П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Новини
27/03/2015 14:53

Реформування МВС – справа кожного

«Масштабні перетворення в органах внутрішніх справ не є турботою тільки відомства чи уряду. Щоб по-справжньому реформувати міліцію, інші органи державної влади, нам потрібна підтримка громадськості, активістів, фахівців», – зауважив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков під час брифінгу, який він проводив спільно зі своїм першим заступником Екатериною Згуладзе-Глуксманн і головою Експертної ради при МВС Євгеном Захаровим.

Громадян просять долучитися до перетворень

Зустріч із пресою міністр розпочав заявою про новий етап структурних змін. Професійна розмова, результатом якої стала ухвалена торік у жовтні Стратегія реформування ОВС та проголосований ВРУ дебютний законопроект, з вузького кола Експертної ради виходить у широкий публічний простір. Незабаром у парламент буде внесено пакет законів – «Про національну поліцію» і «Про органи внутрішніх справ», а також зміни до адміністративних правил, що регулюють дорожній рух. Невдовзі зміниться й принцип надання Міністерством внутрішніх справ сервісних послуг. Ці та інші новації реалізовуватимуться після консультацій із громадянами.
– Настав момент творення громадянської платформи, у межах якої ми хочемо відкрити «палітру» тем для обговорення з експертами та пересічними українцями. Це буде своєрідна громадська експертиза діяльності МВС з найважливіших напрямів. Нам потрібно напрацьовувати величезний масив вторинних нормативів і правил після того, як ухвалимо нагальні головні закони, – зауважує Арсен Аваков. – Запрошуємо всіх небайдужих до такої роботи. Водночас чітко розуміємо: через певний дискомфорт чиновників варто чекати у ЗМІ потоків інформаційного «шуму».
Євген Захаров доповнив головуючого, що ідея національної платформи вкладається у принцип: «Реформування МВС – справа кожного». Нині триває постійний творчий пошук оптимальної формули задуманих змін, що мають дев’ять магістральних напрямів. Вони, власне, вже відомі. Зокрема, це й створення локальної (місцевої) поліції там, де громади вважають це за доцільне. До того ж введення єдиного стандарту місцевої поліції для всієї України навряд чи слід очікувати, бо у Львові вона матиме одні абриси, а в Харкові – інші. Також має утвердитися революційна для України нова система показників роботи правоохоронців: органічне поєднання оцінювання населенням ефективності ОВС та статистичних критеріїв. Го­лов­ним визначником має стати рівень довіри до міліції й відчуття безпеки в людей. На часі й реформа відомчої освіти, яка наразі занадто громіздка, як і нинішні процедури набору персоналу. Розвиток системи внутрішнього контролю та протидії корупції в самому відомстві за участю громадськості й осучаснення інформаційної політики МВС вже у списку пріоритетів реформаторів.

 

Поспішаймо, доки відкрите «віконце»

– Стратегію ухвалено. Тепер твориться план дій з її втілення: працюють профільні робочі групи за участю багатьох експертів – віт­чизняних і закордонних, – коментує Євген Захаров. – Основна частина плану стосується галузі охорони громадського порядку, адже в майбутньому 70 % особового складу ОВС якраз і виконуватиме цю роботу, а кримінальний блок служб стане значно меншим. На марші – вишкіл патрульної поліції, починаємо зміни в роботі дільничних, документообігові, а сучасні інформаційні системи поширяться до найнижчого структурного рівня відомства. Успішно завершено експеримент у Хмельницькому з об’єднання патрульної служби й ДАІ в єдину структуру. Ми змогли визначити, скільки насправді потрібно ресурсів – машин, засобів зв’язку тощо – та пат­рулів для ефективної роботи. Цей досвід незабаром поширимо в інших регіонах – патрульна поліція, окрім Києва, запрацює до кінця року в Одесі, Харкові, Львові та Дніпропетровську.
– Процес реформування глибинний і складний, бо в ньому задіяна неймовірно велика кількість деталей, які потрібно охоплювати водночас. І нам важливо виплекати в суспільстві відчуття причетності до творення нового інструмента правоохорони, – переконаний Арсен Ава­ков.  – Якщо ми все зробимо ідеально, а суспільство цього не зрозуміє, то технологія не працюватиме. Тому й обговорюємо публічно подробиці починань – від розфарбування пат­рульного авто до складних речей. І прагнемо встановити із суспільством з багатьох питань інтерактивний обмін думками. Це «альфа і омега» нашої реформи. Наразі зіштовхуємося з великою кількістю практичних нюансів, про які не здогадувалися раніше, у час розробки стратегічної концепції. Що ж, життя постійно підкидає виклики. Проте «віконце» можливостей для змін, у сенсі часу, в нас невелике. І його треба використати по максимуму.

Геннадій КАРПЮК, «Моменти».

Фото Юлії БАБИЧ
друкувати

Коментарi

Інші статті