Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Проблема
19/02/2012 13:35

Як легко сісти за важкий метал

    Нині люди в пошуках легких грошей вигадують усілякі хитрощі. А що спонукає їхдо цього? Відповідь проста: низький соціальний статус та брак економічної стабільності. Однак за всіх часів цей хибний шлях здебільшого приводив до криміналу. Про один із його різновидів – крадіжки на залізниці – і поведемо мову, звертаючи увагу на резонансні випадки, які сталися минулого року.А цуплять звідти переважно метал. 

   
   «Металевий» бізнес для безробітних 
   До таких «вакханалій» на об’єктах підвищеної небезпеки вдаються здебільшого безробітні чи малозабезпечені. Це можуть бути місцеві жителі або ті, хто колись мав стосунок до залізниці. Погодьтеся: щоб відкрутити «зайву» деталь, потрібно знати, як і де це можна зробити.
   – Переважно це «умільці» віком від 25 до 45 років, які раніше не потрапляли на лаву підсудних, – розповідає начальник Управління МВС України на Південно-Західній залізниці В’ячеслав Сокірко. – А якщо й побували за колючим дротом, то примудрилися обходити закон, залучаючи до злочинного ремесла неповнолітніх. Наприклад, нещодавно безробітна жителька Сумської області, яка вже притягалася до кримінальної відповідальності, звернулася по специфічну «допомогу» до 17-річного хлопця. А він, на жаль, і не подумав про можливі невтішні наслідки такого сприяння зловмисниці. Правоохоронці з лінійного відділу на ст. Щорс уже довели причетність цієї парочки до скоєння дев’яти крадіжок залізничного обладнання.
   Того року сталися різні випадки викрадання обладнання, що містить метали, необхідні для чіткої роботи потягів. Тому управління МВС України на залізницях регулярно проводять заходи щодо активізації опера­тивно-службової діяльності, спрямованої на стабілізацію оперативної обстановки та розкриття злочинів у сфері вантажних перевезень, фактів розукомплектування вантажного рухомого складу, крадіжок елементів верхньої будови колії.

   Брухт переважує життя
   Варто зазначити, що різниця у вартості нового залізничного обладнання й уже розукомплектованого – дуже велика. Річ у тім, що в пунктах приймання брухту різні метали мають визначену грошову оцінку. Приміром, мідь коштує 40 грн за кілограм, латунь – 20 грн, алюміній – 8 грн, чорний метал – 1,8 гривні. А здаючи двотонну рейку, яку приймають як чорний метал, можна отримати на руки лише 3 тис. гривень. Зауважмо, що новий такий виріб зі сталі коштує 9,3 тис. гривень. Однак завдані державі збитки – лише півбіди. Унаслідок таких протиправних дій на хитких терезах опиняються життя багатьох людей.
   Так, нещодавно на станції Конотоп Південно-Західної залізниці, що в Сумській області, міліціонери затримали місцевих безробітних. Вони вирішили не гаяти часу й взялися за «роботу»: поцупили кришки колійних коробок, дросель-трансформа­тори й інше обладнання на суму 1,5 тис. гривень. Під час опера­тивно-роз­шукових заходів правоохоронці виявили, що згадані змовники скоїли ще три такі крадіжки.
   Також за інформацією, яку надали спеціалісти СЗГ УМВС України на Південно-Західній залізниці, за 2011-й порушено 428 кримінальних справ за ст. 185 ККУ (крадіжка). З них 70 відсотків уже розкрито. Зауважмо, що за ст. 277 (пошкодження шляхів сполучення і транспортних засобів) порушено 30 справ, і з них 7 – перебуває на стадії розслідування.
    «Рекордсменами» 2011-го на Південно-Західній залізниці стала група чоловіків, які організували бізнес із демонтажу та збуту обладнання. Житомиряни, демонтуючи колії, орудували газорізальним апаратом. Та фортуна посміхнулася їм лише двічі. На третій раз «бізнесменів» затримали. Як з’ясували вартові порядку, чоловіки «працювали» вдосвіта, адже вночі сяйво від апарата могли побачити сторонні особи й повідомити міліцію. Вони нарізали металу на 42 тис. гривень, які їм доведеться відшкодовувати.

