Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Культура
12/03/2012 21:59

Привід для свята є завжди

   1975 року ООН офіційно проголосив 8 березня Міжнародним днем боротьби за права жінок і міжнародний мир. Але чому «жіночий день» припадає саме на цю дату?

    Традиційно виникнення Міжнародного жіночого дня по­в’язують із демонстрацією, яку провели робітниці-текс­тиль­ниці саме 8 березня 1857 р. в Нью-Йорку, вимагаючи однакової з чоловіками зарплати, поліпшення умов праці й 10-годинного робочого дня. В останню неділю лютого 1908 р. тисячі жінок знову вийшли на вулиці Нью-Йорка. Демонстрація була приурочена до «жіночого дня» 1857 року. Жінки вимагали надати їм виборче право, виступали проти важких умов праці та праці дітей. У 1909–1910 рр. у США в останні неділі лютого відбулися марші та страйки жінок, які очолила Соціалістична партія Америки.
   Під впливом виступів американських жінок і на пропозицію німецької соціалістки Клари Цеткін, учасниці II Міжнародної конференції жінок-соціаліс­ток, що відбулась у Копенгагені в серпні 1910 р. постановили щороку в березні відзначати Міжнародний жіночий день – день солідарності жінок у боротьбі за повні політичні, економічні й соціальні права. Щоправда, точну дату святкування тоді так і не встановили.
   Уперше Міжнародний жіночий день був відзначений 19 березня 1911 р. – в Німеччині, Австрії, Данії і деяких інших європейських країнах. Цю дату п­ов’язали з подією, яка відбулася того дня 1848 року: король Прусії, намагаючись не допустити збройного повстання, дав обіцянку (щоправда, він так її і не виконав) здійснити низку реформ, серед яких було й запровадження виборчого права для жінок.
   1912 р. «жіночий день» святкували 12 травня. І лише 1914-го його постановили відзначати 8 березня, на згадку про нью-йоркські події 57-річної давнини. Що цікаво: Росія, на відміну від усієї Європи, жила тоді за юліанським календарем, тож Міжнародний жіночий день припадав не на 8 березня, а на 23 лютого.
За іншою версією, те, що датою святкування було обране саме 8 березня, пояснюють бажанням Клари Цеткін пов’язати «день боротьби за права жінок» зі святом єврейського народу – Пуріму. Насправді ж Пурім не припадає на якусь певну дату. До того ж Клара Цеткін (дівоче пріз­вище – Ейсснер) народилась у лютеранській родині вчителя сільської парафіяльної школи. Єврейське ж прізвище Цеткін, під яким вона відома в історії, належить її чоловікові, єврею з Росії Осипу Цеткіну.
   Хоч варто зазначити, що сама ідея свята Пуріму дуже близька до ідей фемінізму та рівноправності жінок. Пурім виник на честь перської цариці Естер, яка врятувала своїх одно­племін­ників-євреїв від тиранії. Події, що лягли в основу свята, відбулися в Персидській імперії 480 р. до Різдва Христого. Тамтешній цар Ксеркс вирішив винищити всіх юдеїв в імперії, але його дружина-єврейка Естер, що приховувала від усіх свою націо­наль­ність, за допомогою жіночих чар змусила царя дати їй обіцянку знищити всіх ворогів її народу. Не бачачи підступу, Ксеркс дав таку обіцянку і тим самим прирік персів на винищення від рук ненависних йому юдеїв.

   Мало свої аналоги «жіноче свято» і в інших давніх народів. Так, у слов’ян щонайменше два дні щотижня (а не раз на рік!) були «жіночими». Наші предки в літні місяці святкували своєрідний «жіночий» тиждень, який завершувався святом «брикси» – цього дня жінкам було можна «брикатися», тобто висувати найнеймовірніші забаганки, які їхні чоловіки мали виконувати. Проводилися ігри, під час яких чоловік мав носити жінку на спині. Яка пара витримає найдовше, ту й визнавали найкращою в громаді.
   З поширенням християнства в житті глобального суспільства відбулися значні зміни, зокрема у відзначенні свят і в календарі. У християн вшанування жіноцтва відбувалося в інші дні, ніж у язичників. Ці дні були пов’я­зані з жінками, що прославилися своїм праведним життям і могли служити взірцем для наслідування як дружини, матері, суспільні діячки чи вірянки. За різних часів ці свята відзначалися в різні дні. Загалом у християнстві на рік було багато свят на честь жінок та їхньої ролі в сімейному й громадському житті.
   У мусульманському світі до останнього часу традиційно наголошується на провідній ролі чоловіка в усьому. Неофіційно ж роль жінки була не менш важливою, але про це не говорили вголос. В ісламі є приклади жінок, яких вважають зразком для наслідування. Чи не найбільш шанована з них – Айша, вірна дружина Мухаммада. Присвячені їй дні в сучасному мусульманському світі розглядають як аналоги Міжнародного дня жіноцтва.

   8 Березня – державне свято в Афганістані, Азербайджані, Білорусі, Буркіна-Фасо, Камбоджі, Кубі, Грузії, Гвінеї-Бісау, Еритреї, Казахстані, Киргизстані, Лаосі, Молдові, Монголії, Чорногорії, Росії, Таджикистані, Туркменістані, Уганді, Україні, Узбекистані, В’єтнамі й Замбії. У КНР, Мадагаскарі, Непалі вихідний – тільки для жінок.
   У деяких країнах, таких як Камерун, Хорватія, Румунія, Боснія і Герцеговина, Сербія, Болгарія, цей день не є державним святом, однак він широко святкується. Цього дня чоловіки зазвичай дарують жінкам квіти й невеличкі подарунки.
   Цікаво, що після розпаду Радянського Союзу святкування Міжнародного жіночого дня скасували у Вірменії. Замість нього 7 квітня оголосили Святом краси і материнства. Нове свято набуло широкої популярності у вірмен і пов’язується з одним із основних свят вірменської церкви – Благовіщенням. Але люди при цьому відзначають і 8 Березня. Публічна дискусія про те, коли ж відзначати Жіночий день – 8 березня чи 7 квітня, – у Вірменії завершилася компромісом – у країні був введений Жіночий місяць – він починається 8 березня і завершується 7 квітня.
   В Італії на жіноче свято чоловіки дарують представницям прекрасної статі гілочки мімози. Мімоза і шоколад – одні з найпоширеніших подарунків на свято 8 Березня в Росії та Албанії.
   У Португалії та Румунії ніч на 8 березня жінки проводять на вечірках і заходах «тільки для жінок». У Польщі свято 8 Березня було популярним за часів Польської Народної Республіки. Спочатку жінкам дарували гвоздики, але згодом почали вручати й тюльпани. У наші дні в цю дату феміністки проводять акції, присвячені рівноправності чоловіків і жінок.

Підготував Анатолій ХЛІВНИЙ , «ІЗ»  

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті