитро раптом кардинально змінив своє ставлення до ситуації. Із поборника «вільного кохання» він раптом перетворився на дуже ревнивого і вкрай небезпечного закоханого. Хлопець накинувся на Олексія з ножем і завдав йому безліч поранень... Залишивши жертву стікати кров’ю, разом з Оленою він втік з місця злочину.
   На допиті Дмитро зізнався в скоєному. Його слова також підтверджуються матеріалами справи та доказами в електрон­ній формі. Ускладнило справу те, що, намагаючись приховати скоєне, Дмитро встиг видалити частину листування з потерпілим зі своєї електронної скриньки. Щоб отримати потрібні видалені дані, працівники УБКТЛ МВС навіть надіслали листа до ФБР США (адже електронна пошта Дмитра була розміщена на відповідному американському сервісі). Стосовно Дмитра порушено кримінальну справу за статтею 115 (умисне вбивство) КК України. Стосовно ж Олени порушено кримінальну справу за укриття злочину.
  Почуття свободи і розкутості перед монітором дозволило тисячам людей перетнути розумну межу і обговорювати з незнайомими людьми речі, навіть просто подумати про які якось ніяково. Віртуальне спілкування завжди викликає почуття нереальності того, що відбувається. А знеособлення підштовхує до вчинків, на які за інших обставин, можливо, ніколи б і не наважився. Щоб не потрапити в біду, не варто забувати: в Інтернеті чорне і біле міститься в такій же пропорції, як і в реальному житті. І за обгорткою принадливих пропозицій може приховуватися не та людина, що вам так потрібна, а потенційний злочинець.

Катерина ВІЛЬХОВА , м. Київ.
Тамара ТРЕТЯК , «ІЗ»  

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті