Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Круглий стіл
19/09/2011 12:33

«Рецептами» футбольного свята поділилися професіонали

 

    Менше року залишилося до початку чемпіонату Європи з футболу, матчі якого пройдуть у містах України та Польщі. Євро-2012 – не просто визначна подія для нашої країни, а й своєрідний іспит на професіоналізм, зокрема для працівників міліції. Адже саме на їхні плечі лягає одне з найголовніших завдань – гарантування безпеки всім учасникам спортивного свята. Щоб цей іспит скласти на «відмінно», віт­чизняні вартові порядку активно вивчають позитивний досвід своїх закордонних колег у частині проведення масових заходів. От і нещодавно випала така нагода: власними перевіреними на практиці «рецептами» з українськими правоохоронцями поділилися члени офіційної делегації Державного МВС Баварії (ФРН) на чолі з державним міністром Йоахимом Геррманном.

     Спочатку гості з Німеччини завітали до Києва, де провели зустріч з робочою групою МВС України під головуванням заступника міністра Сергія Черниха. Слід відзначити, що співпраця між правоохоронцями триває вже багато років: свого часу Державне міністерство внутрішніх справ Баварії стало одним із перших іноземних партнерів нашого міліцейського відомства. Спільна заява про співробітництво між правоохоронцями Баварії та України, підписана у квітні 1992-го, виступила надійним підмурком для розбудови ефективних ділових відносин.

Звичною практикою є стажування міліціонерів, викладачів відомчих вишів та курсантів у навчальних закладах та практичних підрозділах баварської поліції, проведення двосторонніх семінарів і конференцій, цільовий обмін фахівцями, підготовка методичних матеріалів тощо. Приміром, на початку вересня делегація МВС України відбула до ФРН для участі в семінарі з питань безпеки масових спортивних заходів. Зазначений захід, як і візит баварських колег, є частиною спільного проекту МВС Німеччини та України в підготовці до забезпечення безпеки під час Євро-2012.

 У ході зустрічі в Києві сторони обговорили актуальні питання, пов’язані з проведенням чемпіонату, а також висловили свої побажання щодо подальшої співпраці.

 «У контексті підготовки до Євро-2012 досвід поліції Баварії та Німеччини з питань безпеки, здобутий під час чемпіонату світу з футболу 2006 року в Німеччині та чемпіонату Європи 2008 року в Австрії й Швейцарії, дуже цінний для нашої країни, – наголосив Сергій Черних. – Крім того, в рамках стратегії ЄС для Дунайського регіону, країнами-учасницями якої є, зокрема, Німеччина та Україна, саме Баварія уповноважена Федеральним урядом Німеччини здійснювати координацію в такому пріоритетному напрямі, як взаємодія в подоланні викликів у сфері безпеки та боротьби з організованою злочинністю».

Насамкінець Йоахим Геррманн запросив своїх українських колег наступного року відвідати Німеччину з дружнім візитом. Відтак іноземна делегація завітала до Національної академії внутрішніх справ України, після чого вирушила до Донецька. Там баварські гості разом із правоохоронцями з Польщі, Чехії, Молдови, а також представниками української влади, громадських організацій та інших структур, взяли участь у міжнародній науково-практичній конференції «Забезпечення охорони громадського порядку і безпеки під час проведення чемпіонату Європи 2012 року з футболу». Ініціатором проведення зазначеного заходу виступило керівництво Донецького юридичного інституту МВС України. Спілкувалися ж делегати в Діамантовій залі стадіону «Донбас Арена».

На правах господаря першим до учасників конференції звернувся начальник ДЮІ Віктор Бесчастний. Він відзначив, що успіх проведення фінальної частини європейської першості з футболу залежить не тільки від наявності в країні розгалуженої інфраструктури, а й від здатності держави в особі правоохоронних органів гарантувати багаторівневу безпеку всім учасникам чемпіонату. А це, своєю чергою, вже залежить від того, наскільки професійно організована робота органів державної влади та силових структур і їхня взаємодія з громадськістю.

Думку очільника відомчого вишу підтримали й розвинули голова облдержадміністрації Донеччини Андрій Шишацький та мер Донецька Олександр Лук’янченко. Так, за словами губернатора, жителі шахтарської столиці на власні очі бачать, як змінюється місто – будуються аеропорти, готелі, дороги, – проте охорона громадського порядку та забезпечення безпеки є ключовим чинником в організації Євро-2012. У дні проведення матчів до Донецька прибуде від 300 тис. до 700 тис. уболівальників, тож підтримувати порядок у ці дні буде непросто, і готуватися до цього треба заздалегідь. Уже тепер міліцейські підрозділи оснащуються спеціальними засобами, у місті працює 250 камер зовнішнього спостереження і ще 300 найближчим часом встановлять поблизу «Донбас Арени», функціонує регіональний центр обміну інформацією, тривають тактико-спеціальні навчання. Такий комплекс заходів у поєднанні з чіткою координацією зусиль, на переконання місцевої влади, є запорукою проведення змагань на високому рівні.

 Міністерство внутрішніх справ України на конференції представляв начальник Департаменту охорони громадського порядку (ДОГП) Віктор Ратушняк, котрий передав усім присутнім вітання міністра Анатолія Могильова. У своєму виступі керівник ДОГП наголосив, що МВС із великою відповідальністю ставиться до забезпечення охорони громадського порядку та безпеки під час Євро-2012, тому проводить у цьому напрямі досить масштабну роботу. Зокрема, активно вивчається й за доцільності впроваджується досвід правоохоронців інших країн щодо організації масових заходів, налагоджено постійний контакт із польськими колегами, відпрацьовано систему роботи з проблемними вболівальниками, здійснюються заходи з виявлення радикально налаштованих футбольних фанатів. Звісно, як зазначив Віктор Ратушняк, ще є питання, над якими треба ґрунтовно попрацювати, але завдяки небайдужості та плідній співпраці їх вдасться успішно розв’язати.

Готовність повсякчас надавати українській міліції необхідну підтримку та допомогу висловив державний міністр внутрішніх справ Баварії Йоахим Геррманн. І, на підтвердження своїх слів, німецький високопосадовець відразу дав слушні поради: «Свого часу нам дуже допомогла тісна співпраця з усіма країнами-сусідами. Крім того, позитивним був досвід використання офіцерів-зв’язківців. Вони проводили роботу з кожною національною збірною, фан-клубами, організовували взаємодію всіх структур».

Важливу інформацію для українських правоохоронців повідомив і керівник бюро президента поліції Мюнхена, поліцейський директор Крістіан Вайз. Він підкреслив, що запорука успіху у будь-якій справі – командний дух. А найголовніше, що потрібно робити вже зараз, – це налагоджувати зв’язки з громадськістю та здійснювати превентивну роз’яснювальну діяльність.

«Дуже важливо забезпечити правопорядок у фан-зонах, де відбуватимуться публічні трансляції матчів, адже саме там найвірогідніше виникатимуть сутички між вболівальниками, – зазначив Крістіан Вайз. – Приміром, під час одного з футбольних  поєдинків  на вулиці Леопольда у Мюнхені зібралося понад 70 тисяч фанатів і всі вони дуже емоційно спостерігали за ходом гри. Лише бездоганна робота поліції, служби порятунку та протипожежної служби дозволила забезпечити належний рівень правопорядку».

До речі, тісна співпраця між правоохоронцями України та Німеччини можлива не в останню чергу завдяки Фонду Ганса Зайделя, керівник українського представництва якого Сергій Загорний також узяв участь у заході.

Після вітальних слів учасників форуму відбулася прес-конферен­ція для ЗМІ, по завершенню якої розпочалося обговорення робочих питань: стану готовності правоохоронних органів до Євро-2012, міжнародної співпраці, забезпечення прав і свобод людей під час охорони громадського порядку тощо. Делегати одностайно зійшлися на думці, що українська міліція зможе належним чином підтримувати правопорядок у ході європейської першості, а надто – за узгодженої роботи всіх міністерств та відомств, достатнього фінансування і підтримки з боку громадськості та мас-медіа.

Вікторія КУШНІР, м. Київ,

Анна ТОРГОНЕНКО, «ІЗ»

 

друкувати

Коментарi