П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Новини
20/07/2015 11:55

«Моцарт» мав великий успіх

У червні цього року Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України спільно із правоохоронними органами Австрії, Бельгії та представниками Європолу провели завершальний етап міжнародного розслідування під умовною назвою «Моцарт».

Україна приєдналася до розслідування у грудні 2013 року. Операцію розпочала кримінальна поліція Австрії щодо міжнародної злочинної групи, учасники якої причетні до кібератак на банківські рахунки громадян Центральної та Східної Європи. Надалі вони легалізовували викрадені кошти.
Вартові порядку встановили, що правопорушники використовували банківські трояни «Spy eye» та «Zеus», а також фішингові сайти, за допомогою яких отримували реквізити доступу (логіни/паролі) до банківських рахунків потерпілих. Поцупивши кошти, зловмисники для легалізації переказували їх на банківські рахунки так званих грошових мулів (підставних осіб), а звідти – безпосередньо на рахунки хакерів.
Робота в межах кримінального провадження мала три етапи. На першому, спільно із працівниками поліції Бельгії, було знешкоджено нелегальний пункт обміну електронних валют у Черкасах, через який легалізували гроші. Другий етап передбачав ідентифікацію та затримання організатора злочинної групи. А в червні 2015 року на території України відбувся завершальний етап спецоперації «Моцарт», у якій взяли участь правоохоронці Австрії, Бельгії та Європолу. Одночасно були проведені обшуки за місцем роботи та проживання фігурантів кримінального розслідування.
До українського осередку злочинної групи входили вербувальники й керівники підставних осіб («грошових мулів»), спамери та системні адміністратори. 
Унаслідок проведених заходів вилучено понад 100 одиниць комп’ютерної техніки, яку використовували зі злочинною метою, затримано та допитано фігурантів. 
Прес-служба МВС України

друкувати
Додати коментар

Інші статті