Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Круглий стіл
10/04/2011 12:56

Василь Фаринник: «Зміцнення професійного ядра слідчих підрозділів – одне з основних завдань МВС»

     У Національній академії внутрішніх справ відбулася підсумкова нарада першого етапу навчальних зборів із підвищення кваліфікації слідчих-кримі­налістів, у якій взяв участь заступник міністра внутрішніх справ України – начальник ГСУ генерал-майор міліції Василь Фаринник.

      -Для розслідування найскладнішої категорії злочинів – скоєних проти життя та здоров’я особи, – потрібні глибокі знання, а на місцях їх отримати складно, – наголосив заступник міністра. – Тому для слідчих, які займаються саме такими справами, спеціально запланували навчальні збори з підвищення кваліфікації. Відбуватимуться вони у три етапи, участь у них візьмуть усі слідчі-криміна­лісти держави.
     Можливо, термін проведення навчань і замалий, але фахівцям вдалося проаналізувати всі проблеми слідчої діяльності та сформувати якісну навчальну програму перепідготовки слідчих-криміналістів. Першому навчальному збору з підвищення кваліфікації передувала кропітка підготовка фахівців ГСУ МВС, НАВС, ДНДЕКЦ при МВС.
– Ми маємо 12 тисяч слідчих. 42 відсотки з них ще не пропрацювали й трьох років і їх потрібно навчати. Слідчих зі стажем понад 10 років дуже мало. Професійне ядро нашої служби розмите звільненнями впродовж останніх шести років. Тому ми намагаємося приділяти якомога більше уваги навчанню молодих спеціалістів, – зазначив Василь Фаринник. – Головні наші завдання – це підготовка випускників університету, перепідготовка, підвищення кваліфікації слідчих, які працюють на місцях.
     За словами Василя Фаринника, щороку слідчі органи міліції розслідують майже 400 тис. кримінальних справ. За результатами цієї роботи до відповідальності притягається майже 200 тис. осіб. Для якомога ефективнішого розслідування злочинів, скоєних проти життя, здо­ров’я, статевої свободи та недоторканості особи, у структурі слідчих підрозділів ОВС, за рахунок перерозподілу наявних штатів, 2008-го введено посади слідчих-криміна­лістів. 
     – Нині таких фахівців у державі налічується 83. Вони вкрай потрібні слідчому апарату, – зазначив Василь Фаринник. – Ми здійснюємо сучасний підхід до підвищення кваліфікації слідчих. Це одна з програм, яку запровадив міністр внутрішніх справ. Підготовка наших фахівців має стати якіснішою. Тільки за такого підходу можна розраховувати на позитивний результат. 
     Заступник міністра подякував ректорові НАВС Валентинові Коваленку за допомогу у проведенні навчальних зборів. В академії створено всі умови, щоб проводити заняття зі слідчими-криміна­лістами: є відповідні класи, криміналістичні полігони, де можна відпрацювати той чи інший матеріал.
     Упродовж тижня зі слідчими працювали найкращі спеціалісти з криміналістики, кримінального процесу, судово-медичної експертизи. Окрім того, слідчі дізналися про вимоги Генпрокуратури та Верховного Суду України. Були узагальнені помилки, які допускаються під час порушення справ на стадії досудового розслідування та судової практики.
     Зі слів учасників наради, заняття були цікавими та корисними. Найбільше враження залишилося у слідчих-криміналістів після відві­дування ДНДЕКЦ при МВС України, де вони ознайомилися з роботою експертів в умовах сьогодення.
     – Безперечно, такі заняття вносять у нашу діяльність певний позитив, – ділиться враженнями старший слідчий з особливо важливих справ, криміналіст з Волині, яка має 18-річний стаж роботи, Наталя Пасічник. – Це, насамперед, можливість обмінятися досвідом, обговорити, як усунути на місцях у ході практичної діяльності прогалини законодавства, не порушуючи закону. Цікаво було зустрітися з практичними працівниками Центрального апарату МВС, які мають величезний досвід «регіонального» розслідування кримінальних справ. 
Приємно, що екзаменаційна комісія відзначила слідчих, котрі й у навчанні проявляють активність, і сумлінно ставляться до виконання службових обов’язків, демонструючи при цьому високу професійну майстерність. Трьом найкращим із них Василь Фаринник вручив подяки та грамоти, а ще – презентував науково-практичний коментар до Кримінального кодексу України.
     – На мою думку, такі навчальні збори необхідно проводити щонайменше раз на рік, бо ми отримуємо практичні знання. Це дійсно конструктивні курси. Заняття проходили за круглим столом, тож ми могли донести до фахівців наші проблеми, а вони, у свою чергу, ділилися своїми варіантами їхнього вирішення, – розповідає старший слідчий з особливо важливих справ з Харківщини Алла Алексеєва.
     – Єдине, що б ми хотіли, – це на наступних таких навчальних зборах поспілкуватися з представниками прокуратури. Варто було б запросити і представників Верховного Суду. Оскільки майже всі справи в касаційному порядку проходять через цю установу, нас цікавить правова оцінка суддів, – доповнює колегу Наталя Пасічник.
     На завершення наради заступник міністра подякував слідчим за роботу, адже приємно, коли людям небайдужа їхня робота, вони хочуть підвищувати свій професійний рівень і постійно працюють над собою.

Людмила БАРАНІВСЬКА, м. Київ.
Фото Олега Супруна
 

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті