Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Проблема
17/08/2010 9:30

За віртуальну наркоторгівлю – реальне покарання

Міліціонери «прикрили» не тільки збувальника, але й його «місце роботи»

З розвитком інтернет-технологій багато злочинних елементів розсудили, що діяти у Всесвітньому павутинні набагато безпечніше, ніж у реальному житті. Але якщо всілякі хакери і шахраї з банківськими картками можуть працювати на відстані, то іншим зловмисникам все-таки доводиться йти на прямий контакт. Йдеться про торговців наркотиками, які теж вирішили не відставати від сьогодення, і на інтернет-сайтах пропонують усім охочим придбати легкі і важкі наркотики. Як виявилось, серед молоді цей вид збуту є одним з найдієвіших.

Роман ЧАБАК, «ІЗ»

Дійсно, раніше торгаші стояли на вулиці, постійно чекаючи нальоту міліції. Або сиділи в конспіративній квартирі під сімома замками. Та й це не могло врятувати від правоохоронців. Рано чи пізно про злочинну діяльність дізнавалися вартові закону і прикривали незаконну «лавку».
А ось з Інтернетом зовсім інша ситуація. Чомусь багато наркоторговців вважають, що правоохоронці далекі від комп’ютера, як Земля від Марса. І це їхня велика помилка. Вітчизняні міліціонери вже давно опанували простори Інтернету, на яких і ловлять самовпевнених ділків.

Адміністратор клубу
і наркоторговець
за сумісництвом

Під час чергового «ін­тернет-серфінгу», як тепер полюбляє казати молодь, працівники УБНОН у Запорізькій області знайшли сайт, на якому невідомий пропонував метамфетамін. Звичайно ж, не можна було залишити цю інформацію поза увагою, тому міліціонери стали обережно листуватися з наркоторговцем. Дуже скоро його вдалося «розкрутити» на візуальну зустріч, а після цього почалося документування діяльності продавця.
– Парубок був дуже обережний, з будь-ким не зустрічався, і намагався збувати товар перевіреним людям. Він працював адміністратором у комп’ютерному клубі. На зміну виходив, зазвичай, вночі. Хлопець вважав, що в цей час міліціонери теж сплять, тому працювати безпечніше. Але нам це аж ніяк не перешкодило документувати його «діяльність». Він міг не спати три ночі, а потім добу відсипатися. Бувало, ми вже починали думати, що він загубив телефон, або його вкрали, – розповідає начальник УБНОН ГУ МВС у Запорізькій області Михайло Павлюк. – Під час заходів з’ясувалося, що молодий чоловік відвідує ще й міські нічні клуби, де теж продає наркотики. Але найактивніше фігурант працював у найпопулярнішому закладі обласного центру – «Сові». У вихідні і п’ятничні дні в цьому клубі збиралося десь понад триста чоловік.
Справа ускладнювалася й тим, що в розважальному закладі був суворий фейс-контроль, і охорона не пропускала людей зі сторонніми предметами. Тому правоохоронцям довелося піти на хитрість, щоб проникнути до клубу. Оскільки заклад був розташований на березі річки, міліціонери гумовим човном заходили з боку Дніпра до «Сови», виходили на берег, і через бокові двері потрапляли до клубу. А потім вже губились у натовпі відвідувачів.
Клуб «брали»
всім миром

Як виявилось, у «Сові» діяв не один наркоторговець. «Золота молодь», яка полюбляла відпочивати в цьому закладі, мабуть, не уявляла собі танців без «підбадьорюючого порошку» або «травички». Тому правоохоронцям знадобився деякий час, щоб задокументувати діяльність місцевого контингенту. А потім вже призначили день операції. Крім того, ще до цього були порушені кримінальні справи й отримані відповідні санкції на обшук. Для такої важливої події залучили й інші служби міліції.
– Загалом у затриманні брало участь 49 чоловік – весь особовий склад УБНОН, ДСБЕЗ, кінологи, «Беркут», працівники КМСД, експерти НДЕКЦ. Спершу наші бійці проникли в нічний клуб і зробили контрольну закупівлю наркотиків. Після цього був даний сигнал для їхніх колег. Незважаючи на велику кількість міліціонерів, працювати було важко – в клубі перебувало багато людей. Але в нас була головна мета – затримати продавця наркотиків. І ми досягли її. Провели обшуки по всьому закладу: знайшли пакетики і розфасовки з амфетаміном і марихуаною. Крім того, вилучили й пристосування для куріння трави, – продов­жує Михайло Павлюк. – Стало зрозуміло, що все це відбувається із мовчазної згоди адміністрації закладу. Адже не можна уявити, щоб цього специфічного запаху від наркоти, який розносився по приміщенню, не могли не чути офіціанти і бармен. Не кажучи вже про охоронців, яких тут було п’ятнад­ця­теро!
У «Сові» затримали і споживачів дурману, серед них – десять неповнолітніх. Усі вони перебували в стані наркотичного і алкогольного сп’яніння. Молодь відразу ж відправили на огляд до нарколога та викликали батьків.

…і тепер «Сова»
розпродує майно

Затриманням наркоторговця ця справа не закінчилася. Убнонівці зібрали матеріал стосовно офіціантів і барменів, були написані висновки і приписи щодо усунення умов, які сприяли порушенням. Їх направили до Державної податкової інспекції і облдержадміністрації. Вивчивши всі документи, податківці вирішили, що в цьому закладі не вміють працювати по-людськи, і позбавили «Сову» ліцензії на продаж алкогольних напоїв. А на засіданні облдержадміністрації було прийнято рішення взагалі позбавити клуб ліцензії на діяльність.
– Вже наступного дня із закладу зняли всі вивіски, а нині «Сова» закінчує розпродавати своє майно, – резюмує Михайло Павлюк. – Результатом нашої операції стало закриття сайту, на якому продавали наркотики, і арешт збувальника, який вже перебуває в СІЗО. Крім того, вдалося навіть припинити діяльність нічного клубу й інтернет-кафе, в якому працював затриманий. До речі, хлопцеві всього 21 рік, живе з батьками. Хотів у такий спосіб заробити собі грошей. Ми працюємо з ним, щоб з’ясувати його постачальників. Але не можна сказати, що нам пощастило, і ми випадково виявили продавця наркотичних засобів. Наші працівники регулярно і щодня перевіряють Інтернет на предмет подібних сайтів. Такий моніторинг проводитиметься і далі, щоб наркоторговці не думали, що у Всесвітньому павутинні вони почуватимуться спокійно.
Можна сказати, що запорізькі убнонівці розпочали добру традицію – «прикривати» не лише торговців наркотиками, а й осередки, в яких ці продавці промишляють. Адже тепер будь-який власник того чи іншого закладу десять разів подумає, перш ніж закрити очі на ділків, які вештаються по його залу, знаючи, що одного чудового дня може втратити увесь бізнес. Такі клуби дають і без того чималий дохід. То навіщо зазіхати на незаконну діяльність – збут наркотиків чи продаж алкоголю неповнолітнім?

друкувати
Додати коментар

Інші статті