П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Фоторепортаж
25/12/2011 12:12

Від школи – до Академії

   26 грудня відсвяткує своє 80-річчя один із найстаріших в Україні вищих військово-навчальних закладів – Академія внутрішніх військ МВС України.

    З історії

    Літопис Академії ВВ розпочався 26 грудня 1931 р., коли відповідно до наказу Колегії Об’єднаного Державного Політичного Управління у передмісті Харкова – містечку Помірках – було створено 2-у школу прикордонної охорони та військ ОДПУ, потужний багатопрофільний навчальний заклад, до складу якого входили стрілецькі та кавалерійський підрозділи, автобронетанкове та артилерійське відділення, дивізіон зв’язку, а пізніше – ще й курс перепідготовки командирів, відділення з підготовки льотчиків (!) та техніків озброєння.


  Вже у листопаді 1932 р. відбувся перший, прискорений, випуск командирів. 1937 р. школу було перейменовано у Харківське військове училище прикордонних та внутрішніх військ НКВС, а у лютому 1941-го – у Харківське кавалерійське прикордонне училище НКВС.
  Із початком Великої Вітчизняної вій­ни, у жовтні 1941 р. училище було передислоковано до Ташкента, а потім – до Алма-Ати, де з його стін вийшли тисячі офіцерів прискорених випусків.
  6 травня 1945 р. на базі Харківського училища було сформовано одразу два навчальних заклади: підрозділи, що залишилися в Алма-Аті, утворили прикордонне училище (нині – Військовий інститут Комітету національної безпеки Республіки Казахстан), а ті, що повернулися до столиці Слобожанщини, – «нове» Харківське училище військ НКВС. У Помірках курсанти спочатку жили у наметах, а після занять працювали на відновлювальних роботах – і вже до зими училище піднялося з руїн, в його стінах почали зростати нові покоління офіцерів ВВ та прикордонних військ. 1959 р. училище було передислоковано у Харків, у нове військове містечко, що на площі Повстання, а ще через 16 років – перетворено у вищий військово-навчальний заклад – Харківське вище військове училище тилу МВС СРСР. Протягом 1988–1989 рр. курсантів ХВВУТ шість разів відряджали у «гарячі точки» Закавказзя та Середньої Азії.
  Впродовж восьми років навчальний заклад перебував у складі Національної гвардії України (до січня 2000-го, коли його було повернуто до складу українських ВВ), за цей час училище було переформовано у військовий інститут, в його стінах відновлено підготовку командних кадрів (проте збереглася і унікальна школа підготовки фахівців тилових та технічних спеціальностей), започатковано міжнародну співпрацю та підвищено рівень вивчення іноземних мов.

    Герої

    Список вихованців харківської альма-матер, удостоєних звання Героя Радянського Союзу, у жовтні 1938-го відкрило ім’я випускника 1936 р. – помічника начальника застави Посьєтського прикордонного загону лейтенанта Олексія Махаліна, який загинув смертю хоробрих у нерівному бою з японськими військами на висоті Безіменній під час збройного конфлікту в районі озера Хасан, що на Далекому Сході. Загалом за мужність та героїзм, виявлені при захисті Вітчизни, «Золотими Зірками» було відзначено подвиги 47 військовослужбовців училища. Один із них – випускник авіаційного відділення, льотчик-штурмовик майор Віктор Голубєв – був удостоєний найвищої відзнаки СРСР двічі. Ім’я колишнього викладача училища, Героя Радянського Союзу полковника Івана Танкопія – командира славетної 17-ї окремої стрілецької бригади внутрішніх військ НКВС, що відзначилася під час оборони Харкова у березні 1943-го, – навічно занесено до списків нинішньої Академії ВВ, на честь Героя названо одну із вулиць столиці Слобожанщини. Загалом же іменами Героїв-«харків’ян» названо 2 населених пункти, 3 прикордонні застави, 7 вулиць, 3 школи і навіть кілька морських та річкових суден.

    Цікавий факт

   Маловідомий, проте дуже цікавий, факт: 1957 р. при Харківському училищі було створено відділення з підготовки та перепідготовки фахівців Державної автомобільної інспекції, яке діяло протягом 12 років. Навчати працівників міліції у стінах військового училища – крок справді нестандартний, проте цілком зрозумілий, якщо зважити на багаторічний досвід підготовки офіцерів-автомобілістів та професіоналізм викладачів, які розробляли навчальні програми для майбутніх інспекторів ДАІ.

   Cьогодення

 

    2 березня 2006 р. Військовий інститут внутрішніх військ МВС України було акредитовано за статусом вищого навчального закладу четвертого рівня, а згодом, 10 квітня, – реорганізовано в Академію внутрішніх військ МВС України.
  Академія ВВ, яку нині очолює кандидат педагогічних наук, доцент, заслужений працівник освіти України генерал-лейтенант Степан Полторак, підготовляє офіцерські кадри командних, тилових, технічних та гуманітарних спеціальностей тактичного й оперативно-тактичного рівнів (із терміном навчання 4-5 років). Тут на постійній основі працюють ад’юнктура та магістратура, курси післядипломної освіти офіцерського складу, а для військовослужбовців, що проходять службу за контрактом, та працівників ОВС запроваджено заочну форму навчання. Крім того, Академія на договірних засадах підготовляє цивільних фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр», «спеціаліст», «магістр» за денною та заочною формами навчання за спеціальностями «Переклад», «Менеджмент організацій», «Автомобілі та автомобільне господарство».
  Випускники Академії в подальшому мають можливість підвищити рівень професійної освіти у своїй альма-матер і таким чином розширити перспективи кар’єрного зростання.
  Академія нині є провідною науковою установою внутрішніх військ: у період з 2000-го до 2011 року тут виконано 65 науково-дослідних робіт з проблематики ВВ. За основними напрямами наукових досліджень у навчальному закладі сформовано п’ять наукових шкіл. З 2009 року тут працює спеціалізована вчена рада із захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата наук.
  Чимало успіхів на рахунку спортсменів Академії ВВ: так, у Спартакіаді серед вищих навчальних закладів МВС України 2009-го вони посіли друге загальнокомандне місце, а серед досягнень поточного року – друге місце на чемпіонаті ВНЗ МВС з гирьового спорту, що проходив у березні в Сімферополі, та третє місце – на чемпіонаті з легкоатлетичного кросу, який відбувся у квітні в Харкові. Також у квітні на змаганнях III Відкритого Кубку Європи з кікбоксингу за участю близько 1 тисячі спортсменів з 16 країн світу курсант гуманітарного факультету сержант Антон Щербань здобув титул чемпіона Європи у ваговій категорії до 70 кг серед чоловіків 18-35 років.  

 

 

 

 

 

  

 

  Традиції 

    Серед багатьох традицій Академії ВВ, напевно, найголовніша – особливий корпоративний дух, підтриманню якого дуже сприяють різноманітні заходи, в яких беруть участь не лише військовослужбовці та працівники, а й члени їхніх родин – йдеться про колективні відвідування закладів культури та православних храмів, цікавих і визначних місць, про конкурси художньої самодіяльності й змагання КВК. Офіцерські подружжя є постійними учасниками традиційних офіцерських балів, які проводяться у Харкові щороку з нагоди Дня Збройних сил України. В Академії прийнято разом зустрічати свята, зокрема, відпочивати на природі – щороку у травні з нагоди Дня сім’ї проводяться колективні виїзди з родинами до навчального центру «Писарівка», де не лише організовується обов’язковий пікнік, а й відбуваються різноманітні конкурси, змагання та вікторини, команди факультетів і кафедр виконують танцювальні та вокальні номери. Поточного року близько 400 представників цього дружного колективу зібралися на мальовничому березі Сіверського Донця. Як і раніше, найзахопливішою складовою програми свята була «сімейна естафета», в ході якої поважні офіцери та науковці азартно вболівали разом зі своїми дружинами та малечею, щиро раділи власним перемогам і засмучувалися поразкам...
А для харків’ян своєрідною «візитною карткою» Академії внутрішніх військ є так звані плац-паради. Складний комплекс стройових прийомів з карабіном та шашкою, які підрозділи курсантів ВВ виконують під музичний супровід оркестру Академії в ході урочистостей з нагоди Дня Перемоги, що проходять на площі Свободи, завжди викликає захоплення глядачів і бурхливі овації.


   

 

 

  Цифри

  За час свого існування навчальний заклад підготував понад 30 тисяч офіцерів, 94 з них згодом досягли генеральських звань (семеро – А. М. Андрєєв, А. М. Апполонов, О. І. Баксов, В. А. Дурбажев, М. О. Ігнатьєв, 
В. М. Комаров, В. Г. Поважнюк – стали генерал-полковниками). Лише за роки незалежності України з його стін вийшли понад 5 тисяч офіцерів з базовою та повною вищою освітою.

Сергій КОВАЛЕНКО, м. Київ.
Фото Олександра ЖОВТОГО та Анни МАРКЕЛЬ

 




 

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті