Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Цікавинки
29/12/2013 11:16

Сміх і сльози – кримінальні курйози

Торік в останньому випуску «Моментів» ми представили до уваги читачів добірку кримінальних курйозів, головні герої яких примусили нас не­абияк здивуватися. Цього року наші журналісти також пильно стежили за новинами, назбиравши понад десяток цікавих кримінальних випадків, що стались у різних регіонах України. Отож про нових креативних порушників закону читайте нижче.

 

Спочатку повідаємо досить комічну історію зі щасливим фіналом. Наприкінці грудня житель одного з міст Одещини приміряв на себе роль героя новорічної комедії Ельдара Рязанова «Іронія долі». А почалось усе з того, що мешканка багатоповерхівки, почувши якийсь шум у під’їзді, подивилася у дверне вічко й побачила на сходовому майданчику незнайомого чоловіка. Той вовтузився біля сусідньої квартири, намагаючись її відімкнути. Пильна жінка одразу ж зателефонувала в міліцію. Прибувши за лічені хвилини на місце пригоди, правоохоронці затримали «зломника» та доправили його до відділку для з’ясування всіх обставин.

Виявилося, що того дня 59-річний чолов’яга святкував із колегами день народження співробітника. Під час застілля він дещо перебрав, тому додому повертався, як кажуть, у тумані. Знайшов свій будинок, піднявся на потрібний поверх і спробував відімкнути двері. Але ті чомусь не піддавалися. Причину цього небораці незабаром пояснили в міліції. Під час перевірки реєстрації правоохоронці звернули увагу на те, що затриманий живе в типовій багатоповерхівці, розташованій поряд із тим будинком, у квартиру якого «крадій» так наполегливо намагався потрапити. Тобто через надмірну дозу алкоголю він просто переплутав «висотки». Звісно, згадана історія не мала такого продовження, як у відомій стрічці, але після цього випадку чоловік по­обіцяв дещо вгамувати свій запал до спиртного.

***

Унаслідок надмірного вживання оковитої проблеми з міліцією з’явилися й у дівчини зі столиці. Ввечері вона перебувала на святкуванні дня народження подруги, але з кожною наступною чаркою панянку дедалі менше цікавило все, що відбувалося нав­коло. Натомість киянку захопили думки про «коханого», що не попросив пробачення після чергової сварки, а запропонував розійтися. «Покинута» настирливо телефонувала хлопцеві – мовляв, треба все детально обговорити. Зрештою терпець у «кривдника» урвався і він вимкнув телефон.

Тоді дівчина вирішила помститися «нахабі», до того ж у доволі оригінальний спосіб. Близько опівночі біля кафе вона попросила «стільниковий» в одного з перехожих і повідомила в міліцію, що банк, де працює охоронцем її екс-бойфренд, заміновано. Так молодиця хотіла влаштувати «кривднику» веселе чергування. Однак нажила проблем собі. Правоохоронці кваліфікували її дії як хуліганство.

***

А от на Київщині 39-літній чоловік пішов на справу не під дією «вогненного» напою, а навпаки – щоб «підзаробити» коштів на його придбання й подальше веселе проведення часу. У Борисполі він зайшов у відділення банку та, погрожуючи касиру пістолетом, наказав віддати гроші. Що цікаво: як засвідчили працівники фінустанови та кадри відзнятого відео, грабіжник привітно усміхався та поводився досить доброзичливо. Забравши 6 тис. гривень, чолов’яга зловив таксі та вирушив на Київ, де прогуляв усю суму – замовив елітну сауну, гарну «поляну» та чотирьох дівчат легкої поведінки. У Бориспіль він повернувся з 30 гривнями в кишені. Наступного дня його затримали вартові порядку.

Нині за «дольче віту», що тривала так недовго, розважальнику доведеться заплатити кількома роками позбавлення волі. Але для нього це буде вже не перший такий досвід: 2005 року любитель порозкошувати вже намагався пограбувати банк (тоді нападника затримали відвідувачі фінустанови), за що потрапив за ґрати.

***

Пригода, що сталась улітку на Херсонщині, знову ж таки мала присмак спиртного. На щастя, цього разу обійшлося без криміналу. В обід робоча бригада дісталася баркасом одного з островів, щоб відпочити та покупатися. Те, що один із колег зник, виявили не одразу. Коли ж кинулися шукати, натрапили лише на його одяг та взуття, залишені біля води. Про пригоду одразу ж повідомили в міліцію.

За пошук узявся майже весь особовий склад Цюрупинського райвідділу міліції, громадські помічники, представники МНС та жителі місцевого селища. Поінформували місцевих рибалок. Водолази перевірили дно річки, але тіло не знайшли. Дільничні на човнах об’їжджали безлюдні острови – а їх тут десятки, – інші міліціонери та місцевий люд прочісували берег та плавні… Аж на п’ятий день у райвідділ зателефонував рибалка і сказав, що на одному з дальніх островів натрапив на бідолаху. На щастя, той виявився живий.

Знайда, який був у самих плавках, ледь рухався та говорив. Відігрівшись та відійшовши від шоку, чоловік розповів про свої поневіряння. Через сильне алкогольне сп’яніння він не пам’ятав, як дістався безлюдного острову. А от наступні дні, певне, закарбувалися на все життя. «Робінзон» потерпав від голоду, холоду, спраги та укусів комах. Від дощу, що не припинявся весь цей час, намагався сховатися в укритті з гілок та очерету, яке сам собі змайстрував. На гостини до нього інколи заходили косулі. Після такої шокотерапії любитель перехилити чарчину-другу вирішив більше ніколи не вживати нічого міцнішого за кефір…

***

А от ще один вартий уваги випадок. У Севастополі правоохоронцям довелося не тільки затримувати злочинця, а й надавати йому першу медичну допомогу. Уночі чоловік забрався до чужого будинку й став шукати, чим би там поживитися. Господар оселі, почувши шурхіт, прокинувся й викликав міліцію. Непроханий гість зрозумів, що тепер йому буде непереливки, тож спробував накивати п’ятами. Але далеко втекти не зміг: вистрибнувши з вікна другого поверху, він зламав собі ногу. Невідкладну допомогу невезучому крадію надавали працівники міліції, що якраз прибули на місце пригоди.

***

Невдачею закінчилася й спроба парубка приховати свій злочин від вартових порядку в київському метрополітені. Близько десятої ранку хлопець зняв з шиї одного з пасажирів, що задрімав, золотий ланцюжок із хрестиком та вискочив із вагону на найближчій станції. За ним вирушив очевидець криміналу, який повідомив про крадіжку працівника міліції. Правоохоронець наздогнав підозрюваного й попросив його показати документи. Але той, зрозумівши, що упіймався, проковтнув викрадену прикрасу. Довелося його відвозити в лікарню – для промивання шлунка.

***

Про неординарну крадіжку розповіли й правоохоронці Донеччини: там вуличний музикант вирішив, що йому мало одного інструмента – гітари, – тому ще й викрав флейту. А було це так. 31-літній громадянин сусідньої держави заробляв грою на гітарі в підземному переході Харкова, де й познайомився з 38-річним «колегою» – флейтистом. Виступивши дуетом, «митці» обмили створення нового творчого колективу й тандемом вирушили підкорювати Донецьк.

О шостій ранку чоловіки прибули в шахтарську столицю й одразу пішли «поправляти здоров’я», після чого заснули на вокзалі. Гітарист прокинувся першим. Зважив ситуацію й вирішив, що флейта йому потрібніша за товариша-флейтиста. Тому взяв його інструмент і поїхав у «гастрольний тур» електричкою. У потязі його й затримали працівники УМВС на Донецькій залізниці. Тож лірично-музична історія мала своїм продовженням кримінальне провадження.

***

На чуже майно зазіхнув також 57-річний житель Сумської області. Щоправда, об’єктом його вподобань став велосипед 7-літньої дівчинки. Цю річ чоловік відібрав у дитини, щоб помститися за завдану її бабусею образу: жінка заборгувала йому 300 гривень. Саме так грабіжник пояснив правоохоронцям свій вчинок. Він розповів, що позичив жінці 800 гривень. Та ж за кілька місяців повернула тільки 500. Того дня кредитор знову поїхав до позичальниці по гроші, але марно. Чоловік вирішив помститися й не вигадав нічого кращого, ніж відібрати велосипед у дитини, наголосивши, що поверне його лише в обмін на відданий борг. Не врахував лише одного: такі методи підпадають під дію Кримінального кодексу й оцінку їм дає суд.

***

Не менш оригінальний спосіб привернути до себе увагу обрав 49-річний вінничанин. Відпочиваючи в клубі, він зажадав познайомитися з дівчиною, однак усі його спроби були марні. Відмова розлютила залицяльника й він використав свій останній аргумент: дістав пістолет й почав погрожувати ним «непривітній» панянці. Але, як кажуть, на милування немає силування. Це чолов’язі пояснили вже працівники держслужби охорони, що за лічені хвилини затримали хулігана.

***

І наостанок два випадки, які, на жаль, закінчилися трагічно для їхніх учасників. У Сумах компанія друзів весело проводила час за пляшкою горілки. Згодом частина людей розійшлася спати, а двоє чоловіків залишилися на кухні. Один із них зажадав екстриму: діставши з кишені револьвер, він запропонував пограти в «російську рулетку». Відтак зарядив зброю патроном Флобера й прокрутив барабан. Прихильник небезпечних розваг тричі приставляв револьвер до скроні, тричі натискав на спусковий гачок, але всі три рази постріл не пролунав.

Четверта спроба стала фатальною. Однак не для гравця, а для його товариша. Випущена куля влучила йому в аорту й спричинила сильну кровотечу. Ураз протверезівши, стрілок викликав «швидку» й спробував урятувати друга, але марно – той помер. Любителю гострих відчуттів тепер доведеться відповідати за вбивство й провести за ґратами від семи до п’ят­надцяти років.

***

На Київщині події розгорталися під час весілля. Перехиливши кілька чарок, гості влаштували перегони на старенькій автівці. На одному з поворотів водій не впорався з керуванням й машина влетіла в дерево, унаслідок чого один із пасажирів загинув на місці, а інші учасники аварії дістали численні травми та забої.

 

На місце пригоди приїхали медики, працівники Державто­інспекції та кілька запрошених на весілля. Один із товаришів загиб­лого так засмутився побаченим, що спробував тут-таки звести рахунки з життям і кинувся під вантажівку, яка проїжджала повз. Але водій устиг вчасно зупинитися. Самогубця-невдаху відтягнули від дороги й заспокоїли. Та впертий чоловік усе ж вирішив довести розпочату справу до кінця: доки ніхто не бачив, він поклав голову під колесо вантажівки. Розпочавши рух, багатотонна машина розчавила його череп… Так бідолаха все ж досяг бажаного результату, а історія отримала «кодову» назву «Одне весілля і два похорони».

підготувала Анна ТОРГОНЕНКО, «Моменти»
друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті