Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Проблема
23/07/2010 13:07

«Конопляна» гідропоніка наступає. І програє…

«Один літній день рік годує!» Як виявляється, це правило є золотим не лише для жниварів. Літо – гаряча пора
й для збирачів іншого врожаю – кримінального.
Віт­чизняні «наркоагрономи» тепер активно займаються вирощуванням та заготівлею маку та конопель. Міліція тим часом намагається теж не дрімати й виявляє посіви наркомістких культур, які насправді знайти непрос­то. Зрозуміло, що такі собі «чуйські долини» українського штибу зловмисники замасковують у малолюдних місцинах: болотах, степових ділянках, балках, лісових хащах.

Геннадій КАРПЮК, м. Київ

Днями запорізька міліція за допомогою ще доволі небуденного для правоохоронців засобу – літака, змогла виявити велику нелегальну плантацію конопель. Замаскована під степове чагарникове різнотрав’я ділянка розкинулася поблизу відомого відпочивальникам і шанувальникам азовського узбережжя курортного селища Кирилівка. На площі майже 1 га ділки засіяли спеціальний сорт конопель, які виростають заввишки до 4 метрів і дають великий вихід зеленої маси. Зазвичай, таке насіння різними шляхами привозять із Нідерландів. Фігурантами інциденту стали кілька жителів навколишніх сіл.
З одного такого «канабісного дерева», як розповів начальник ДБНОН МВС полковник міліції Геннадій Лісконог, нелегальні фермери могли отримати кілька тисяч гривень прибутку. За цінами чорного ринку вартість «знахідки» становить майже чверть мільйона гривень. Сищикам довелося добряче підготуватися, щоб, як то кажуть, «спалити контору на гарячому», адже в них було не так багато часу на оперативні заходи, та й саме дурман-поле добре охоронялося. (Детальна розповідь про цей непересічний факт – у наступному номері «ІЗ»).
Неабияку увагу правоохоронців викликають заболочені й малозаселені ділянки Полісся. Нерідко після виявлення такі насадження окроплюють спеціальними гербіцидами, які знищують джерело канабісу. Також знаходили великі посіви й у Великоанадольському лісі (Волноваський район Донеччини). Допоміг вертоліт міліції знайти плантації опійного маку й у кількох районах Тернопілля.
«Для розсилання конопляного насіння останнім часом доволі активно почали використовуватися можливості Інтернету, – зауважує Геннадій Лісконог. – Очевидно, ця технологія поширилась і в Україні. Наприклад, одна насінина рослини, насадження якої виявили колеги в Запорізькій області, коштує від 10 до 20 євро. Тому ми вже почали потужну оперативну діяльність у згаданому напрямі й маємо непогані результати, матеріалізовані в низці порушених кримінальних справ.
Зазвичай, щоб виростити з такої насінини якісні кущі, потрібно докласти певних зусиль, бо ця культура є досить вибагливою. Тому нерідко посіви «канабісних кипарисів» облаштовують у гаражах, ангарах, домівках і навіть на балконах – головне, щоб там можна було організувати гідропонічну систему поливу та вчасно підживлювати саджанці».
Примітно, що голландські сорти наркомістких конопель українські селекціо­нери-підпільники з часом адаптували до умов нашого клімату. Найпоширенішими регіонами вирощування «райських кущів» є причорноморське й азовське узбережжя, загалом південні та східні області країни. Звісно, дикоростучих конопель в Україні росте вдосталь. Але в них незначний відсоток канабіноїдів (терпентинові сполуки, містять психоактивні, діючі речовини гашишу та марихуани).
Симптоматичний характер мають і такі, дотичні до теми нашого матеріалу, дані: цього року 90% господарників, які отримали ліцензії на вирощування конопель та маку, так і не взялися за справу, оскільки плекання майбутньої начинки для пиріжків та прядива – нині копітке заняття, пов’язане з морокою та дотриманням багатьох формальностей. Та й імпортним маком нині завалена Україна (лідери з його виробництва – Чехія та Туреччина, а також острів Тасманія).
Звісно, наша країна має потенціал стати «маковою», «конопляною» чи будь-якою іншою європейською житницею. Але, очевидно, що до прийняття цивілізованих правил гри всіма зацікавленими учасниками цього аграрного «поля чудес» годі чекати особливих, конкурентних успіхів. Невже нам залишається «пишатися» неабиякою врожайністю «конопляної» гідропоніки?..

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті