Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Епіцентр
09/09/2011 13:36

Гра, що змінює країну

      На імідж України на міжнародному рівні, серед багатьох факторів, впливало багато подій: спортивні перемоги братів Кличків та золотий «дощ» Яни Клочкової на Олімпійських іграх, перемога Руслани на Євробаченні. Проте це вже в минулому, а погляди українців спрямовані вперед, на інші визначні події в найближчому майбутньому. З-поміж них – фінальна частина чемпіонату Європи з футболу, що стартуватиме в Україні та Польщі 2012 року. Однак хотілося б згадати, як розпочинався цей шлях, чого вже досягнуто, а також оцінити перспективи України в чемпіонаті.

      Євростандарти для євротурніру
     Якщо повернутися до того моменту, коли 2008 року нашу країну назвали серед майбутніх господарів футбольного євротурніру, то можна помітити, як за досить короткий період футбол почав змінювати Україну буквально на очах.
     У містах-господарях Євро-2012 відновлюють або починають зводити спортивні, соціальні, культурні об’єкти та об’єкти транспортної інфраструктури. Вітчизняне законодавство впорядковують відповідно до міжнародних стандартів.
     Зміни торкнулися й діяльності міліції. Робота МВС у цьому напрямі базується на визначальному принципі УЄФА – гарантувати безпеку учасникам та гостям футбольного свята. Задля цього розробили Галузеву цільову програму МВС із підготовки та проведення в Україні єврочемпіонату.
     За три роки відбулися значні перетворення, що дали правоохоронцям змогу наблизити рівень своєї праці під час масових спортивних заходів до європейських стандартів. Оскільки масштабні роботи неможливо проводити без чіткої координації зусиль, потрібно було вносити зміни до структури тих підрозділів міліції, які безпосередньо відповідають за підготовку до євро­змагань. Торік у червні в структурі Департаменту громадської безпеки МВС створили Управління з питань Євро-2012. У головних управліннях МВС України в м. Києві, Донецькій, Львівській, Харківській областях – відповідні сектори штатною чисельністю 3–6 працівників.
     У липні 2010-го на базі Робочого апарату Укрбюро Інтерполу відкрили сектор (нині – відділ) із питань безпеки міжнародних масових заходів. Він виконує функції Національного футбольного інформаційного пункту (НФІП) і здійснює обмін інформацією про проблемних уболівальників із такими ж пунктами в державах-членах Європейського Союзу. Окрім того, НФІП готуватиме пропозиції щодо застосування превентивних заходів до фанів-порушників та подаватиме їх для реалізації в рамках підготовки до чемпіонату.
     Євро-2012 є визначальним моментом у розвитку вітчизняної міліції, адже однією з умов його успішного проведення стало налагодження партнерських відносин із сусідами-колегами по чемпіонату – поліцією Польщі.
Коротка хронологія такого співробітництва: воно почалося в січні 2008 року, коли МВС України та Міністерство внутрішніх справ і адміністрація Республіки Польща підписали Декларацію про співпрацю. У травні 2009-го та в червні 2011 років українська та польська сторони уклали Спільну заяву з питань співробітництва у правоохоронній сфері. Відтоді щороку проводяться засідання українсько-польської Робочої групи з питань координації безпеки, де визначають напрями співпраці та розробляються плани спільних дій із усунення правових перешкод.
     Усі ці заходи спрямовані на запровадження в Україні єдиних із Республікою Польща підходів до гарантування безпеки й охорони громадського порядку відповідно до міжурядових і міжвідомчих договорів. Загалом, упродовж 2008–2011 років у рамках українсько-поль­ської співпраці відбулося понад півтора десятка зустрічей працівників МВС України з представниками Міністерства внутрішніх справ і адміністрації Республіки Польща (засідання робочої групи, міжнародні семінари тощо). Водночас налагоджено робочі контакти між підрозділами органів внутрішніх справ прикордонних областей.
     Проте не тільки з Польщею співпрацює Україна в процесі підготовки до чемпіонату. Представники жандармерії Франції навчали військовослужбовців Внутрішніх військ МВС європейським методикам забезпечення правопорядку. Правоохоронці Німеччини діляться з українськими міліціонерами досвідом, який набули під час чемпіонату світу з футболу 2006-го. Спеціалісти з Нідерландів презентують проект упровадження високих технологій у правоохоронну діяльність для забезпечення охорони громадського порядку під час Євро-2012. Це, зокрема, інноваційна інтелектуальна концепція управління містом «Старт сіті». Вона передбачає централізований контроль та управління системою безпеки стадіону, аеропорту та міста одночасно, а також концепцію оперативного реагування у випадках екстрених ситуацій.
     У ході підготовки до чемпіонату працівники Міністерства внутрішніх справ, відповідальні за безпеку і правопорядок на єврозмаганнях, успішно пройшли навчання, а саме: курси з убезпечення об’єктів інфраструктури, організовані представниками підрозділу США з протидії тероризму; французький тренінг із питань вдосконалення національного законодавства; семінар щодо захисту прав інтелектуальної власності Євро-2012, проведений за ініціативою Торгівельної палати США в Україні, тощо.
     Близько 26 тис. працівників, так званих «зовнішніх» служб – інспекторів ДАІ, дільничних та інспекторів патрульної служби – мають засвоїти базовий курс англійської мови для спілкування з гостями, котрі завітають на футбольне свято. Для цього фахівці Донецького юридичного інституту підготували «Довідник із англійської мови», який надали працівникам підрозділів внутрішніх справ. Мета зрозуміла: якнайшвидше дати пораду чи надати кваліфіковану допомогу іноземному гостю без знання хоча б універсальної англійської мови неможливо.

    Гості турніру приїжджатимуть у «розумні» міста
    У рамках реалізації в столиці програми «Безпечне місто» Головне управління МВС України в м. Києві на початку 2009-го ввело в експлуатацію автоматизовану систему централізованого управління нарядами міліції ­«ЦУНАМІ». До неї входить підсистема відео­спо­стере­ження, яка нині нараховує 35 камер. З її допомогою право­охоронці здійснюють контроль за багатолюдними місцями в центральній частині столиці.
    Така ж система працює в Донецьку, де вже функціонує 75 камер. Загалом у містах-господарях Євро-2012 встановлено 179 камер відео­спостере­ження, сигнали котрих виведено на чергові частини органів внутрішніх справ. Проте, на думку правоохоронців, цього замало. Для порівняння: лише у Варшаві стежать за порядком 300 камер відеоконтролю.
    Щоб убезпечити гостей чемпіонату від усіляких неприємних несподіванок, розроблено попередні розрахунки сил і засобів міліції міст-господарів. Під час євротурніру охоронятимуть громадський порядок в дні матчів понад 19,4 тис. працівників міліції, в інші дні – майже 11 тис.
    Утім, як не згадати про такі аспекти підготовки, як фінансування, матеріально-технічне забезпечення? Без належного вирішення цих питань досягнути необхідного рівня підготовки правоохоронців до проведення міжнародного спортивного заходу просто неможливо. Проте, фінансування поки що фактично відсутнє.
Згідно з Державною цільовою програмою підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, для МВС передбачено виділити 325,9 млн грн, із яких на 2011-й заплановано видати на потреби міліції 218 млн грн, однак досі правоохоронці нічого не отримали.
    Матеріально-технічне забезпечення теж поки що не на належному рівні: майже третина (28%) міліцейського автопарку підлягає списанню через вичерпання свого ресурсу. На початок 2011-го ОВС, маючи понад 23,8 тис. автомобілів, забезпечені транспортом дещо більше, ніж на 70%.
    Та є й позитивні моменти. Нині в країні вже встановлено близько 4 тис. відеокамер та майже 5 тис. систем термінового виклику міліції. Також наряди міліції поступово оснащують системами супутникового позиціювання (GPS). Ними обладнано понад 800 службових автомобілів, а також кілька десятків піших нарядів у Донецькій, Луганській та Харківській областях.

    У найближчих планах
    Слід зупинитися детальніше на тих змінах, що залишаться у свідомості громадян навіть після закінчення чемпіонату. Передусім, йдеться про внесення в українське законодавство низки профільних законопроектів, з-поміж яких – такий революційний для вітчизняного вболівальника проект закону про притягнення до відповідальності за порушення громадського порядку під час матчу. Покарання, що ним передбачене, теж є новинкою: судова заборона футбольним правопорушникам відвідувати спортивні змагання в ході турніру.
Також варто згадати про законодавчі акти, котрі регулюють особливості провадження у справах про адміністративні правопорушення і примусове видворення іноземців та осіб без громадянства під час проведення фінальної частини Євро-2012.
     У березні цього року працівники МВС, відповідальні за підготовку до Євро-2012 у містах-господарях, проходили стажування у Велико­британії за програмою УЄФА. Бо, як кажуть, краще один раз побачити…
Процес підготовки до проведення футбольного турніру для України є одним із найбільших шансів змінити країну на краще, і він триває. Змарнувати таку можливість українці не мають права…

Микола Гулевич, м. Київ
 

друкувати
Додати коментар

Інші статті