П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Фоторепортаж
17/03/2013 15:01

На честь подвигу солдатів Свободи

5 – 10 березня 2013 року в Україні пройшов міжнародний військово-історичний фестиваль «Бойове братерство. Соколове. Березень 43-го», присвячений 70-річчю бойового хрещення 1-го окремого Чехословацького піхотного батальйону під командуванням Людвіка Свободи. Тоді, в березні 1943 року, радянські та чехо­словацькі воїни стали пліч-о-пліч у боротьбі проти спільного ворога…

  

  

  

Співорганізаторами фестивалю виступили Молодіжна громадська організація «Київський клуб „Червона Зірка”», Громадська благодійна організація «Соколове» (Чехія), технічний клуб «Само­ходЪ», Військово-патріотичне об’єднання «Орієнтир» та Зміївська районна державна адміністрація. Підтримку  заходу надали Міністерство внутрішніх справ, Міністерство освіти і науки, Міністерство податків і зборів, Міністерство оборони й Генеральний штаб Збройних сил України, Академія внутрішніх військ МВС України, Харківська обласна державна адміністрація, Національна кіностудія художніх фільмів ім. О. Довженка, а також Міністерство оборони Чеської Республіки.

5 березня в Києві, в Меморіальному комплексі «Національний музеї історії Великої Вітчизняної війни 1941 – 1945 років» відбулося урочисте відкриття фестивалю – був даний старт «Естафеті па­м’яті». У заході взяли участь керівники українських органів державної влади, представники посольств Чехії і Словаччини, чеська делегація, що налічувала понад 200 осіб, члени військово-історичних організацій України та Чехії, а також ветерани війни – Герой Радянського Союзу І. І. Селіфонов, В. А. Рябцев, А. І. Ноздріна, Д. М. Щербакова (Шаповалова).

Основні події фестивалю проходили 8 березня в Харкові й 9 березня – поблизу села Соколове Зміївського району Харківської області, на місці боїв 1943 року.

8 березня учасники заходу поклали вінки до меморіальної дошки на вулиці, названої на честь Героя Радянського Союзу Отакара Яроша, та на місці колишнього госпіталю, де перебували і прийняли свій останній бій захисники Харкова, серед яких було й 20 чехословаків. Завдяки допомозі Академії внутрішніх військ МВС була організована виставка, яка розповідала про славний бойовий шлях чехословацьких військових частин та їхню участь у визволенні України під час Великої Вітчизняної війни.

Від площі Повстання стартував комбінований марш, путь якого пролягав вулицями Шота Руставелі (де взимку сорок третього розташовувався штаб батальйону Свободи), і далі проспектом Гагаріна в напрямку Змієва, до села Соколового. Колона солдатів у формі зразка 1943 року, зі зброєю та «повною викладкою», мовчки марширувала принишклими вулицями мирного сучасного міста – і харків’яни, вражені цим видовищем, вітали реконструкторів. Це було незабутнє відчуття – адже саме так 70 років тому йшли на фронт захисники Харкова…

9 березня за участю офіційних делегацій міністерств оборони Чеської Республіки та України в селі Соколовому відбулася урочиста церемонія відкриття оновленого музею «Бойове братерство». А потім понад 300 членів клубів військово-історичної реконструкції з України, Чехії, Словаччини, Росії та Молдови, відтворили епізод бою за Соколове.

Погода, за словами вцілілих учасників бою, цілком відповідала тій, що була 70 років тому – вітер, мороз, сніг... Вибухи, дим, постріли гармат, атаки німецьких солдатів, яких підтримували танки та бронемашини, відчайдушний опір радянських і чехословацьких воїнів – це яскраве видовище немов би перенесло численних глядачів у ті трагічні дні 1943 року, коли тут, захищаючи Соколове, стояла на смерть рота надпоручика Отакара Яроша…

Найкращою подякою для реконструкторів стали слова чеського ветерана, учасника бою під Соколовим Дюшана Хріца про те, що в ці хвилини він знову відчув себе в 1943-му, серед своїх бойових друзів, загиблих 70 років тому… А після того, як на «полі бою» відгриміли гармати, учасники та гості дійства віддали військові почесті загиблим чехословацьким і радянським воїнам.

Олександр ШУЛЬМАН, 

м. Київ.

Фото Андрія ШВАЧКА

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті