П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Фоторепортаж
21/10/2012 19:26

Цінності, що пройшли перевірку часом

Поблизу кримського села Віліного відбулася війсь­ко­во-історична реконструкція Альмінської битви – першої великої битви Кримської війни, у якій армія Російської імперії зазнала поразки. Та попри це розбиті війська не доз­волили об’єд­на­ним силам французів і англійців взяти Севастополь. Вони довели, що «легкої прогулянки» Кримом у ворога не буде.

   Цього року в V Міжнародному військово-історичному фестивалі «Альмінська справа-2012» взяли участь військово-історичні клуби України, Білорусі, Росії, Франції і Великобританії. На «полі бою» зійшлися англійські війська, французькі зуави, російська піхота, артилерія і кінні козаки. Російську піхоту представляли Київський гренадерський, Володимирський піхотний та Мінський піхотний полки, ратники Курського народного ополчення російської армії, Бородінські єгері та грецький Балаклавський батальйон.
    Ті, кому пощастило потрапити на дійство, мали змогу в деталях роздивитись, як насправді виглядала повна парадна форма російського солдата, затверджена Миколою I. На піхотинцях з Британських островів, озброєних капсульними мушкетами моделі 1853 року, можна було побачити кілти. Видовищну картину доповнили шотландські волинщики. 
   Масштабний захід був організований Верховною Радою АР Крим та урядом автономії, Кримським республіканським управлінням «Бахчисарайський історико-культурний заповідник» і засновником «Музею Шереметьєвих» Олексієм Шереметьєвим. Свою підтримку надали МВС України та Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України. 
На захід завітали міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник, заступник міністра внутрішніх справ – керівник апарату Сергій Лекарь, члени уряду автономії, делегація з Франції, школярі з різних регіонів України – фіналісти всеукраїнської гри «Зір­ниця» та усі охочі жителі й гості Криму. 
   ...Знову, як і колись, над полем лунав «голос» шотландської волинки, розлогою луною котилося гучне «Ура!», гриміли залпи гармат і сходилися в лютих штикових атаках воїни різних армій. І, незважаючи на те, що російська армія тоді зазнала поразки, масштабна реконструкція битви вкотре нагадала про героїзм російського солдата, його безмежну любов до Батьківщини і готовність захищати честь мундира. Адже той, хто не пам’ятає свого минулого, не має права на майбуття. 
   «Наше майбутнє зараз тут, серед глядачів, – це фіналісти військово-патріотичної гри «Зір­ниця», – зазначив Сергій Лекарь. – Це чудово, що наше молоде покоління має змогу вчитися патріотизму, повазі один до одного, виховувати почуття любові до Батьківщини, на яскравому історичному прикладі відчути, що означає честь мундира, й переконатися: доблесть і відвага – це вічні людські цінності».
   По завершенні реконструкції гості заходу відвідали з екскурсією Михайлівський равелін у Севастополі – унікальну артилерійську оборонну фортифікаційну споруду середини XIX століття, – де розмістився військово-мор­ський музей. Його колекція, присвячена Кримській війні та Першій обороні Севастополя, налічує майже 10 тисяч експонатів.
Ольга КОНДРАШОВА , АР Крим. 
Фото Олега ТЕМЧЕНКА
  
  
  
  

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті