Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Проблема
20/08/2010 11:28

Лікар на прізвисько Трамадол

Вже завершено розслідування кримінальної справи, порушеної проти власника мережі львівських аптек Григорія Лікаря та його сина Павла (імена змінено), які, за твердженням правоохоронців, протягом 2003-2008 років «забезпечували» Львівщину трамадолом та іншими сильнодіючими лікарськими препаратами. Нині кримінальну справу передано до Апеляційного суду Львівської області. В ній фігурує 11 осіб (шестеро з них нині перебувають під арештом у СІЗО), що підтверджує розгалуженість та масштабність створеного наркобізнесу.

Анна РЄПІЧ, «ІЗ»

Фігурантів обвинувачують одразу за кількома статтями Кримінального кодексу України. Серед них: створення злочинної організації, вчинення нею злочину, незаконне виробництво, виготовлення, придбання, перевезення, зберігання з метою збуту наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, фіктивне підприємництво та легалізація (відмивання) грошових коштів, здобутих злочинним шляхом.
– Проблема вживання трамадолу тривалий час гостро стояла в Україні, зокрема й у нашому регіоні, – розповідає Сергій Кусько, заступник начальника Управління боротьби з незаконним обігом наркотиків Львівщини. – Цей медичний препарат становив реальну загрозу для молоді, яка, не задумуючись про наслідки, вживала його задля «кайфу». Цьому сприяла і доступність пігулок – на той час (до 2008 року) вони коштували від 3 гривень. А постійними клієнтами аптек, в яких вільно можна було купити дозу, часто ставали діти віком від 13 до 16 років. З цього починався кінець життя підлітків. Адже, спробувавши трамадол, більшість переходила на важчі наркотики. Створений Лікарем наркобізнес для багатьох ставав дорогою до пекла…
Батьки наркозалежних дітей Львівщини усіляко намагалися протидіяти діяльності «трамадольного» короля. Варто згадати підпал його автомобілів та інші так звані «народні протести». Все ж, викрити наркобарона і його помічників, правоохоронцям вдалося лише влітку 2008-го. Таке тривале функціонування мережі його аптек було пов’язане з колосальними тіньовими зв’язками та фінансовими можливостями.
Перша аптека Лікаря відкрилася ще у 1992-му. І вже за кілька років «копіткої праці» йому вдалося налагодити у Львові легалізовану мережу… торгівлі трамадолом. Місцеві мешканці знали, де саме без рецепта можна придбати ці ліки, пізніше визнані наркотиком.

Боротьба з трамадольною вседозволеністю велася роками. Проти організатора одна за одною порушувалися кримінальні справи, однак вони або закривалися, або ж провізорів та фармацевтів засуджували умовно, а сам Лікар, так би мовити, виходив сухим із води, мовляв, ці ліки незаконно продавалися без його відома.
Окрім основного товару, – трамадолу, його аптеки збували й інші сильнодіючі лікарські препарати. За існуючою інформацією, кожна підшефна організаторам аптека обслуговувала за добу 300-400 наркозалежних! А от про прибутки злочинної групи свідчать статки, вилучені під час обшуків (їх було проведено 30!). Так, накладено арешт на 26 помешкань фігурантів (зокрема, це були квартири не лише у центрі Львова, а й у центрі Києва), дорогі автомобілі, земельні ділянки тощо. Всього ж вартість майна було оцінено на суму 30 млн гривень. Після того, як суд дав санкцію на арешт організаторів злочинної групи, також було вилучено автомобілі: «Мерседес» вартістю 250 тис. доларів США, два «Ауді» загальною вартістю 175 тис. євро та «Ладу».
Ускладнювало роботу правоохоронців те, що Лікар для незаконного продажу трамадолу організував складну структуру. Він, приміром, спілкувався лише з кількома «обраними» зі своєї злочинної групи. Ті, в свою чергу, забезпечували безперебійну доставку прекурсорів та психотропних речовин від виробників (з Києва та Харкова) до місць збуту – у мережу аптек та спеціально облаштовані схованки. Вони також передавали «вищій ланці» наркогрупи отримані прибутки. Між її учасниками були розподілені функції, які відзначались ієрархічністю, тобто чітко визначеною підпорядкованістю її рядових учасників керівникам організації. Також через підлеглих осіб «наркоеліта» підшуковувала та працевлаштовувала нових учасників злочинної організації, розподіляла прибутки між ними, легалізовувала кошти, здобуті злочинним шляхом, забезпечувала стабільність і безпеку існування їхнього бізнесу та ефективно протидіяла громадським організаціям і правоохоронним органам…

Цікавим є й те, що як такого, вільного продажу трамадолу не було. Як правило, кур’єр приходив із зібраними
з клієнтів грошима в аптеку і брав оптову партію,
яку потім роздавав за призначенням. Також можна було прийти до аптеки оплатити дозу, аби пізніше забрати її у визначеному місці.
У червні минулого року, після тривалого відеоспостереження за аптеками та їхнім власником, кількох контрольних закупівель та інших відпрацювань, працівники відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків ГУМВС у Львівській області затримали п’ятьох учасників злочинного угруповання, а також власника мережі аптек та його сина.

На думку Сергія Дмитровича, основним «ударом» для затри­маного організатора цього стійкого наркобізнесу стало накладення арешту на його майно. Він позбувся всього, задля чого працював. Нині остаточну крапку у цій справі має поставити львівська Фемі­да… Однак, за наявною інфор­мацією, вже були спроби підкупити суддів. Правоохоронці області сподіваються, що все-таки цього разу Григорій Лікар разом з помічниками буде справді покараний і йому не допоможуть ані гроші, ані зв’язки.
Перебіг цієї справи нині перебуває на контролі громадських організацій, журналістів і тих, чиї сім’ї постраждали від наркодіяльності цієї мережі аптек. За словами Сергія Куська, справедливе завершення цієї справи має застерегти всіх охочих заробити на чужому здоров’ї. Якщо ж Лікарю і цього разу вдасться уникнути реального покарання, то «трамадольний» бізнес у місті може активізуватися.

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті