П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Новини
03/08/2015 10:18

Експеримент у Самборі: пошук оптимального балансу

Міністр внутрішніх справ України взяв участь у робочій нараді, на якій обговорювали питання пілотного проекту реформування органів внутрішніх справ Львівщини, що триває нині на базі місцевої міліції.

Участь у нараді взяли перший заступник глави МВС Ека Згуладзе та заступник міністра Олександр Тахтай, а також начальник Головного управління МВС України у Львівській області полковник міліції Дмитро Загарія, керівництво Львівської області та представники місцевої влади. До обговорення проблематики також були запрошені керівники міліції Хмельницької та Черкаської областей, де тривають аналогічні експерименти.

Крім того, в нараді взяли участь керівник департаменту з регіональних питань консультаційної місії Європейського Союзу в Україні Удо Моллер та голова Експертної ради при МВС України Євген Захаров.

Міністр внутрішніх справ України ознайомився з різними аспектами експерименту, зокрема і з проблемними моментами: від необхідності збільшити штатну чисельність підрозділів громадської безпеки до внесення змін у кримінальне законодавство, приміром у частині ухвалення Кодексу про кримінальні проступки.

Учасники наради відзначили, що збільшення кількості груп швидкого реагування на вулицях Самбора дало змогу скоротити час прибуття міліції на виклик, відповідно – забезпечити ефективнішу протидію правопорушенням. Відтак суттєво зріс рівень довіри місцевої громади до роботи правоохоронців.

Удо Моллер зазначив, що оперативне реагування правоохоронних органів на звернення громадянина впродовж 5–7 хвилин – європейський стандарт. Нині, з огляду на результати експерименту в Самборі, можна відзначити, що він є справжньою реформою.

Керівники міліції Черкащини, Львівщини і Хмельниччини повідомили про вже наявні позитивні напрацювання. Узагальнення цього досвіду дасть змогу най­оптимальніше забезпечити охорону правопорядку в населених пунктах України.

Експеримент у Самборі триватиме, розвиваючись по так званій кущовій системі, коли місцева міліція буде інтегрована з кількома сусідніми підрозділами внутрішніх справ і «вертикально» підпорядковуватиметься главку міліції Львівщини. Це дасть змогу поліпшити керованість сил міліції і забезпечити ефективність реагування на повідомлення про правопорушення.

– Ми шукаємо той баланс, який був би оптимальний для кожної окремої території: як для обласних центрів і великих міст, так і для сільської місцевості, – зазначив Арсен Аваков.

Прес-служба МВС України

друкувати
Додати коментар

Інші статті