Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Епіцентр
16/10/2011 15:22

У чому вони винні? Слово на захист українських силовиків

В’ячеслав ПІХОВШЕК,

журналіст

    1  жовтня поліція Нью-Йорка затримала понад 700 людей, які намагалися перекрити автомобільний рух на Бруклінському мосту на знак протесту проти дій впливових фінансових інститутів США, які, на їхню думку, привели США до економічної кризи. На десятки демонстрантів поліцейським довелося надягти наручники, згодом їх відвезли на трьох автобусах.
    5 жовтня відбулися масові заворушення у столиці Греції Афінах. Поліція була змушена застосувати сльозогінний газ, мимовільними жертвами чого стали й українські журналісти, які стежили за подіями.
У серпні цього року британська поліція заарештувала 450 осіб за підозрою у причетності до організації погромів.
   Стаття 39 нашої Конституції чітко визначає, що «громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування». Пропоную перечитати цю статтю. Там вичерпно сказано: «мирно, без зброї».
В українських силовиків – чимало проблем, і операція з ліквідації чеченських кілерів в Одесі на початку жовтня ці проблеми висвітлила. Однак інших силовиків в України немає.
   У чому винні працівники «Беркута» та «Грифона», ненависть до яких в окремих виданнях буквально зашкалює? Вони «запакували» десятки прихильників Тимошенко чи застосували газ, як їхні колеги в Нью-Йорку та Афінах? Вони винні в тому, що є вірними своїй Присязі? В тому, що, як це й передбачено кримінально-проце­суальним законодавством України, сприймають рішення судді Родіона Кірєєва як беззаперечне й безумовне для виконання? 
Ті ж самі дії силовиків на виконання рішення суду дехто в суспільстві оцінює винятково крізь призму політичної доцільності. Згадаймо, як у липні цього року після сумнозвісних подій у Львові місцевий суд заборонив акції всіх політичних сил і громадських організацій до дня визволення цього міста від фашистської навали. «Беркут» і тоді виконував рішення суду, що нарікань не викликало. Але наближається дата 14 жовтня, коли праві радикали «Свободи» традиційно анонсують свій марш у Києві. Якщо такий марш заборонить суд, а «Беркут» забезпечить виконання рішення суду, чи здобудуть його дії громадську підтримку?
   Поки наше суспільство не навчиться поважати роботу тих, хто обрав своєю професією додержання правопорядку, шансів називатися європейським у нього немає.  

друкувати
Додати коментар

Інші статті