   Зупинімо злочинну «карусель»!
   Варто згадати незлим тихим словом і пункти приймання брухту, які почасти «обслуговують» крадіїв. Знаючи, що товар поцуплений, його все одно купують. Якби не було попиту, то й не було б і пропозиції, отже, вщух би і злочинний «коловорот» металу. Однак наразі лише можна теоретизувати на рівні «якби»…
   – Під час вибіркових перевірок відправників брухту зі станцій Південно-Західної залізниці, – продовжує В’ячеслав Сокірко, – ми виявили елементи деталей ВБК, гальмівні колодки, дроти, кришки муфт. Також наші працівники встановили, що деякі підприємці взагалі працюють із вторсировиною без дозвільних документів. За такими фактами порушено 14 кримінальних справ.
   А от як регулює діяльність пунктів приймання брухту відповідний закон України. Приймання побутового брухту від фізичних осіб дозволяється лише в разі пред’яв­лення ними документа, який засвідчує особу, та обов’язково оформлюється актом приймання. В акті приймання побутового брухту від фізичних осіб зазначаються дані документа, який засвідчує особу та опис брухту. Фізичні особи можуть здійснювати операції лише з побутовим брухтом. Приймання промислового брухту у фізичних осіб, які не є суб’єктами підприємницької діяльності, забороняється (виділення наше. – Авт.).
   Чинним законодавством чітко окреслені умови здійснення підприємницької діяльності у сфері проведення операцій з брухтом кольорових і чорних металів. Насамперед, це зроблено для того, щоб на звалища не потрапляло цілісне обладнання, а ще – незаконно демонтоване устаткування чи інші металеві речі з сумнівною історією їх походження. Тому за всіма легальними пунктами приймання брухту ведеться контроль. Ті ж об’єкти, які не мають спеціальної ліцензії на здійснення таких операцій, перебувають поза законом. У зв’язку з цим зауважимо, що за надання приміщень та споруд для розташування незаконних пунктів приймання, схову та збуту брухту передбачена кримінальна відповідальність за ст. 213 ККУ.

    Двічі в одну річку ввійти… можна
   Спокусившись відрізком рейки, харків’янин двічі наступив на ті самі граблі. Одного з вересневих днів 53-річний чоловік у пошуках брухту забрів у район станції Новожанове, що на Південній залізниці. Маючи за плечима «стаж» перебування в місцях позбавлення волі, він вирішив, що «легкі гроші» кращі за чесну працю. Прогулюючись уздовж колій, чоловік побачив шмат рейки. Пройти повз свою «знахідку» він не міг, але й забрати теж не мав змоги. Наступного дня, позичивши в сусіда тачку, він таки повернувся до «скарбу». Залишалося лише відвезти дорогоцінний вантаж до найближчого пункту приймання брухту. Та правоохоронці вчасно стали на заваді: затримали злодюжку на гарячому, заодно й внесли корективи в його подальше життя. Феміда засудила харків’янина до 3 років позбавлення волі.
   Інший 60-річний безробітний харків’янин ледь не накоїв лиха. Жовтневої ночі чоловік приїхав до кінцевої станції потягом Харків-Левада – Ізюм. За допомогою заздалегідь заготовлених ключів він відкрутив кришку дросель-трансформатора, від’єд­нав клеми від джерела живлення, намагаючись витягнути з нього мідну струмову обмотку. Про те, що внаслідок цього можуть статися збій руху поїздів чи аварія, зловмисник і не задумувався. Оперативники затримали лиходія, коли той саме завершував справу. Доведено, що чоловік скоїв ще три крадіжки на різних ділянках цієї залізниці. Враховуючи кримінальне минуле, хар­ків’янин отримав 3 роки перебування за ґратами.

Юлія ПРОЦИШЕНА , «ІЗ».
Фото Олега ПЕРЕВЕРЗЄВА  

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті