П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Фоторепортаж
07/07/2012 15:25

«Смарагдовий» – перлина біля моря

    У самісінькому «серці» курортно-паркової зони Євпаторії, заховавшись під розкішними вітами вікових дерев від пекучого «вогню» сонця, розкинувся дитячий медичний реабілітаційний центр МВС України «Смарагдовий». Його територія, наче різнобарвна мозаїка, виграє строкатими квітниками та розаріями. У затишку «причаїлись» альтанки­, оповиті «мереживом» виноградної лози. Цілюще морське повітря доповнюють нотки ніжного аромату запашних степових трав... Чим не острівець земного раю? Здається, тут створені всі умови для відпочинку, а головне – оздоровлення дітей.

    Ця перлина біля моря має багату історію. Її «життєвий годинник» почав свій відлік ще відтоді, коли діти під час так званого організованого відпочинку ходили строєм і носили червоні краватки – то був піонерський табір «Дзержинець». За якийсь час, коли курорти почали бурхливо розвиватися, табір без належних санітарно-побутових зручностей, м’яко кажучи, не викликав особливого захоплення в охочих відпочити, проте відпочивальників завжди вабило сонце, повітря і вода. А у Євпаторії вони завжди були і залишатимуться головним принадним «гачком», на який ловляться відпочивальники з усього світу – недарма євпаторійський клімат порівнюють із кліматом півдня Франції та Італії: таке ж тепле море, м’яка зима, плавні переходи між сезонами. Тож щоліта оздоровниця приймала дітей із різних куточків великого Союзу, і в той же час, аби відповідати новим запитам, швидкими темпами здійснювала проектування і будівництво нової «обителі» здо­ров’я, тепер вже санаторного типу. Здавався проект поетапно: 1983 року з’явився новенький спальний корпус, за рік – їдальня, і нарешті, 1986-го – школа, після чого оздоровчий заклад перейшов на цілорічне функціонування.

  

Доленосним для оздоровниці став 1989 рік, коли піонерський табір «Дзержинець», що приймав за зміну 80 дітей, «виріс» до дитячого санаторію з можливістю оздоровити втричі більше маленьких відпочивальників. Відтоді його впевнений поступ не припинявся ані на мить. Найголовнішим здобутком тих років стала капітальна реконструкція та переоснащення лікувальних кабінетів й інфраструктури оздоровниці.

Наступна визначна дата у календарі «перлини» біля моря ­– 2000-й рік, коли дитячий санаторій «Дзержинець» назавжди лишився на сторінках історії, перепрофілювавшись у Дитячий медичний реабілітаційний центр МВС України «Смарагдовий». Відтоді тут, у серці Євпаторії, щороку оздоровлюється близько двох тисяч дітей. Завантаження «Смарагдового» майже цілий рік становить сто відсотків, що погодьтесь, є найкрасномовнішим підтвердженням його визнання.

  

У міліцейській дитячій оздоровниці, що має вищу акредитаційну категорію, лікують цілу низку захворювань: системи кровообігу, органів дихання, серцево-судинної та кістково-м’язової систем, очні патології. Широкими є й діагностичні можливості центру – це й електрокардіографія, спірографія, спектральний аналіз варіабельності серцевого ритму, ультразвукова діагностика, клінічна та хімічна лабораторії. Та головною «таємницею» ефективного оздоровлення маленьких пацієнтів є особливий підхід, що поєднує застосування сучасних методик з перевіреними віками природними «цілителями» ­– водою, грязями, кліматом. Чотири роки тому в «Смарагдовому» почали лікувати ще й «живою» водою зі свердловини, що належить до гідрокарбонатних хлоридно-натріє­вих вод малої мінералізації.

А віднедавна у цінному «Смарагдовому» камені викристалізувалась нова грань ­– від 2010 року тут запровадили санаторно-курортну реабілітацію дітей після завершеного лікування онкогематологічних та онкологічних захворювань. Координацію діяльності у цьому напрямі здійснюють вчені «Українського НДІ медичної реабілітації та курортології».

Окремо у «Смарагдовому» опікуються душевним здоров’ям відпочивальників – у центрі працює висококваліфікований психолог. Специфічним вектором психологічної «корекції» є реабілітація дітей, які втратили своїх батьків – правоохоронців, що загинули під час виконання службових обо­в’язків. Лікар людських душ працює і над тим, щоб допомогти підліткам розплутати «вузол» проблем, характерних для їх непростого віку. 

 

Та курс оздоровлення, який триває у «Смарагдовому» 22 календарні дні, – це не лише обов’язкові лікувальні процедури, а ще й змістовне дозвілля, нові враження та друзі. Веселі ігри, спортивно-оздоровчі заходи, дискотеки, конкурси, концерти – всього, чим живуть тут маленькі відпочивальники, не перелічити. Про все це дбає педагогічна служба центру. Як відомо, любов до дітей – найважливіша особистісна та професійна риса вихователів. Саме з таких професіоналів і складається дружна педагогічна родина «Смарагдового»: захоплених і закоханих у свою справу. 

Навчально-виховна робота цен­тру розробляється з урахуванням основного захворювання дитини. До кожного маленького гостя тут намагаються знайти свій «ключик» і в кожному прагнуть відкрити унікальний талант. Комусь для цього потрібно дати у руки пензлі та фарби й показати, що звичайний морський камінець може перетворитись на справжній шедевр, когось навчити тонкому мистецтву квілінга, когось – східного орігамі. 

Окрему увагу у «Смарагдовому» приділяють патріотичному та інтернаціональному вихованню молоді, оскільки його тимчасова «родина» завжди багата на представників різних національностей. З великим успіхом тут щороку проходять дні української, російської, білоруської, кримсько-татарської культур. У ритмі цих свят діти ознайомлюються зі звичаями, літературою, мистецтвом кожної з країн. 

Відпочиваючи у «Смарагдовому», малеча не сидить у «золотій клітці» – для неї відкриті усі простори мальовничого півострова. Тут організовують численні тематичні екскурсії: «Керкінітіда-Гезлев-Євпаторія», «Здрастуй, Малий Єрусалиме» тощо. І, звісно ж, незмінною й однією з улюблених забавок для усіх відпочивальників залишається... море. У прогрітому ласкавими променями сонця мілководді, дітлахи купаються досхочу, будують фортеці, влаштовують піщані «баталії». Одним словом – насолоджуються дитинством. 

...Є у «Смарагдового» і своя «поличка» з нагородами. Немолодий, але все ще «сором’язливий», він не любить хизуватись своїми здобутками. Та все ж, дозволимо собі трохи повихваляти «героя» нашої сьогоднішньої розповіді. Так, 1998 року за результатами курортно-марке­тин­гового аналізу «Смарагдовий» отримав почесне звання «Кращий санаторій курорту Євпаторія», 2002-го імена його кращих працівників було вписано до Республіканської Дошки Пошани, а за три роки дитячий міліцейський санаторій став переможцем рейтингу оздоровниць Кримського півострова. Та найцінніша винагорода «Смарагдового», що завжди посідатиме центральне місце на віртуальній поличці його слави – це вдячні ус­мішки маленьких відпочивальників, що повертаються сюди з року в рік.

Марія САЛЬНІК , «ІЗ» 

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті