П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Фоторепортаж
21/04/2013 13:26

Завжди на вістрі атаки

«Сокіл». Назва цього спеціального підрозділу швидкого реагування по боротьбі з організованою злочинністю протягом 19 років його існування стала синонімом безкомпромісного протистояння криміналу. У цих елітних загонах служать лише кращі з кращих – справжні професіонали, здатні в будь-який час виконати будь-яке завдання.

Час формування підрозділу припав на період «буремних дев’яностих», коли в суспільстві процвітали рекет і бандитизм. Тоді до «Сокола» зараховували найкращих працівників інших спецпідрозділів та досвідчених оперативних працівників. За пройдені роки бійці провели тисячі операцій, під час яких затримали десятки тисяч злочинців.
Припинення діяльності бандитських угруповань, визволення заручників, проведення заходів із припинення тяжких злочинів на об’єктах повітряного, морського, залізничного й автомобільного транспорту, участь у проведенні антитерористичних заходів... Усі ці нелегкі завдання – звична, повсякденна робота «соколів».
Саме вони 2012 року затримували на столичній Троєщині членів відомої в Україні «банди Журавля». Озброєні пістолетами бандити готові були вчинити збройний опір правоохоронцям, але їх було знешкоджено завдяки чітко спланованій операції, дотриманню усіх правил роботи в команді – складовим, від яких залежить не лише факт затримання правопорушника, а й життя колег...
Також на минулорічному «бойовому рахунку» працівників «Сокола» – затримання зухвалої запорізької «банди лисих»». Очільник злочинців та один із його поплічників постійно носили із собою ручні гранати – це було враховано під час планування операцій із захоплення головорізів, внаслідок яких усі члени банди постали перед судом.
Геройські вчинки працівників спецпідрозділу майже завжди залишаються «в тіні», адже всі вони приховують свої обличчя під масками. Річ у тім, що злочинці досить часто погрожують «соколам», тому їхні обличчя відомі лише родичам.
Нині «соколи» зарекомендували себе високопрофесійними підрозділами, спроможними діяти у складних умовах. Висока боєздатність відділів швидкого реагування забезпечується суворими умовами добору кадрів. Потрапити до загону непросто: від кандидатів вимагаються високі морально-вольові якості, належна фізична підготовка, вміння поводитись у нестандартних та екстремальних ситуаціях. Окрім того, кожен охочий стати елітним бійцем «Сокола» проходить перевірку на «детекторі брехні», відповідаючи на каверзні запитання.
Утім, до кожного кандидата – окремий підхід, адже перед спецпідрозділом ставляться різні завдання, йому потрібні і снайпери, і альпіністи, й інші фахівці. 
Будь-яке завдання «соколів» вимагає великої самовіддачі, самоконтролю, злагодженості дій, чіткого виконання команд. Дотримання таких, на перший погляд, простих правил, гарантує позитивний результат. Найбільше надбання підрозділу – згуртований, вірний своїй справі, закону й Батьківщині колектив працівників. Тут особливо цінуються кращі чоловічі якості – мужність, самовідданість, готовність прийти на допомогу – і шануються традиції дружби та взаємопідтримки.
«Керувати колективом «Сокола» – одне задоволення, адже кожен із його працівників є професіоналом...» – з гордістю зазначає полковник міліції Роман Борисенко, якого підлеглі шанобливо і просто іменують Командиром. Роман Анатолійович очолює Управління швидкого реагування «Сокіл» ГУБОЗ МВС з лютого 1995 року, він – кавалер ордена «За заслуги» ІІІ ступеня та відомчих відзнак МВС України «Закон і Честь», «Хрест Слави», «Лицар Закону».
Повсякденне життя «соколів» – це постійний процес бойової підготовки. Не рідше двох разів на тиждень спецназівці ГУБОЗ проводять тактико-спеціальні навчання та заняття з вогневої підготовки. До речі, починаючи з поточного року, підготовка працівників, які залучаються до проведення силової фази спеціальних та антитерористичних операцій, проводиться відповідно до оновленого Курсу стрільб із стрілецької зброї, спеціальні вправи якого розроблено саме фахівцями «Сокола» – з урахуванням тактики дій та досвіду реальних ситуацій вогневого протистояння в опера­тивно-службовій діяльності спецпідрозділів МВС. Завдяки цим вправам міліціонери навчаються вмілому поводженню зі зброєю в екстремальних умовах, швидкому усуненню затримок, що можуть виникнути під час стрільби, вербальній та голосовій комунікації між членами штурмової групи в ході проведення операцій зі знешкодження озброєних злочинців та звільнення заручників. Тренувальні стрільби проводять за різних умов і погоди, і вдень, і в сутінках, а також після фізичного навантаження та за світлошумових перешкод...

 

 

 

Ірина ЛЕМЕШЕВА, 
м. Київ.
Фото надані прес-службою ГУБОЗ МВС України

 

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті