Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Проблема
19/02/2012 13:52

Дзвінки за шахрайським тарифом

   Проводовий телефонний зв’язок потроху відходить у минуле, поступаючись мобільним телефонам. Користуватися мобільниками навчилися нині майже всі: від дітей до бабусь. Але далеко не кожен знає, як обійти пастки, що розставляють шахраї за допомогою мобільного зв’язку.

    Купівля підписів
   На вулиці нині часто можна натрапити на жвавих осіб, які пропонують за символічну суму, а то й взагалі безплатно, отримати мобільний номер певного оператора. Такий маркетинговий хід – цілком законний, і жителі міст уже звикли до трохи набридливих, та, втім, легальних промоутерів.
   Нещодавно в Одесі цією звичкою і скористалися шахраї. На одному з бульварів пропонували не просто номери, а ще й 100 гривень на додачу за кожен із них. Звісно, така витівка мала успіх серед одеситів і гостей міста – кому ж не хочеться легких грошей? Самі номери «організатори акції» залишали собі, по суті ж оплачувався просто підпис клієнта.
   Так, одна сім’я, скориставшись такими «послугами», збагатилася на «цілих» 500 гривень, уклавши договори на п’ять номерів. А через деякий час на ці номери почали надходити з-за кордону досить великі суми боргу за послуги мобільного зв’язку в роумінгу. Рахунки ніхто не оплачував, тож стільникова компанія вдарила на сполох і взялася шукати власників номерів, які вже заборгували близько 17 тисяч євро. Та підписи в договорах належали людям малозабезпеченим і стягнення такої суми з них виявилося проблемним.
   Злочинне угруповання з шести осіб, які займалися згаданим вище мобільним шахрайством, правоохоронці затримали у взаємодії зі службою безпеки стільникової компанії. Слідство встановило безліч громадян України, які таким чином впіймалися на вудку зловмисників.
   Про цей випадок розповіли представники служби мобільного оператора МТС України на семінарі для журналістів, що відбувся нещодавно в Миколаєві. Умовно всі види шахрайства з використанням мобільного зв’язку можна розділити на два підвиди: спрямовані на отримання доходу за рахунок оператора й такі, що передбачають обкрадання абонента.

    «Приз – у студію!»
   «Доброго дня! З вами на зв’язку діджей радіостанції «Х-FM». Тільки що ваш мобільний номер переміг в акції, яку проводив мобільний оператор. Ви виграли мобільний телефон останньої моделі (гроші, комп’ютер тощо. – Авт.)! Щоб забрати свій приз, потрібно лишень купити ваучер поповнен­ня рахунку (вартістю, зазвичай, від 30 гривень і вище, але ж приз коштує набагато більше! – Авт.) і через годину продиктувати код активації за вказаним телефоном».
   Такі телефонні дзвінки час від часу отримують українці. І, хоч би як дивно, більшість із них на цей явний обман ведеться. Перебуваючи в стані ейфорії та азарту, люди покірно виконують такі накази. Гроші з картки йдуть і не вертаються, телефон, з якого обіцяли приз, звісно ж, не відповідає. Досвідчений абонент знає, що мобільні оператори ніколи не проводять акцій, для участі в яких потрібно повідомити секретний код ваучера. До того ж це попередження про це вміщено на кожній картці поповнення рахунку. Всі умови справжніх акцій докладно описані на сайтах операторів, куди варто заглянути, якщо вже дуже хочеться отримати той приз. Здебільшого вони не відповідають описуваним шахраями. Якщо ж немає можливості ознайомитися з акцією на сайті, то відповідну інформацію завжди можна отримати за коротким номером мобільного оператора, до того ж безплатно. Кілька витрачених на це хвилин вбережуть від втрати грошей, а заразом і від зіпсованого настрою.
До речі, будьте уважні, коли набираєте телефонний номер. Наприклад, номер «111» передбачає безплатний зв’язок з оператором МТС, якщо ж цю ж комбінацію набрати, користуючись послугами іншого оператора, то за з’єднання з вашого рахунку відразу ж «злетить» майже 8 гривень. І стільки ж коштуватиме кожна наступна хвилина. Так деякі заповзятливі громадяни абсолютно законно «вклинюють» свою мобільну акцію і «стрижуть купони» з тих, хто в поспіху випадково набрав цей номер «не там, де потрібно». Особливо часто це трапляється з власниками телефонів із кількома сім-картами.

    Дві тисячі «зелених» за переїханого пішохода
   Не треба бути психологом, щоб зрозуміти – коли близька людина в небезпеці, то її рідня здебільшого намагатиметься допомогти всіма можливими шляхами. Тому один із найпідступніших способів заволодіння грошима – гра на почуттях до близьких людей. Шахрай дзвонить і, представившись працівником міліції, повідомляє, що родич або друг накоїв щось незаконне і затриманий. Але йому можна допомогти, або перерахувавши кошти на чужий мобільний рахунок за допомогою карток оплати, або залишивши гроші в указаному місці, або передавши їх «посереднику».
    Найрезонансніший із випадків такого роду стався з відомим музикантом Юрієм Башметом. Чоловікові зателефонував псевдоправоохоронець і повідомив, що його сп’янілий син наїхав на пішохода. Аферист відразу ж запропонував «залагодити» ситуацію за дві тисячі доларів. Названу суму треба було перерахувати картками експрес-оплати мобільного зв’язку. Музикант виконав вимогу підставного міліціонера. Уже повернувшись додому, він дізнався, що його син того дня взагалі не виходив із дому.
   У більшості випадків шахраї набирають номер телефону навмання, тим не менше натрапити на потенційну жертву їм вдається досить часто. І ошукують спритники людей, попри те, що навіть не здатні описати зовнішність «затриманого сина» чи назвати його ім’я. Втім, схвильовані родичі, розгубившись, навіть не запитують про це. Здавалося б, абсолютно логічним було б відразу ж зв’язатися з людиною, що «потрапила в біду». Та дзвінки найчастіше застають людей зненацька – вночі. А спросоння раціонально мислити набагато складніше…
Поширеність цього «прийому» підтверджує і заступник начальника управління Державної служби боротьби з економічними злочинами УМВС Миколаївської області полковник міліції Сергій Стужук. За словами Сергія Васильовича, в таких випадках шахраї зазвичай представляються працівниками міліції чи прокуратури, виявляючи при цьому неабиякі театральні та психологічні здібності.

    Викачати гроші через SMS
   Ще одна спроба зіграти на почуттях абонента – численні прохання про допомогу хворій дитині. По телефону надходить повідомлення з невідомого номера про необхідність знайти рідкісну групу крові для порятунку дитини. У повідомленні вказується номер телефону, але ніхто не попереджає, що за дзвінки на нього знімають чималі гроші: 20-30 гривень.
   Інший, досить старий, але й досі популярний серед шахраїв спосіб – «не можу тобі додзвонитися – немає грошей, перешли 5 гривень». Від кого надійшло таке прохання – невідомо, адже такого номера немає в записнику абонента. Коли ж одержувач намагається передзвонити «прохачеві», то виявляється, що він поза зоною досяжності. З цікавості чи наївності, користувачі мобільних телефонів часто й справді надсилають кошти незнайомцеві. Зрозуміло, що з цього номера їм ніхто більше не передзвонює.
   Ще один, уже зовсім примітивний, але «робочий» спосіб обману. Надходить SMS: «оператор Х. Перекажіть гроші на «такий-то» номер і отримаєте вдвічі більше!». Першого разу, скажімо, на відіслані 5 грн справді повертається 10. Але потім «халява» припиняється. І, надіславши суму, більшу ніж 5 гривень, грошей абонент уже не дочекаєтеся. Мобільні оператори ніколи не проводять акцій, умовою яких є переказ грошей з одного мобільного номера на інший, і про це постійно нагадують користувачам телефонів.
   Багатьох людей обурює розсилання спаму (рекламних SMS). Щоб його позбутися, вони дзвонять оператору, сплачують певні кошти і реклама припиняє надходити. Однак пропозиція позбавитися спаму може надійти і від шахраїв. Абонентові надходить SMS із пропозицією відписатися від рекламної розсилки. Для цього пропонується відправити нібито безплатне SMS певного змісту (найчастіше, це набір цифр) на запропонований короткий номер, який виявляється платним: у середньому таке повідомлення обійдеться в 5 доларів. Щоб не «впійматися» на вудку шахраїв, важливо звертати увагу на номер, з якого надіслано SMS. Якщо він відрізняється від того, з якого ви зазвичай отримуєте повідомлення (наприклад, про стан рахунку, тарифні пропозиції тощо), варто зателефонувати оператору й з’ясувати ситуацію.
   Окремою главою в сфері шахрайства, зокрема «мобільного», можна виділити тему пошуку роботи. В Інтернеті безліч привабливих пропозицій для зневірених у житті людей: кваліфікація не потрібна, досвід не потрібен, а зарплата – неабияка. Для «реєстрації» потрібно лише зателефонувати за одним із вказаних номерів… З яких тихцем відбудеться переадресація на платний номер. І навіть якщо про це і повідомляють, то лише через деякий час, коли гроші з рахунку вже безповоротно втрачені.
   З пошуком роботи пов’язаний ще один вид SMS-шахрайства. Наприклад, людина зацікавилася оголошенням з пропозицією стабільної роботи, із забезпеченням житлом і з високою зарплатою. Для отримання детальної інформації пропонується відправити SMS або зателефонувати на короткий номер. Абоненти, які відправили SMS, у відповідь на повідомлення отримують інформацію про те, що їхня заявка прийнята в систему й очікується її опрацювання. При цьому з рахунку абонента знімається... 30 гривень. Про що в оголошенні не було ані слова.

    Злочин завжди має бути покараний!
   За словами заступника начальника управління Державної служби боротьби з економічними злочинами Сергія Стужука, мобільне шахрайство на сьогодні найчастіше приховане й рідко коли справи за такими фактами проходять через правоохоронні органи. Адже, по-перше, мова йде про суми збитку, що не перевищують 94 гривні, – це граничний поріг, вище за який виникає підстава для порушення кримінальної справи. По-друге, через 20-40 гривень громадянам просто ліньки писати заяву до правоохоронних органів – витрати сил і часу не еквівалентні збиткам. Тож до міліції звертається лише десята частина потерпілих.
   Саме тому так важливо поінформувати громадян про такі випадки. Звісно, у компаніях, що надають послуги мобільного зв’язку, діють служби безпеки. Вони ретельно перевіряють пов’язану з незаконним використанням мережі компанії інформацію, що надійшла від абонентів та правоохоронних органів, і вживають заходів відповідно до Закону України «Про телекомунікації». До того ж ці служби використовують програмне забезпечення, яке дає змогу оперативно виявляти можливі зловживання й запобігати різним видам шахрайських схем.
   Та контролювати поведінку людини не може ніхто. Тому абонентам радять виявляти пильність, здоровий глузд, перевіряти отриману інформацію й пам’я­тати про те, що в усіх сумнівних випадках можна звернутися за безплатним номером мобільного оператора.

Руслан ПІДГОРНИЙ ,
Миколаївська обл.

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті