П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Фоторепортаж
25/03/2012 19:26

«Внутрішня сила» – людяна та симпатична

    Напередодні професійного свята внутрішніх військ представницька група журналістів на запрошення командування ВВ відвідала військове містечко, що поблизу селища Нових Петрівців, яке є не лише місцем дислокації бригади спеціального призначення «Барс», а й базовим навчальним центром усього столичного гарнізону військ правопорядку.

    Журналістські «десанти» за два десятиліття від створення військ правопорядку незалежної України з’являлися на цьому старому полігоні не­одноразово, і, здавалося б, уразити гостей буде справою нелегкою. Проте сюрпризи почалися вже від початку, з показового виступу воїнів батальйону Почесної варти ВВ. Військовослужбовці продемонстрували бездоганну виправку та досконале володіння стройовими прийомами зі зброєю – карабінами та шашками. До речі, як зазначив перший заступник командувача внутрішніх військ із бойової та спеціальної підготовки генерал-лейтенант Сергій Конопляник, у лавах цього парадного розрахунку були не лише досвідчені солдати, а й юнаки, котрих призвали на строкову службу торік восени. Ретельний добір поповнен­ня, старанність солдатів (а служать у цьому підрозділі винятково добровольці), методичний досвід командирів та інструкторів – завдяки цим складовим упродовж лише двох місяців відбувається перетворення новобранців на справжніх віртуозів стройової підготовки, здатних гідно представляти вітчизняне МВС під час різноманітних урочистих заходів.
   Чимало в батальйоні й солдатів та сержантів, які служать за контрактом, адже процес «професіоналізації» ВВ не оминув і цей підрозділ. До речі, в цілому контрактники нині становлять близько 30 відсотків особового складу військ.

 

   Командування військ приділяє значну увагу питанню створення солдатам гідних побутових умов – свідченням цього є продемонстрована гостям казарма, мешканцями котрої нещодавно стали воїни «Барсу». Як зазначив заступник командувача внутрішніх військ із громадської безпеки генерал-лейтенант Валерій Рудницький, ще майже півроку тому ця будівля перебувала в аварійному стані, а нині вона є своєрідним еталоном розміщення військового підрозділу: просторе спальне приміщення, нові меблі, сучасна сантехніка... 
   За півроку капітальний ремонт кардинально змінив і солдатську їдальню «Барсу». Причому оновлено не лише дах та стіни цієї будівлі, меблі тощо – тут повністю замінено обладнання для приготування їжі, а також запроваджено «конвеєрну» систему її роздачі: кожен солдат отримує тарілки з гарячими стравами на підносі, як у багатьох цивільних закладах громадського харчування. До того ж, як зауважив заступник командувача ВВ із мате­ріально-технічного забезпечення – начальник логістики полковник Ярослав Радзівідло, внутрішні війська зберегли власну «виробничу базу» та кадри професійних кухарів – військовослужбовців та найманих працівників. Завдяки цьому особовий склад гарантовано отримує повноцінне харчування навіть перебуваючи за межами дислокації (наприклад, під час раптового підйому за сигналом тривоги) – залежно від ситуації, їжу воїнам доставляють у термосах або готують у польових кухнях.
   Приємно здивували журналістів і суттєві зміни, що відбулися на стрільбищі: бійці загону спеціального призначення «Омега» охоче демонстрували гостям переваги сучасного комплексу для занять із вогневої підготовки з комп’ютеризованою системою відеоспостереження: результати виконання вправ можуть бачити на моніторах і кожен стрілець – буквально на вогневому рубежі, і керівники занять – перебуваючи в новенькій будівлі командного центру. Особливо вражали показові виступи снайперів: вони влучили в усі цілі, і це незважаючи на сильний вітер!

  

   За словами командувача внутрішніх військ генерал-лейте­нанта Сергія Ярового, побачене є лише початком перетворень на полігоні в Нових Петрівцях: до кінця 2012-го тут планують провести ще низку «капремонтів» та побудувати за сучасними технологіями чотири будівлі гуртожитків, де мешкатимуть з родинами офіцери та військово­службовці за контрактом. Утім, вважає командувач, продемонстроване журналістам фактично відображає процес, який нині відбувається у військах у цілому – йдеться як про підвищення уваги до питань бойової готовності, так і про створення надійного «тилу», що відповідатиме найвищим європейським стандартам.

  
   – Я пишаюся підлеглими, які протягом 20 років зуміли зберегти особливий дух внутрішніх військ, – зазначив генерал Яровий. – Попри всі труднощі, нам усе вдасться, ми все зробимо, якщо збережемо дух товариства, самовідданого служіння народу й людяного ставлення до кожного громадянина.
   Своєрідним відображенням цієї позиції служить фотокнига «Наша внутрішня сила», котру репрезентували в рамках заходу. До цього видання увійшли роботи як професійних фотографів, так і військовослужбовців ВВ, що віддзеркалюють службові будні військ правопорядку та образи людей, які там служать: мужніх, завзятих, сильних фізично й духовно. Журналістам цей «колективний портрет» дуже сподобався: «обличчя» внутрішніх військ на ньому цілком людяне й симпатичне...

Сергій КОВАЛЕНКО , «ІЗ».
Фото Олега ПЕРЕВЕРЗЄВА  

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті