Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Круглий стіл
25/09/2011 13:07

Країни СНД об’єднуються у протидії нелегальній міграції

    У Києві відбулося чотирнадцяте засідання Спільної комісії держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав з питань боротьби з незаконною міграцією. Делегації гостей із ближнього зарубіжжя були представлені посадовцями міграційних служб Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизії, Таджикистану та Російської Федерації.

     Згадану вище комісію засновано 1998 року, і це було перше її засідання в Україні. Такі зустрічі, що відбуваються двічі на рік, уже проходили майже в усіх країнах. Наступного півріччя Спільна комісія засідатиме в Мінську, де, до речі, розташований її Виконавчий комітет.
     На порядок денний київського засідання була винесена низка питань щодо незаконної міграції на території СНД і шляхів вирішення наявних у цій площині проблем – як на законодавчому, так і на виконавчому рівнях. Обмін досвідом украй важливий, адже перед багатьма країнами гостро постає питання не лише перебування нелегальних мігрантів на їх теренах, а й виїзду їх громадян до країн ЄС та США в тому ж статусі. Як зазначили учасники комісії, це проблема не тільки країн СНД, а й усього світу.
     Найактуальнішим і найдискусійнішим виявилось питання впровадження біометричних даних у документах, що засвідчують особу під час в’їзду, виїзду або перебування на території тієї чи іншої держави. Представники Вірменії та Азербайджану поінформували колег, що ця система в їхніх країнах працюватиме з наступного року: вже розроблено законодавче підґрунтя для нововведення та проведено тендер із виготовлення відповідного технологічного забезпечення міграційних служб.
     «Враховуючи всю серйозність проблеми нелегальної міграції, кожна держава має право обмежувати потік мігрантів до себе. Але не треба забувати й про права людини, – зазначив радник з правових питань Регіонального представництва Управління Верховного комісара у справах біженців ООН в Білорусі, Молдові та Україні Армен Едгарян. – Захист прав біженців, саме тих людей, що дійсно потребують допомоги, безперечно, вимагає уваги кожної держави».

Олег СУПРУН, м. Київ 

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті