Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Ветеранська сторінка
19/09/2011 12:43

Три служби полковника Юрченка

    Відкритий восени минулого року музей історії прикарпатської міліції став не тільки осередком виховання молодого покоління правоохоронців та івано-франківського шкільництва, а й місцем вшанування ювілярів – ветеранів органів внутрішніх справ. Нещодавно тут приймав поздоровлення від колег полковник міліції у відставці Микола Юрченко. До його 70-річчя працівники управління кадрового забезпечення УМВС в області та музею підготували своєрідну експозицію з фотознімків та особистих документів ювіляра.

      Микола Іванович народився на початку війни на Сумщині. Після закінчення середньої школи працював у Сумському будівельному управлінні, а потім три роки служив в армії. Надалі ювіляр майже на чотири десятиліття пов’язав свою долю з роботою в органах внутрішніх справ.

    Працівник музею полковник міліції у відставці Петро Баляк зауважив, що ювіляр відпрацював у міліції 38 років, а сьогодні в такому віці вже йдуть на пенсію. «Микола Іванович починав міліцейську роботу зі слідства, у слідстві й закінчив свою службу, – сказав Петро Миколайович. – Його призначили на посаду начальника відділу віз і реєстрації УВС після надзвичайної події, яка прогриміла на весь Радянський Союз. Працівник цієї служби виписав собі закордонний паспорт, узяв табельну зброю й перетинав з нею кордон, де його й затримали. Миколу Юрченка перевели для формування здорового клімату в цьому колективі. Що він із честю зробив, відпрацювавши там сім років.
    Після цього Микола Іванович перейшов на службу в кадровий апарат, очоливши інспекцію з особового складу. Всі, хто носить погони, знають, що таке робота в інспекції. Сталася якась надзвичайна подія, пов’язана з працівниками міліції, – Микола Іванович тут як тут. А ще в цей час вийшло сумнозвісне звернення колегії МВС СРСР до особового складу радянської міліції. Микола Юрченко, образно кажучи, був між молотом і ковадлом. З одного боку, з міністерства вимагали доповідати, скільки звільнено працівників міліції, а з іншого, потрібно берегти кадри. І з цієї складної ситуації ювіляр зумів вийти гідно. З органів внутрішніх справ Івано-Фран­ківської області звільнили працівників найменше в УРСР. Якщо мені не зраджує пам’ять (я тоді вів статистику в політвідділі УВС), то 26 осіб.
    Наприкінці 1980-х років Миколу Юрченка призначили начальником слідчого апарату прикарпатської міліції. Це був нелегкий період зламу радянської системи й становлення міліції незалежної держави. А вийшовши на пенсію, Микола Іванович, ще повний здоров’я та енергії, тривалий час працював на слідчій роботі, передаючи свій досвід, професійні знан­ня молодим колегам». 
   Заступник начальника слідчого управління обласного УМВС полковник міліції Петро Ящук встиг попрацювати з ювіляром і, вітаючи його від імені колективу слідства прикарпатської міліції, сказав, що згадує ті роки з великою приємністю. Миколу Юрченка також поздоровили представники служб, в яких працював ветеран, і люди, що служили пліч-о-пліч з іменинником. Були на цьому торжестві доньки та онуки ювіляра. Вони з інтересом оглянули експозицію музею, особливо ту частину, що стосувалася роботи Миколи Івановича.
    Донька Світлана, яка приїхала привітати батька з Москви, зізналася, що після цього ще краще зрозуміла, наскільки важка й відповідальна була в нього робота. «На жаль, через це тато мало часу бував удома, хоча щиро намагався приділяти сім’ї увагу, – каже Світлана Миколаївна. – Якщо вдавалося, старався провести вихідний день із нами. Я рада, що він дожив до цього поважного віку в доброму здоров’ї. І дуже приємно, що його так гарно привітали, стільки колег прийшло. Таке, повірте, не забувається».
    Було видно, що Микола Юрченко зворушений увагою колишніх колег і нинішнього покоління прикарпатської міліції. Він подякував за привітання й побажав усім міцного здоров’я, успіхів у нелегкій службі.
Ігор Голинський, 
Івано-Франківська обл.
Фото Дмитра Бойчука 

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті