Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Круглий стіл
26/02/2012 14:24

Євро-2012: за сто днів до старту

   До початку Євро-2012 залишилося трохи більше як сто днів. Тож підготовка до нього нині перебуває на завершальному етапі. Утім, є питання, яке не втратить актуальності до самого завершення визначної футбольної події, – це безпека громадян та гостей під час проведення чемпіонату.

    Саме для обговорення того, як діяти правоохоронцям під час турніру, й була організована міжнародна поліцейська конференція «Безпека УЄФА Євро-2012», яка відбулась у Києві. Участь у ній взяли заступник міністра внутрішніх справ України Віктор Ратушняк, заступник головного коменданта поліції Республіки Польща Кшиштоф Гаєвські, а також близько 100 представників поліцейських структур із 22 країн-учасниць футбольного турніру.
– Чемпіонат стане іспитом на демократизм та верховенство права для нашої держави, – впевнений Віктор Ратушняк. – Цей іспит Україна складе на «відмінно». Учасники й гості побачать висококваліфіковану, толерантну, адекватну міліцію європейського зразка, адже недарма професійній підготовці правоохоронців приділялося стільки уваги.
   Українські та польські правоохоронці не лише забезпечуватимуть правопорядок під час Євро-2012, а й створюють усі умови для того, щоб не допустити його порушення. Так, за час підготовки до футбольного свята внесено чимало змін в українське законодавство з огляду на проведення міжнародної спортивної події. Всі вони відповідають міжнародним вимогам та враховують досвід тих країн, які вже проводили такі масові заходи.
Значною проблемою є агресивність футбольних фанатів. Щоб не допустити правопорушень з їхнього боку, правоохоронці країн-органі­за­торів формують базу даних «Проблемний уболівальник». До неї вносять персональні відомості про осіб, які раніше притягалися до відповідальності за скоєння правопорушень на території спортивних об’єктів. Наразі до бази даних внесено інформацію стосовно близько 1,2 тис. таких осіб. Найвірогідніше, що вони не зможуть придбати квитка або ж їм не відкриють візи. А якщо будь-який інший гість чемпіонату вчинить протиправне діяння на території спортивного об’єкту, то нововведеннями українського законодавства передбачено навіть примусове видворення його з території країни, незважаючи на наявність квитка.
Як зазначив Кшиштоф Гаєвські, такі зустрічі – найкращий спосіб виявити й усунути потенційні проблеми, що можуть спіткати обидві країни під час Євро-2012.
   – Вважаю, – наголосив він, – що обмін досвідом допоможе забезпечити правопорядок на території наших країн на високому рівні.

Тамара ТРЕТЯК , «ІЗ».
Фото Олега СУПРУНА  

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті