Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Арсенал
06/06/2011 20:56

Наш «Торнадо» завжди на запасній колії

    …Диктор оголошує, що через призначенийта вдало реалізований форвардом наприкінці матчу пенальті (на думку фанатів однієїз команд – спірний) у матчі перемог­ли гості. Приїжджі вболівальники починають святкувати, натомість місцеві фанине на жарт розлютилися. У хід пішли палиці, пляшки, задзвеніли розбиті 
вікна, найагресивніші з фанів перекинули та підпалили автомобіль.

    Такими початковими даними доводиться оперувати правоохоронцям, які забезпечують правопорядок під час проведення умовного футбольного матчу. За маневрами підрозділів міліції спостерігають представник керівництва МВС – начальник Головного штабу генерал-майор міліції Анатолій Лазарев, ректор Національної академії внутрішніх справ генерал-лейтенант міліції Валентин Коваленко, керівники факультетів нав­чального закладу.
Тим часом найрадикальніше налаштовані фанати обох команд продовжують нагнітати обстановку. Між двома «стінками» розлюченої молоді вишиковується міліцейський кордон, однак досить швидко стає зрозуміло, що на допомогу треба вводити додаткові сили міліції.
    На вихідний рубіж висувається підрозділ бійців внутрішніх військ, екіпірованих спеціальними засобами, а також спеціальний автомобіль «Торнадо», обладнаний водометом. Його поява, а також холодна вода остудили гарячі голови правопорушників, однак спроб прорвати міліцейські лави фанати не припинили. Найактивніших хуліганів групи затримання вилучають і в буквальному сенсі слова виносять за межі «зони бойових дій», а спец­автомобілі відвозять їх до міліцейських підрозділів для оформлення відповідних матеріалів.
    На цьому «силова фаза» навчань курсантів Національної академії внутрішніх справ завершилася. «Затриманих» відпускають, вони усміхаються та обіймаються з міліціонерами, яких щойно намагалися звалити з ніг, завдаючи ударів по щитах. Та навчання ще не закінчилися, адже тепер починається їхня «інтелектуальна» частина.
Курсанти 4-го курсу НАВС у ролі слідчих оглядають місце події, експерти проводять огляд та фотографування вилучених речових доказів, оперативники опитують англійською (!) «іноземних громадян», яких щойно пограбував невідомий. Опитуванню потерпілих та підготовці словесного портрета грабіжника нічого не завадило, через деякий час умовний зловмисник був затриманий.
    За словами ректора Національної академії внутрішніх справ Валентина Коваленка, такі навчання проводяться щороку, але досі акцент робився на підготовці працівників міліції до охорони громадського порядку під час масових спортивних заходів. У рамках підготовки МВС України до проведення в державі фінальної частини футбольного чемпіонату Євро-2012 програма навчань була відкоригована та доповнена таким чином, щоб випускники вишу могли відчути специфіку міліцейської роботи в умовах, як то кажуть, наближених до бойових. Тільки так майбутні правоохоронці зможуть закріпити здобуті в стінах Академії знання, щоб у подальшому реалізовувати їх на практиці.

Микола ГУЛЕВИЧ, м. Київ.
Фото автора
 

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті