Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Проблема
13/07/2011 13:54

«Курорти» для чужинців

   За словами директора Держдепартаменту у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб МВС України Євгена Мамонова, упродовж 2009–2010 рр. правоохоронці виявили 29 тис. нелегальних мігрантів. За матеріалами міліції СБУ в цей час порушила 257 кримінальних справ за незаконне переправлення осіб через наш кордон. За межі України видворено майже 11 тис. нелегалів, з них кожен сьомий – примусово. Ще 45,4 тис. іноземців за порушення встановлених правил перебування притягнуті до адмінвідповідальності.

    Проблем із мігрантами в Україні вистачає
   Це визнають в Управлінні Вер­хов­ного комісара ООН у справах біженців, хоча потік нелегалів до нашої країни через посилення Росією кордонів із державами Азії дещо поменшав. Проте «непроханих» гостей ще забагато. Їх виявляють і доставляють до двох пунктів тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства – у селах Розсудів на Чернігівщині й Журавичі неподалік Луцька. Обидва заклади реконструйовані на кошти ЄС.
Знайомство нелегалів із міграційним пунктом «Журавичі» починається із санітарного й медичного оглядів, зокрема тестування на інфекційні хвороби, та співбесіди. Потім іноземці отримують одяг, засоби гігієни, їх фотографують і знімають відбитки пальців. Порушники режиму й надто агресивні потрапляють у «локалізовану» кімнату, де добу сидять наодинці, лише на годину виходячи на прогулянку в закритий двір. Цікаво, що конфлікти тут частіше виникають серед земляків, ніж поміж громадянами різних країн. Узагалі «Журавичі» схожі на курорт, бо установу спорудили за євростандартами. Напевно, тому тут ще не було спроб утечі. І навіщо тікати з комфортабельних кімнат, розрахованих на 3-4 осіб, невідомо куди? На кожному поверсі є душові, пральні машини, супутникове TV. Адепти різних віросповідань можуть проводити тут релігійні обряди. Конфесійний аспект враховано й у тамтешньому раціоні харчування.

    На кожного – по 8 тисяч гривень
    Утримання нелегала обходиться у 24 грн. на добу (8 тис. грн на рік), з них половина йде на харчі, решта – на оплату комунальних потреб, медикаментів, послуг зв’язку тощо. Звісно, годують найкраще дітей: для них передбачені фрукти й молочні продукти. «Журавичі» розраховані на утримання 123 чоловіків та окремо 42 жінок і дітей. Нині пункт заповнений менш як наполовину, переважно громадянами Афганістану, В’єт­наму й Сомалі. Цікаво, що сімейна пара (за наявності документів на підтвердження шлюбу) удень може бути разом, проте ночувати подружжя має порізно. Торішнього лютого був випадок, коли 18-річна громадянка Іраку народила дитину. З лікарні матусю з немовлям недержавна організація забрала до Львівського притулку.

    Був пакистанцем, стане українцем?
    Нелегали кажуть, що живеться їм в Україні, нехай і під вартою, подеколи навіть краще, ніж на батьківщині. Про своє ж переселення згадують із сумом, бо за перехід кордону мусили викласти 6 тис. доларів, а то й більше. Отримавши гроші, «паромники» нерідко кидали своїх підопічних напризволяще. 
    33-річний афганець Алі хотів потрапити до Словаччини. Та його затримали й відправили в Чоп. Майже 20 літ минуло відтоді, як він залишив батьківщину. Спершу жив у Ірані, потім у Росії, останні два роки – в Україні. Алі хоче отримати український паспорт. Його подруга Олена, яку називає дружиною, проживає у Кременчуці. Вони вже чекають на первістка.
    Пакистанець Вагім Расуд до Європи діставався Іраном, Туреччиною, Азербайджаном та Росією. До «Журавичів» потрапив із Закарпаття: «Почуваюся тут у повній безпеці. Хочу отримати статус біженця. Якщо вдасться, житиму і працюватиму в Україні, бо дуже подобаються місцеві культура й народ». Таким оповідкам можна вірити далеко не завжди. Дехто розповідає про себе вигадані історії, сподіваючись уникнути примусового видворення. Тому тільки 2% нелегалів врешті отримують в Україні статус біженця. В пункті тимчасового перебування їх утримують лише до моменту встановлення особи і з появою необхідних документів депортують.

Іван КУЛЕХА, Олександр НЕКРОТ,
м. Київ

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті