Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Арсенал
17/04/2011 13:11

Внутрішні війська МВС України: щит із функціями меча

     Серед підрозділів української міліції внутрішні війська МВС України – найбільший. Найбільшим є і спектр завдань, що вони виконують. Ще б пак: дехто порівнює ВВ із «армією в армії», адже кількість особового складу військ становить понад 33,2 тис. осіб, майже 60 відсотків з них – військовослужбовці за контрактом. Частини ВВ мають на озброєнні бронетехніку, навіть свою авіацію. Про сьогодення служби, її завдання і досягнення розповідає начальник Головного управління – командувач внутрішніх військ МВС України генерал-лей­тенант Сергій Яровий.

      – Сергію Анатолійовичу, внутрішні війська є частиною МВС, відповідно – в рамках реформування відомства зміни торкнуться й цього підрозділу. Якими вони будуть?
     – Внутрішні війська є одним із захисних механізмів держави і мають постійно розвиватися, аби відповідати потребам суспільства та держави. Ми працюємо над тим, щоби створити сучасну модель сил правоохоронного типу, призначених для забезпечення внутрішньої безпеки. У той же час структура внутрішніх військ повинна співвідноситися із завданнями, що на них покладені. Я вважаю, найближчим часом немає сенсу докорінно їх змінювати, адже ці завдання є актуальними для держави, а внутрішні війська – єдиний підрозділ, що здатен їх виконувати.
     Судіть самі: до завдань військ належить, зокрема, охорона особливо важливих об’єктів – атомних електростанцій (серед яких і ЧАЕС), науково-дослідних установ, що мають ядерні реактори, складів НЗ та інших державних об’єктів стратегічного значення. Крім того, бійці ВВ здійснюють охорону 108 дипломатичних представництв та консульських установ. Серед завдань спецчастин ВВ – і гарантування безпеки голів та членів офіційних делегацій іноземних держав під час їхнього перебування в Україні.
     Інша річ – підвищення ефективності діяльності військ, і над цим питанням ми працюємо в рамках реформування МВС. Внутрішні процеси у відомстві справді потребують змін, адже від цього залежить громадська думка про нашу роботу. Передусім, потрібно впорядкувати організаційні функції. На мою думку, треба привести управлінський апарат у відповідність до вимог сьогодення, тому баланс між ним та структурними підрозділами, що виконують бойові завдання, потрібно змінювати на користь останніх.

      – Якими є інші завдання, що стоять перед підрозділами внутрішніх військ?
     – На внутрішні війська покладено виконання низки специфічних завдань. Їх підрозділи здійснюють конвоювання, охорону підсудних, заарештованих та засуджених, супроводжують екстрадованих. Це дуже значний обсяг роботи. Щомісяця бійці частин ВВ за 43-ма залізничними та 38-ма автомобільними маршрутами конвоюють осіб, засуджених за скоєння тяжких та особливо тяжких злочинів. Крім того, за минулий рік військовослужбовцями внутрішніх військ в Україну були доправлені понад 60 особливо небезпечних злочинців, які переховувалися за кордоном.
     А ще під «опікою» військовослужбовців внутрішніх військ – судові засідання, що відбуваються у 28 установах та 123 залах, серед яких – Верховний суд України, Вищий спеціалізований суд та апеляційні суди областей, Автономної Республіки Крим, міст Києва й Севастополя.
     Також до основних завдань внутрішніх військ належить участь в охороні громадського порядку (зокрема – під час проведення загальнодержавних свят, масових спортивних заходів). Слід зазначити, що впродовж останніх 6 років загальна кількість масових заходів у державі щорічно зростала у середньому на 40 відсотків. При цьому зростає і чисельність громадян, які беруть участь у цих заходах. Тільки за минулий рік та в поточному році внутрішніми військами забезпечено громадський порядок і безпеку під час проведення майже 2,5 тис. масових заходів. Варто зазначити, що в зоні відповідальності військовослужбовців ВВ – 50 від­сот­ків маршрутів патрулювання по всій Україні. Щоденно близько 5 000 бійців заступають на службу з охорони громадського порядку на вулицях населених пунктів нашої держави.
     Хочу наголосити, що всі завдання військовослужбовці внутрішніх військ виконують на високому професійному рівні.

      – У цьому світлі неможливо не згадати про масові спортивні заходи, що пройдуть у нашій державі наступного року, – фінальну частину футбольного турніру Євро-2012. Як військовослужбовці внутрішніх військ готуються до його проведення?
     – Нині ми ретельно вивчаємо досвід наших колег у тих країнах, де проводились заходи такого роду, аналізуємо та прогнозуємо можливості його застосування в Україні. В цьому плані для нас є корисним досвід правоохоронних структур Нідерландів, Португалії, а також Швейцарії та Австрії, де у 2000-му, 2004-му та 2008 роках відповідно проводилися футбольні змагання європейського рівня. Крім того, ми вивчаємо досвід забезпечення охорони громадського порядку під час проведення чемпіонатів світового рівня: FIFA 2006 (Німеччина), FIFA 2010 (Південна Африка), Олімпійських ігор 2008 року в Пекіні.
     Представники внутрішніх військ беруть участь у тренінгах та семінарах, які проводять провідні світові експерти. Ці ж експерти здійснюють навчання німецьких та англійських правоохоронців, а, як відомо, Німеччина в цьому році прийматиме жіночий чемпіонат світу з футболу, а Велика Британія – у 2012 році – Олімпійські та Параолімпійські ігри.

      – Цікаво було би дізнатися ваше ставлення до контрактної служби у внутрішніх військах.
     – Контрактна служба є вимогою часу. Виконання покладених завдань вимагає високого рівня професіоналізму. Але треба зрозуміти, що перехід на контрактну службу вимагає залучення значних державних коштів і вирішення цілого комплексу питань. У першу чергу – це гідна зарплата й забезпечення житлом. На цей час у внутрішніх військах проходять службу близько 60 відсотків військово­служ­бовців-контрактників, і цей процес має позитивну динаміку. Збільшилася цього року й кількість жінок, які обирають службу за контрактом, хоча їх поки що лише 10 відсотків. Ми сьогодні ретельно вивчаємо досвід своїх колег за кордоном і можна сказати, що змішана система служби – контрактна та строкова – себе виправдовує.

       – Як ви вважаєте, Сергію Анатолійовичу, чи дасть змогу експеримент у системі відомчої освіти МВС, що відбувається нині, якісніше готувати саме працівників міліції, а не «юристів широкого профілю»?
     – Безумовно, я впевнений, що впродовж року (а саме стільки триватиме служба кожного слухача відомчого вишу у внутрішніх військах) юнак чи дівчина стикатимуться з обстановкою, так би мовити, «наближеною до бойової» під час несення патрульної служби у складі нарядів. Це саме собою є цінним у плані набуття досвіду, а також можливості оцінити власні сили й перевірити, чи є бажання служити в органах внутрішніх справ серйозним та виваженим.

      – Спортивна команда внутрішніх військ є однією з найсильніших серед команд органів та підрозділів внутрішніх справ. Якими є її досягнення?
     – Військовослужбовці внутрішніх військ досить часто входять до складу збірних команд нашої держави під час проведення спортивних заходів світового масштабу й у багатьох випадках є переможцями і призерами світових та європейських першостей. Тут можна згадати і чемпіонку та срібну призерку світової першості з веслування на байдарках лейтенанта Інну Осіпен­ко­-­Радомську, яка є інструктором зі спорту 1-ї категорії спортивної команди Спортивного комітету Внутрішніх військ МВС України, і важкоатлета Артема Іванова – срібного призера чемпіонату світу з важкої атлетики.
     На чемпіонаті Європи з триатлону серед поліцейських, що торік відбувався в австрійському місті Кіцбюель, перемогла збірна команда Міністерства внутрішніх справ України, а представник внутрішніх військ Данило Сапунов виборов золоті нагороди в індивідуальному та командному заліках.
     Про спортивні досягнення внутрішніх військ можна говорити ще довго, згадуючи перемоги українських біатлоністів, спортсменів-семиборців тощо. Проте хотів би зазначити: приємним є той факт, що спортсмени стабільно прогресують, гідно представляючи нашу державу на змаганнях найвищого рівня.

      – І на завершення – якими є напрацювання щодо міжнародної співпраці внутрішніх військ МВС України з колегами з інших країн?
     – Перспектива вступу до Асоціації сил поліції та жандармерії країн Європи та Середземного моря (FIEP) у статусі військової установи є одним із пріоритетних напрямів розвитку внутрішніх військ. Як і будь-яка організація, вона має свій статут, яким регулюється її діяльність. Усі повноправні, а також асоційовані члени FIEP відповідають вимогам цього статуту. На сьогодні питання вступу до Асоціації є відкритим для внутрішніх військ, планується подальша робота в цьому напрямі.
      Членство в Асоціації передбачає впровадження досвіду правоохоронних структур країн Європи в систему бойової та спеціальної підготовки наших військовослужбовців, поглиблення міжнародного співробітництва в галузі приведення нормативно-правової бази у відповідність до чинних міжнародних угод. Крім того, передбачається обмін інформацією та досвідом у таких сферах, як організація служби, новітні технології та логістика. Усе це в підсумку сприятиме якісному та кваліфікованому виконанню частинами внутрішніх військ покладених на них завдань з охорони правопорядку та спокою наших громадян.

Бесіду провів Микола ГУЛЕВИЧ,
м. Київ
 

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті