П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Фоторепортаж
19/02/2012 13:27

Випробування на вірність мрії

    Дорога до «наймолодшого» підрозділу Національної академії внутрішніх справ – факультету початкової та спеціальної підготовки – являла собою суцільну низку поперемінних чудових зимових пейзажів – навчальний підрозділ дислокований у мальовничій лісовій місцевості Києво-Святошинського району Київщини, поблизу села Віти-Поштової. Сучасний зовнішній вигляд цього містечка виявився досить органічним доповненням до всієї цієї краси.

    Колись тут розташовувався навчальний центр Київського вищого зенітного ракетного інженерного училища. У центрі тимчасово квартирував полк спецпризначення ВВ МВС «Барс». Умови проживання були спартанськими – старі казарми, хронічні проблеми з електропостачанням та опаленням... Зараз упізнати колишній військовий полігон важко – про нього нагадує хіба що збережена та дбайливо доглянута нинішніми господарями пам’ятна стела з іменами Героїв Радянського Союзу – випускників КВЗРІУ – та кілька старих «літніх класів». А інші «пам’ятки» військової архітектури після реконструкції та ремонту виглядають аж ніяк не гірше за нові, зведені «з нуля» будівлі містечка, під час спорудження яких були використані новітні технології.

  


   Сніг, на який ми так довго чекали, на жаль, перешкодив оцінити в усій красі гордість містечка: введений у експлуатацію 2011 року стадіон «Віта-Арена», трав’яний газон та бігові доріжки якого відповідають «євростандартам», рукотворне озеро площею понад гектар. Колишня пожежна водойма після реконструкції ландшафту та упорядкування зеленими насадженнями набула не лише естетичної, а й практичної цінності, до того ж тут уже навіть проводили змагання зі спортивної риболовлі.
   Озелененню на факультеті приділяють значну увагу – навіть заклали фруктовий садок. За кожне його деревце відповідає певний курсант. Мабуть, багатьом із нинішніх першокурсників буде цікаво років через двадцять відшукати у цьому садку саме СВОЄ дерево...

  


   Пріоритетним завданням факультету є надання курсантам знань та навичок, які становитимуть фундамент майбутньої професійної кар’єри. Молодь навчається дисципліні, субординації, правилам поводження у колективі й навіть елементарним навичкам самообслуговування – простіше кажучи, першокурсники, більшість із яких – вчорашні школярі, на практиці засвоюють, як пришити ґудзик або як правильно прати та прасувати обмундирування. Водночас тут здійснюють профорієнтацію курсантів для подальшого розподілу за спеціалізаціями навчання в інші навчально-наукові підрозділи НАВС. При цьому обов’яз­ково враховуються як побажання самих курсантів, так і результати психологічних тестувань, характеристик командирів та стан успішності. Крім того, факультет є базовим підрозділом для проведення навчальних зборів другого та третього курсів, а також для добору та підготовки кандидатів до миротворчих місій ООН.

  
   Цим завданням повною мірою відповідає інфраструктура містечка, до якої входять новий навчальний корпус на 20 аудиторій та два лекційні зали, бібліотека з інтернеткласом, критий стрілецький тир на 25 і 100 метрів із навчальними аудиторіями та інтерактивними тренажерними пристроями. Комплекс автогосподарства та кафедри автомобільної підготовки забезпечує підготовку усіх першокурсників до складання іспитів на право керування автомобільним транспортом. За новітніми технологіями споруджено сучасний спортивний комплекс із тренажерним залом, ще один тренажерний комплекс змонтовано просто неба – для занять влітку.
Курсантські підрозділи розміщені «по-військовому», у гуртожитках із двоярусними ліжками (чотири корпуси розраховані на проживання 900 осіб), проте рівень комфорту тут набагато вищий за армійські стандарти. Життєдіяльність містечка також забезпечують їдальня, кафе, медична частина з ізолятором, фізіотерапевтичним та стоматологічним кабінетами. Варто зазначити, що проблему опалення усіх приміщень факультету вирішено у сучасний та економний спосіб: теплом їх забезпечують одинадцять газових міні-котелень. Система відеоспостереження дозволяє черговому комендатури факультету контролювати все, що відбувається на території містечка, і навіть стежити за ходом занять.

 
   ...Коротка екскурсія територією факультету змушує зробити висновок: і організація навча­ль­но­-виховного процесу, і матері­ально-технічна база, створена йому на допомогу, – тут все спрямоване на якнайкраще засвоєння курсантами непростої правоохоронної науки. Погодьтесь – у «Віти-Поштової» є що запозичити іншим міліцейським вишам!

Сергій КОВАЛЕНКО , «ІЗ».
Фото Олега ПЕРЕВЕРЗЄВА

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті