Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Епіцентр
25/12/2011 11:27

З новими орієнтирами – проти наболілих проблем

   Урядова делегація взяла участь у роботі 100-ї сесії Ради Міжнародної організації з міграції 

    У  період з 5 по 8 грудня в Женеві пройшло кілька масштабних заходів, в яких взяла участь українська урядова делегація на чолі із заступником міністра внутрішніх справ України Дмитром Вороною. Так, із 5 по 7 грудня пройшла 100-а сесія вищого органу Міжнародної організації з міграції (МОМ) – Ради МОМ, – присвячена 60-й річниці Організації. Участь у сесії Ради міністерського рівня взяли близько 50 міністрів, віце-прем’єр-міністрів та заступників міністрів з 142 країн держав-членів організації, дер­жави-спостерігачі, а також міжнародні організації та неурядові інституції.
   Сесію відкрив доповіддю генеральний директор МОМ В. Свінг. Він підбив підсумки діяльності організації за цей рік, зробивши окремий наголос на закінченні внутрішнього реформування МОМ. Пан Свінг нагадав делегатам про основні пріоритети організації на 2010–2015 роки, якими, зокрема, є підтримання МОМ як ключової організації в сфері міграції, зміцнення потенціалу організації з метою обслуговування мігрантів та урядів, збільшення урядового та громадського визнання вкладу мігрантів та міграції у світові процеси. У перший день ювілейної сесії прийнято 14 нових членів організації, що збільшило загальне число членів МОМ з 132 до 146 держав, затверджено бюджет та Програму організації на 2012 рік, яка, зокрема, передбачає надання технічної допомоги Україні у сфері управління міграцією.
   Під час загальних дебатів були обговорені основні тенденції розвитку міграційних процесів у контексті нових світових викликів, досягнення держав у сфері боротьби з нелегальною міграцією, а також статус МОМ та пропозиції держав-членів щодо зміцнення її ролі.
   Українська делегація, серед іншого, акцентувала увагу на тому, що державна міграційна політика України спрямована на подолання та врегулювання питань, пов’язаних з історично обумовленим інтенсивним міграційним рухом в межах кордонів колишнього Радянського Союзу, а також географічним розташуванням України відносно кордонів ЄС. Було також наголошено, що Україна приділяє надзвичайно важливу увагу вдосконаленню національного законодавства у сфері міграції та приведення його у відповідність до європейських стандартів. На сьогодні Україна має у своєму розпорядженні найважливіші законодавчі інструменти, що регулюють цю сферу діяльності. Президент України затвердив Концепцію державної міграційної політики, яка стала стратегічним комплексним документом європейського типу, що дає змогу вирішувати більшість питань, пов’язаних із міграцією. Внаслідок цього та низки інших законодавчих актів Україна отримала надійні орієнтири в міграційній сфері. Тісно співпрацюючи з відповідними державними структурами України, МОМ допомагає нам краще зрозуміти і підготуватися до викликів, які несе з собою міграція, але разом із цим і мінімізувати негативні та закріпити позитивні наслідки міграційних процесів.
   У своєму виступі генеральний директор МОМ В. Свінг висловив задоволення високим рівнем співробітництва між Державною міграційною службою та Представництвом МОМ в Україні і побажав успіху Україні у проведенні в наступному році чемпіонату Євро-2012.
   Так, 7 та 8 грудня під головуванням верховного комісара ООН у справах біженців Антоніо Гутереша пройшла міністерська зустріч, присвячена 60-й річниці Конвенції ООН про статус біженців 1951 року та 50-й річниці Конвенції ООН про скорочення безгромадянства 1961 року, в якій взяли участь міністри з понад 70 держав.
Цей захід дозволив державам та іншим учасникам узяти на себе зобов’язання щодо вирішення питань безгромадянства та примусового переміщення осіб, виявити проблеми, які мають особливе значення в національному й регіональному контексті, а також виробити рекомендації з метою їх вирішення.
За результатами заходу ухвалено відповідне комюніке міністрів, яке охоплює основні проблеми, пов’язані з безгромадянством та захистом біженців сьогодні.
   Крім того, під час зустрічі були обговорені питання діяльності Регіонального представництва УВКБ ООН в Білорусі, Молдові та Україні, поточні питання співробітництва з Державною міграційною службою та плани на наступний рік.

УЗГ МВС
(за матеріалами Державної
міграційної служби України)
 

друкувати
Додати коментар

Інші статті