П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Фоторепортаж
19/05/2013 15:14

«Нехай діти знають, як ми відстоювали життя!..»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З нагоди 68-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні в містах і селах України відбулися різноманітні урочисті заходи із вшанування величного подвигу фронтовиків і пам’яті мільйонів співвітчизників, які віддали життя в боротьбі з німецьким нацизмом чи стали безвинними жертвами гітлерівського «нового порядку».

 

Напередодні 9 Травня з ініціативи Управління МВС України в Житомирській області та підтримки органів місцевого самоврядування в селі Ворсівці Малинського району проведено масштабне видовищне дійство – військово-історичну реконструкцію «Рубіж мужності – 1943 рік», що відтворила перед глядачами події 1943 року, коли в цих місцях вели запеклі бої з гітлерівськими загарбниками війська 60-ї армії генерал-лейтенанта Івана Черняховського. У тих боях радянські воїни знищили понад 350 ворожих танків, але й самі зазнали багатотисячних утрат. Про це нині нагадують пам’ятники на братських могилах – зокрема у Ворсівці, де знайшли вічний спочинок понад 600 загиблих захисників Вітчизни (до речі, напередодні свята тут поховали останки ще чотирьох червоноармійців).

Саме з мітингу біля цієї могили й розпочалися урочистості – і не випадково. Учасники заходу – керівники обласного УМВС та органів місцевої влади, ветерани Великої Вітчизняної війни, учні навчальних закладів, вихованці шкіл-інтернатів – мали змогу оцінити результати значної роботи, проведеної працівниками органів внутрішніх справ Житомирщини для впорядкування монумента на військовому похованні.

За словами заступника начальника УМВС полковника міліції Миколи Будзинського, руками міліціонерів, які долучилися до цієї благородної справи, тут встановлено шість меморіальних плит, викладено тротуарною плиткою доріжки, що ведуть до пам’ятника, заасфальтовано раніше порослу травою навколишню територію. Крім того, правоохоронці висадили біля монумента туї та ялини.

Виступаючи на мітингу, начальник обласного Управління МВС генерал-майор міліції Анатолій Лазарев сказав:

– Лихоліття Великої Вітчизняної війни стало нашою історією. У ці травневі дні ми маємо пом’я­ну­ти всіх, чиє життя забрала війна. Тих, хто поліг у кривавому бою, після Перемоги помер від ран, хто не дожив свого віку, недолюбив, так і не побачивши своїх ненароджених дітей. Вічна і світла їм пам’ять! Вона для нас священна, ми бережемо її й передаємо нащадкам…

Учасники мітингу вшанували пам’ять полеглих героїв хвилиною мовчання, священнослужителі відправили на братській могилі молебень. Віддаючи монументу військове вітання, урочистим маршем пройшли бійці спец­підрозділу «Беркут».

А після цього в урочищі Карачун, що на околиці Ворсівки, розпочалася «баталія», в якій взяли участь близько 50 членів війсь­ково-історичних клубів в обмундируванні Червоної Армії та німецького вермахту і 10 одиниць техніки, зокрема сучасна «репліка» німецького середнього танка Pz.III, вантажні й легкові автомобілі, мотоцикли, гармати. Не менше враження на глядачів справила й поява над «полем бою» літака зі зловісними чорними хрестами на крилах, що підтримував із неба ворожий наступ. Але радянські бійці, що закріпилися в окопах, у запеклому «бою» проти підрозділу вермахту не лише вистояли, «знищивши» ворожий танк, а й перейшли в контратаку. (Варто зазначити, що позиції реконст­рук­торів-«червоноар­мій­ців» знаходилися лише за 150 метрів від залишків справжніх окопів, де 1943-го стояли на смерть воїни армії генерала Черняховського…)

– Я навіть не уявляв, що таке війна. Звичайно, бачив художні кінофільми, але тут усе набагато реальніше… навіть страшно стало… – поділився своїми враженнями один із вихованців Радомишльської школи-інтернату.

Для присутніх на цьому заході ветеранів Великої Вітчизняної війни (серед яких були й учасники подій 1943-го) кожен постріл і вибух відлунювали в серцях сумними спогадами тих далеких грізних днів…

– Бій, побачений нами сьогодні, дуже нагадував справжній, – сказав 87-річний ветеран Станіслав Гандула. – Я, наприклад, немов би бачив себе та своїх фронтових побратимів серед отих солдатів у окопах… Нехай діти знають, як ми відстоювали життя – і нехай світ більше ніколи не зазнає такої жорстокості та лиха!

– Такі заходи – це можливість донести до молоді велич і глибину подвигу наших дідів і батьків, які врятували світ від фашизму, – наголосив генерал Анатолій Лазарев.

Своєрідним продовженням «баталії» реконструкторів стали показові виступи нинішніх захисників України – бійців спецпідрозділів «Сокіл» і «Беркут». Також правоохоронці представили виставку сучасної техніки, зброї та спецзасобів. Поряд облаштували фронтову землянку, де всі охочі могли на свої очі побачити, в яких умовах солдати відпочивали в коротких перервах між боями, та розгорнули намет польового медичного пункту. Глядачі (особливо – дітлахи) охоче куштували солдатську кашу зі справжньої польової кухні та захоплено слухали пісні воєнних років у виконанні солістів оркестру обласного УМВС…

 

А у Криму напередодні Дня Перемоги понад 5 тис. жителів і гостей Севастополя зібрала військово-історична реконструкція події 1944 року – штурму Сапун-гори. Цей пагорб на південному сході міста під час Великої Вітчизняної війни був ключовою позицією, яку червоноармійці та моряки Чорноморського флоту героїчно обороняли в 1941–1942 рр., а 1944-го, під час Кримської наступальної операції, радянські воїни штурмували ці схили, щоб визволити Севастополь.

У заході взяли участь понад 250 реконструкторів, які відтворили жах і велич драматичних подій 69-річної давнини. Активними учасниками свята були й працівники Управління МВС України в місті Севастополі та військовослужбовці місцевого полку внутрішніх військ, які зробили все можливе для того, щоб реконструкція стала не лише видовищною, але й безпечною для учасників і глядачів.

Значну увагу громадськості викликала й виставка ретро-техніки, організована Військово-патріотич­ною автомобільно-мото­цик­летною групою «Червона Армія», яку очолює інспектор Управління ДАІ міста прапорщик міліції Денис Сираєв. Відвідувачі цього заходу мали змогу не лише оглянути близько 40 відновлених ентузіастами машин, випущених у 1936–1955 рр. – члени «Червоної Армії» частували їх солдатською кашею з польової кухні, а за допомогою відновленої пересувної кіноустановки демонстрували фільми про війну, і навіть виступили з невеличким концертом фронтових пісень. До речі, севастопольські «чер­воноармійці» (нині група об’єд­нує понад 70 любителів військової історії, серед яких кілька ветеранів і пенсіонерів МВС) з 2002 року регулярно проводять у Криму виставки, лекції й автопробіги – низка таких заходів відбулась і навесні 2013-го; крім того, на їхньому рахунку – участь у зйомках кількох художніх кінофільмів.

Алла ВАЩЕНКО, 

Житомирська обл.

Олена ФРОЛЯК, 

м. Севастополь.

Фото Ольги НОМЕРЧУК 

та Володимира ВЛАДИШЕВСЬКОГО

 

 

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті