П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Фоторепортаж
27/01/2010 16:22

Затишний куточок міліції

Неподалік від Сум, у маленькому селищі Баранівка, серед затишного величавого лісу розмістилося Сумське училище професійної підготовки працівників міліції. Під час прогулянки його територією, вдихаючи на повні груди чисте повітря та прислухаючись до шуму старезних дерев, часом здається, що ти потрапив не до міліцейського навчального закладу, а до котроїсь із карпатських полонин…


Сьогодні сумське міліцейське училище вважається одним із найкращих в Україні. Та це й не дивно, адже окрім «санаторно-курортного» місця розташування, воно може похвалитися, зокрема, матеріально-технічною та методичною базою, що повністю відповідає останнім вимогам сучасності. Зміцніти фізично й досконало оволодіти професією правоохоронця тутешнім тимчасовим мешканцям «підсобляють» три спортзали (ігровий, тренажерний та для занять з рукопашного бою), стрілецький тир, навчальний полігон для тактико-спеціальної підготовки. Не можна обійти увагою і спортивне містечко училища, де розташовані загальна та психологічна смуги перешкод, волейбольний майданчик, поле для міні-футболу, майданчик для гімнастичних вправ. Крім того, курсанти, яких тут від двох з половиною до трьох сотень, мешкають не лише у кімнатах кількаповерхового навчального корпусу, а й у дев’ятьох окремих будиночках. Щоправда, влітку їх доводиться звільняти для малечі правоохоронців та вихованців інтернатів, які приїздять на відпочинок до дитячого табору, розташованого на одній території з училищем.


Робота з поліпшення умов навчання та проживання майбутніх міліціонерів не припиняється. Так, нещодавно на території училища було зведено ще один навчальний корпус. Ця споруда стояла недобудованою ще з 1994 року і поступово руйнувалася. Тож на одній із виїзних колегій на базі навчального закладу було прийнято рішення про відновлення будівництва. Будівлю, що знаходилася на балансі обладміністрації, було безоплатно передано училищу. На жаль, цільових коштів від міністерства не надійшло, тож довелося розраховувати лише на власні сили. Завдяки спецкоштам і допомозі таких спонсорів, як СМПО ім. Фрунзе, завод «Гумотехніка», «Сумибуд», обласний шляхрембуд та низки інших небайдужих установ, вже невдовзі будівництво було завершено. А відтак збільшено укомплектованість училища та розширено перелік категорій підготовки працівників міліції. Крім того, завдяки наполегливій роботі командно-викладацького складу та кур¬сантів минулого року проведено ремонт ще одного навчального корпусу, спортивних залів та їдальні.

Пощастило тут навчатися майбутнім правоохоронцям із ГУ-УМВС різних областей, а також УМВС на Південно-Західній та Південно-Східній залізницях. Але не всім – лише тим, хто вирішив стати дільничним, патрульним, інспектором ДПС, грифонівцем.


Утім, щоб побувати в одному з найкращих відомчих училищ України, зовсім не обов’язково записуватися у шерифи чи даішники: тут постійно відбуваються різноманітні наради, виїзні колегії, міжнародні конференції – Баранівка завжди з радістю зустрічає гостей. На території цього закладу проводяться методичні семінари, тренувальні збори, практичні та командно-штабні навчання за участі працівників практичних підрозділів ОВС із застосуванням спеціальної техніки та засобів.


Крім того, за останніми вимогами підготовки кадрів в училищі відкриті й успішно функціонують курси підготовки водіїв категорії «В». Тут місцеві «мешканці» та цивільні особи мають змогу за умови успішного складання випускних іспитів отримати «права».


Як бачимо, життя в училищі вирує і все це – заслуга його командно-викладаць-кого складу й насамперед начальника Володимира Скоробагатого. Колись він сам розпочинав тут свій шлях: з посади викладача тактики самозахисту. Педагог за покликанням, Володимир Іванович зміг згуртувати колектив училища і організувати його роботу на високому рівні, тому навчальний заклад, без перебільшення, можна назвати його дітищем. Як справжній професіонал, він зібрав тут найкращих викладачів – усі з них мають вищу юридичну або педагогічну освіту, більшість – ще й величезний досвід роботи в практичних підрозділах ОВС.


Приміром, справжня легенда училища – добре відомий багатьом вітчизняним правоохоронцям сищик Василь Олексійович Мотиль. Сотні розкритих злочинів, тисячі недоспаних ночей та врятованих доль… Про цю людину можна розповідати годинами, але найважливіше, що досвідчений оперативник охоче і завзято ділиться досвідом із «молодняком». Навіть розробив для цього свою методику, що базується на реальних подіях із власного досвіду. Адже глибоко переконаний, що теорія без практики нічого не варта. У цьому вже встигли упевнитися і його учні: часом вони просто вражені, як під час своїх лекцій Василь Олексійович вдало поєднує теоретичні відомості з криміналістики, судової медицини з яскравими прикладами практичної діяльності міліціонерів.


Не можна не згадати і про викладача основ правознавства Миколу Дмитровича Андреєва, який свого часу очолював відділ професійної підготовки УВС області, був представлений до відомчих та державних нагород. Керуючись постулатом Протагора «Людина – міра всіх речей», він прагне не лише навчити курсантів знати та розуміти закон, а й поважати його та сприймати як невід’ємну норму життя, прищеплювати їм почуття взаємоповаги та людяності.

Анна Торгоненко, «ІЗ»

Начальник училища Володимир Скоробагатий 
Легенда училища - сищик Василь Мотиль 
 На заняттях самозахисту

Фото: Мирослава Галак, «ІЗ»

 

друкувати

Коментарi

Інші статті