П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Фоторепортаж
12/02/2011 10:18

Навчання без щоденників і «двійок»

Говорити про початок навчального року в середині січня дещо дивно. Але в українських внутрішніх військах саме це і відбувається – із 10 січня розпочався новий цикл навчання, як новобранців, так і досвідчених вояків.

Професійна підготовка – наука серйозна, в якій є місце і гуманітарним, й загальноосвітнім дисциплінам. Однак існує ще безліч навичок, які опановують бійці внутрішніх військ незалежно від обраної спеціалізації. Це посилена фізична підготовка, стрільба і віртуозне керування транспортними засобами – від легковика до БТР.
Навчаються та вдосконалюють свою майстерність всі військовослужбовці: і бійці «Барса», яких можна побачити на вулицях, і маловідомі широкому загалу працівники спецпідрозділу «Омега», головним напрямом діяльності яких є боротьба з тероризмом.

На що здатні бійці «Омеги», ми пересвідчилися на власні очі. Це справді вражає. Що й казати – успіх вирішення надскладних завдань визначають навички і спорядження «омегівців». Вони можуть вести бій у будь-яких умовах, на ходу десантуватися з бронетранспортера чи гелікоптера, у під­роз­­­ді­лі є власні снайпери. Психологічна ж підготовка – один із найважливіших аспектів тренувань. Коли спо­стерігаєш, як бійці безстрашно лягають між колесами БТРа, що рухається, мусиш визнати, що сам на таке зважився б лише за надзвичайних обставин.

– Ну чому ж не страшно? – відповідає на моє слушне запитання один із «омегівців». – Кому не страшно в бою чи на вій­ні, той або дурень, або небіжчик. Просто нас готують таким чином, щоб у потрібний момент ми могли зібрати свою волю в кулак та подолати страх чи нерішучість. Досягти результату, звичайно ж, допоможуть лише наполегливі тренування.

Відповідну підготовку проходять і кінологи зі своїми чотирилапими вихованцями, які теж є військовослужбовцями. У собак, як і в людей, робочі навички так само залежать від часу служби, кількості тренувань і рис характеру. На смузі перешкод пес, який несе службу зі своїм господарем вже шість років, виконує всі вправи легко і з задоволенням. А двоє молодших волохатих «колег» помиляються, зупиняються – та, зрештою, переборюють себе й отримують заслужене заохочення від господаря.

Свої уміння нам продемонстрували досвідчені бійці. Тому, що вони виробляють із легкістю, більшості «неофітів» доведеться ще довго вчитися. І вчитися максимально наполегливо та старанно. Адже, вирушивши свого часу на завдання, вони матимуть довести, що не марнували час і державні кошти на нав­чальній базі. Ані охороняти закон, ані боротися зі злом на «двійку» не можна.

Сергій СТОРОЖЕНКО,
Дмитро ЮРЧЕНКО (фото),
«ІЗ»

 

 

 

 

друкувати

Коментарi