П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Новини
30/04/2015 11:25

Хто фінансував бойовиків?

Міліція вилучила 12 мільйонів гривень, призначених для фінансування бойовиків «ДНР» і «ЛНР». Ці гроші, а також ще близько 200 тисяч доларів США були реквізовані в результаті слідчих дій, проведених ГСУ МВС та Генпрокуратурою. 

Кошти були отримані шляхом реалізації шахрайських схем із продажу державі вугілля, видобутого на захоплених терористами шахтах. Про це повідомив глава МВС України Арсен Аваков.

За його словами, Головне слідче управління МВС України кілька місяців розслідує кримінальне провадження за фактом незаконного продажу у 2014–2015 рр. вугілля, яке видобували на тимчасово окупованій території Луганської і Донецької областей.

«Схема така: вугілля, незаконно вивезене з окупованої території, оформляли як таке, що належить приватним фірмам, після чого його продавали низці підприємств, зокрема „Краматорськтеплоенерго”, яке отримує кошти на вироб­лення електроенергії від державного підприємства „Енергоринок”. А далі все брутально просто – отримували гроші на рахунок, знімали за підроб­леними документами готівкою – вивозили в „ДНР”/„ЛНР”. Таким чином держава купувала фактично державне вугілля, видобуте на захоплених терористами шахтах», – зауважив очільник міліцейського відомства.

Зловмисники відкрили приватні фіктивні фірми спеціально для реалізації незаконної схеми. Діяльність цієї ОЗГ очолював син колишнього народного депутата від Партії регіонів і колишнього губернатора Донецької області А. Близнюка. Гроші з рахунків цих фірм знімали готівкою й направляли на фінансування терористів.

Арсен Аваков повідомив: керівники згаданих підприємств засвідчили, що зареєстрували фіктивні підприємства й очолили їх за матеріальну винагороду та не мають ніякого стосунку до їхньої фінансово-господарської діяльності.

Під час слідства ГСУ МВС спільно з Генпрокуратурою провели 20 обшуків у Києві, а також у Житомирській, Полтавській, Сумській і Донецькій областях. Під час них вилучено близько 200 тис. доларів США, 12 млн грн, десятки банківських карток та мобільних телефонів, сім-карти українських і російських операторів, документи на оренду і ключі від банківських сейфів, електронні носії інформації, документи та печатки офшорних кампаній, шість одиниць вогнепальної зброї та 830 патронів.

«Афери на труднощах і горі. Клубок тільки починає розплутуватися. Слідчі дії тривають», – зауважив Арсен Аваков.

Прес-служба МВС України

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті